Korábbi kutatások már rámutattak, hogy az úgynevezett élelmiszersivatagok (azok a környékek, ahol a lakóknak nincs lehetőségük friss és egészséges élelmiszerekhez jutni) megnövelik a szívproblémák kialakulásának esélyét, az ételjegyet használó környékeken pedig magasabb az elhízott emberek aránya. A MyFitnessPal adatbázisából kinyert, több mint egymillió amerikai felhasználó étkezési szokásairól árulkodó adatok szerint egyértelmű: az, hogy valaki hol lakik, igencsak befolyásolja az étrendje minőségét.
A Nature Communications szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a lakhely sokkal többet nyom a latban, mint a genetika, ha az egészségügyi problémákról van szó – ez pedig az étkezés minősége miatt van így. A kutatókat konkrétan az érdekelte, hogy az épített környezet hogyan befolyásolja a különböző táplálkozási és egészségügyi markereket. Az eredmények azt mutatták, hogy az élelmiszerboltokhoz való könnyebb hozzáférés, a gyorsétteremhez való nehezebb hozzáférés, a magasabb jövedelem és a főiskolai végzettség összefüggésben áll a friss termékek fogyasztásával, és azzal, hogy kisebb eséllyel alakul ki valakinél elhízás.
Bár ezek az eredmények alapvetően nem különösebben meglepőek, fontosak lehetnek a döntéshozók számára.
A kutatók többek között azt vizsgálták az adatok alapján, hogy mennyi friss gyümölcsöt és zöldséget, illetve cukros üdítőitalt fogyasztanak a felhasználók, és ezt összemérték a testtömegindexükkel. A szakértők felhívják a figyelmet, hogy bár a fent említett tényezők összefüggésbe hozhatók az egészséggel, a különböző kisebbségek által lakott területeken változtak a statisztikák. A spanyol ajkú és afroamerikai közösségekben például a szupermarketekhez való hozzáférés és a zöldség- és gyümölcsfogyasztás összefüggése sokkal erősebb volt, mint a többi környéken.
A kutatók szerint az élelmiszerekhez való hozzáférés, a jövedelemnövekedés és az oktatás javítását célzó politika növelheti az egészséges táplálkozás arányát, de előfordulhat, hogy a beavatkozások elosztását optimalizálni kell bizonyos alpopulációk és helyszínek esetében.
Még több az egészséges táplálkozásról: