Étrend: 1800 kcal/180 g szénhidrát

A megfelelő energia- és szénhidráttartalmú étrend alapvető a tartós testsúlycsökkentésben. Mintaétrendünkkel segítünk titeket, hogy fogyókúrátok kiegyensúlyozott legyen!

Manapság a 160 g szénhidráttartalmú étrend örvend nagy népszerűségnek, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy ez nem mindenki számára megfelelő. A napi energia- és tápanyagbeviteli mennyiség ideális esetben személyre szabott, alkalmazkodik a páciens jelenlegi egészségi állapotához, céljaihoz, életkörülményeihez. Van, akinek valóban ~160 g szénhidrátra van szüksége naponta, de van, akinek 180, 200, akár 220 grammra is (pl. várandós diabeteses kismamák, vékony testalkatú vagy sportoló inzulinrezisztensek, férfiak, nagy túlsúllyal testsúlycsökkentésbe kezdők stb.).

Most egy ~1800 kcal/180 g szénhidráttartalmú mintaétrendet állítottam össze nektek. Az adagok egy főre vonatkoznak, természetesen nagyobb mennyiségben is el lehet őket készíteni a család számára, de akkor a saját adagunkat ennek megfelelően arányosítsuk. (Pl. ha az ebéd vagdaltpogácsáját egy egész tojást felhasználva 4 főre készítjük el, akkor a kész vagdaltak negyede az étrendbe illeszthető, fogyasztandó mennyiség.)

Használjátok egészséggel!

Reggeli (30 g szénhidrát): sajtos melegszendvics gyümölcsteával

1.) 3 dl gyümölcstea édesítés nélkül vagy energiamentes édesítőszerrel

2.) sajtos melegszendvics:

  • 2 vékony szelet (20 g) sovány sonka (gépsonka, selyemsonka)
  • 2 vékony szelet (20 g) light keménysajt
  • vaj vagy (light) margarin vékonyan kenve
  • 2 vékony szelet (60 g) Graham-/ teljes őrlésű/korpás kenyér/kifli
  • legalább 2 db hónapos retek + fejessaláta-levelek

A szendvicset összeállítjuk és szendvicssütőben, vagy grillsütőben melegszendvicsnek elkészítjük.

Olvastad már?

Mintaétrend: 1400 kcal/160 g szénhidrát

Tízórai (20 g szénhidrát): gyümölcsös-zabpelyhes joghurt

kiwis-zabpelyhes joghurt:

  • 1 pohár (175 g) natúr joghurt
  • 1 db kiwi
  • 3 teáskanál natúr zabpehely (15 g)

A natúr zabpelyhet egy tálban a joghurttal összekeverjük, fél órát állni hagyjuk. A kiwit közvetlenül fogyasztás előtt megtisztítjuk, feldaraboljuk, és a joghurt+zabpehely keverékéhez adjuk.

Olvastad már?

A 160 g szénhidrát diéta alapjai

Ebéd (60 g szénhidrát): zöldborsó+burgonyafőzelék vagdaltpogácsával, tejeskávé

1. Vagdaltpogácsa

Hozzávalók (1 főre): 80 g sertéscomb, ¼ tojás, ¼ korpás/ teljes őrlésű zsemle, ¼ vöröshagyma, ½ gerezd fokhagyma, ¼ kávéskanál konyhasó, fekete bors - ízlés szerint, petrezselyemlevél, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál étolaj – a fasírt lekenéséhez.

Elkészítés:

1. Összedolgozzuk a darált húst, a vízbe áztatott, kicsavart zsemlét, a tojást és az apróra vágott vöröshagymát. Ízesítjük zúzott fokhagymával, fekete borssal, konyhasóval és apróra vágott petrezselyemzölddel. Ha van rá időnk, hűtőben hagyjuk állni pár óra hosszat.

2. A masszából vizes kézzel gombócokat gyúrunk, zsemlemorzsába hempergetjük őket, majd pogácsákat formázunk belőlük. A pogácsák tetejét étolajjal vékonyan megkenjük.

3. A vagdaltpogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 200 (légkeverés esetén 180) fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Sütés közben a pogácsákat egyszer átforgatjuk a pogácsákat, és a másik oldalukat is vékonyan lekenjük étolajjal.

2. Zöldborsó+burgonya főzelék

Hozzávalók (1 főre): 150 g zöldborsó (lehet fagyasztott is), 100 g burgonya, ¼ db vöröshagyma, 1 csapott evőkanál étolaj, 50 ml 10%-os főzőtejszín, 1 csapott teáskanál étkezési keményítő, petrezselyemlevél, ¼ teáskanál só.

Elkészítés:

  1. Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az étolajon, majd hozzáadjuk a borsót, a megtisztított burgonyát és az apróra vágott petrezselyemzöld felét, ezekkel is átfuttatjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, sózzuk.
  2. Amikor a burgonya megpuhult, a tejszínből és a keményítőből készített habarással sűrítjük a főzeléket. (Az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük pár evőkanálnyi főzőtejszínnel, majd váltogatva hozzákeverjük a maradék főzőtejszínt és a főzelékből kivett egy-egy evőkanálnyi főzeléklevet. Eztán lassan a főzelékhez csorgatjuk, 1-2 percig lassú tűz mellett kiforraljuk.)
  3. A maradék apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

3. szabadon választható tejes ital (pl. tejeskávé, capuccino) ebéd utánra

Édesítés nélkül vagy energiamentes édesítőszerrel, 1 dl 1,5%-os tejjel készítve.

Uzsonna (20 g szénhidrát): gyümölcs+dió+keksz

  • 1 közepes (150 g) alma
  • 1 zárt maréknyi dió
  • 2 db korpás keksz

Vacsora (40 g szénhidrát): tonhalsaláta, gyümölcstea

1. Tonhalsaláta

Hozzávalók (1 főre): fél (25 g) tonhalkonzerv, 1 db főtt tojás, 40 g (teljes őrlésű) durum masni tészta (nyersen mérve), ¼ fej jégsaláta, ¼ db lila hagyma (elhagyható), 30 g csemegekukorica (konzerv), 2 db hónapos retek, fél citrom leve, 1-1 teáskanál olívaolaj

Elkészítés:

  1. A tonhalkonzerv levét elöntjük, a tonhalat szűrőkanálba tesszük és meglocsoljuk a citromlé felével, amíg a többi hozzávalót előkészítjük, hagyjuk, hogy lecsepegjen.
  2. A tésztát lobogó sós vízben roppanósra („al dente”) főzzük, a megadott olívaolaj felét rácsepegtetjük, összekeverjük.
  3. A tojást keményre főzzük.
  4. A jégsalátát cikkekre vágjuk, a retket és a lilahagymát vékony karikára szeleteljük.
  5. A hozzávalókat salátás tálba vagy tányérba halmozzuk, közvetlenül tálalás előtt a citromlével és a maradék 1 evőkanálnyi olívaolajjal lecsepegtetjük.
  6. A cikkekre vágott főtt tojással díszítjük.

2. 3 dl gyümölcstea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel

Utóvacsora (10 g összetett szénhidrát): sajt korpás keksszel

  • 1 szelet light sajt
  • 3 db korpás keksz

Napi energia- és tápanyagtartalom összesen:

Energia: 1769 kcal

fehérje: 85 g

zsír: 72 g

szénhidrát:180 g

A megadott étrend egy minta. A személyre szabott energia- és tápanyagtartalmú étrend összeállításához forduljon dietetikushoz!

(fotó: pixabay/JESHOOTS)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...