Befolyásolja az étrended minőségét az, hogy hol laksz

Az egyik legnépszerűbb kalóriaszámláló alkalmazás adatait felhasználva megállapították: a lehető legegészségesebb étrend szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen környéken lakik az ember.

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy az úgynevezett élelmiszersivatagok (azok a környékek, ahol a lakóknak nincs lehetőségük friss és egészséges élelmiszerekhez jutni) megnövelik a szívproblémák kialakulásának esélyét, az ételjegyet használó környékeken pedig magasabb az elhízott emberek aránya. A MyFitnessPal adatbázisából kinyert, több mint egymillió amerikai felhasználó étkezési szokásairól árulkodó adatok szerint egyértelmű: az, hogy valaki hol lakik, igencsak befolyásolja az étrendje minőségét.

Befolyásolja az étrended minőségét az, hogy hol laksz

A Nature Communications szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a lakhely sokkal többet nyom a latban, mint a genetika, ha az egészségügyi problémákról van szó – ez pedig az étkezés minősége miatt van így. A kutatókat konkrétan az érdekelte, hogy az épített környezet hogyan befolyásolja a különböző táplálkozási és egészségügyi markereket. Az eredmények azt mutatták, hogy az élelmiszerboltokhoz való könnyebb hozzáférés, a gyorsétteremhez való nehezebb hozzáférés, a magasabb jövedelem és a főiskolai végzettség összefüggésben áll a friss termékek fogyasztásával, és azzal, hogy kisebb eséllyel alakul ki valakinél elhízás.

Bár ezek az eredmények alapvetően nem különösebben meglepőek, fontosak lehetnek a döntéshozók számára.

A kutatók többek között azt vizsgálták az adatok alapján, hogy mennyi friss gyümölcsöt és zöldséget, illetve cukros üdítőitalt fogyasztanak a felhasználók, és ezt összemérték a testtömegindexükkel. A szakértők felhívják a figyelmet, hogy bár a fent említett tényezők összefüggésbe hozhatók az egészséggel, a különböző kisebbségek által lakott területeken változtak a statisztikák. A spanyol ajkú és afroamerikai közösségekben például a szupermarketekhez való hozzáférés és a zöldség- és gyümölcsfogyasztás összefüggése sokkal erősebb volt, mint a többi környéken.

A kutatók szerint az élelmiszerekhez való hozzáférés, a jövedelemnövekedés és az oktatás javítását célzó politika növelheti az egészséges táplálkozás arányát, de előfordulhat, hogy a beavatkozások elosztását optimalizálni kell bizonyos alpopulációk és helyszínek esetében.

Forrásunk volt.


Még több az egészséges táplálkozásról:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!