Ételt melegíteni gyerekjáték

Minden dolgozó anyuka életében eljön az a pillanat, amikor először kényszerül otthon hagyni gyermekeit a szünetben. Ekkor merül fel a kérdés: de mit fognak enni?

A nyári szünetben bizony gyakran megesik, hogy a gyerekek egyedül maradnak otthon. Az enyémek már nagyobbak, így nem izgulok értük annyira, telefonos kapcsolatot tartunk a biztonság kedvéért. Egyedül az okozhat komoly fennakadást, ha előző nap nem készítettem nekik megfelelő mennyiségű és a hűtőben jól látható helyre bekészített ételeket.

Ezeket olvastad már?

Kisfiam fantasztikus tojásrántottát tud készíteni, miatta nem aggódom. Megtanulta a folyamatos nyári edzőtáborozás során. Tojáson kívül a hűtőben mindig van tortilla, amit a lányok már nagy gyakorlattal, pár perc alatt meg tudnak süti maguknak. Saláta, paradicsom, paprika, mozzarella-bogyók, feta is fellelhető a családi jégszekrényben. Szerencsére a salátát imádják mindannyian – készíteni és enni is.

Ezeket olvastad már?

Telefonos rizsfőzés

Nyáron napközben általában nem kívánjuk a súlyos, nehéz ételeket, de nem lehet gyorskajákon sem élni, főtt ételt is fontos néha fogyasztani. A köretek viszont csak frissen jók, ezért megpróbáltuk a telefonos távirányításban történő rizskészítést. Első szabály: zacskós rizst soha!

Tudtad?

A rizs hamarabb megfő, ha a főzés előtt 20 percre hideg vízbe beáztatjuk. Ha a főzővízbe néhány csepp citromlevet teszünk, vakítóan fehérek lesznek a rizsszemek.

Édesanyám megpirítja egy kis olajon a rizst, csak utána sózza és önti fel vízzel. Én egy kicsit átmosom, úgy főzöm. Praktika, mint égen a csillag! Na mármost, a gyerekeket ilyen pluszkörökre nem kértem, csak a víz mennyiségét próbáltam érthetően elmagyarázni nekik. Szerencsére nemrégiben egy hiper-szuper rizsfőző edényre tettem szert, ezért könnyedén elkészíthető benne akármilyen módon és minőségben az étel. Egyetlen aprócska dologra azonban jól oda kell figyelni. Állítsuk be az óránkat/telefonunkat, hogy riaszthassuk őket: időben húzzák le a platniról a rotyogó köretet, nehogy odaégjen vagy szétfőjön!

Nyári zöld gazpacho

Ezt az isteni nyári levest Mautner Zsófia ajánlotta a Nők Lapja Konyha, 2013. augusztusi számában. Aki szereti a hűsítő, különleges ízvilágú leveseket, annak nagyon fog ízleni!

Gazpacho avokádóval

Igazi kánikula-leves, pikk-pakk, és nagyon finom - anyukám, aki nem értékeli kimondottan túl a konyhaművészetemet, már kétszer megcsinálta.:)

Melegítős kaják

Legegyszerűbb, ha olyan ételeket hagyunk a gyerekeknek, amelyeket nem kell melegíteni. Nyár lévén egy hűtött gyümölcsleves, gazpacho vagy karalábé krémleves, ami hidegen is finom, leegyszerűsítheti a dolgunkat. Ha nem bízunk a rizsfőzés sikerében, akkor odakészíthetünk hámozott, felkockázott burgonyát egy kis főzővízben, ezt kevésbé lehet elrontani. Mellé könnyű lecsót, pirított csirkemellcsíkokat hagyhatunk a hűtőben. Utóbbiból nagyszerű tortilla is készíthető. Ha attól tartunk, hogy a melegítés során kiszáradna, akkor szaftosabban készítsük el, így biztosan megóvható az állaga.

Petrezselymes zellerkrémleves

A sima fehér leveseket valahogy nem kedvelik a gyerekek. Így petrezselyemmel kap egy kis zöldes színt és az ízén is sokat javít. Ha zellerlevelet tennék bele, mert próbáltam már, akkor ...

Leves és saláta

Már említettem, hogy a saláta milyen nagy becsben van nálunk. Egy másik egyszerű összeállítás: ha előző nap krémlevest készítünk, azt hűtjük be másnapra, hiszen a krémleveseket a legegyszerűbb melegíteni. Nincsenek bennük különböző méretű és állagú darabok, amelyeknek más-más idő szükséges a felmelegedéshez. Gyorsan és egyszerűen, akár lábasban a platnin vagy tányérban a mikróban fel tudják melegíteni. Levesgyöngy, de sokszor házilag készített, pirított kruton is van otthon. Ezzel a gyerekek meg tudják szórni, vagy, ha nagyobb méretű, akkor csak rádobják a levesre, mint egy hajót, így kiadósabb lesz. Természetesen, ha marad előző napról egy kevéske húsleves, abból sem lehet nagy baj! Aztán jöhet a saláta-mix, amit tényleg élvezet összedobni.

Ezeket olvastad már?

Főzelékek, szaftos húsok

A mikrohullámú sütőt csak nagyon ritkán használjuk, ebben az időszakban viszont nagy segítségünkre lehet. A legkönnyebben talán a főzelékeket lehet melegíteni. Ha van nagyobb gyermek, ő még akár a tűzhelyen is megpróbálhatja. A krumplifőzeléket mindenki szereti, tehát ez az egyik jolly joker, de a tökfőzelék, karalábéfőzelék is finom lehet, és még szezonálisak is. Melegítés során ugyan folyékonyabbá válhatnak, de mivel langyosan a legfinomabbak, ezért jó kitapasztalni mikrónk teljesítményét és céltudatosan, például csak egy percre beállítani.

Végeredményben, ha szaftos ételeket készítünk, azokat nemcsak melegíteni könnyebb, hanem kevésbé száradnak ki vagy veszítik el állagukat a melegítés során. A fő, hogy egyszer-kétszer tartsunk közös "főpróbát” gyerkőceinkkel, ne akkor szembesüljenek először a melegítés fortélyaival. Máskülönben hívjuk át a nagyit!

Jövő héten készülünk a lecsószezonra, addig is gyakorlatozzunk nagyobbacska gyermekeinkkel, tanítsuk meg őket, hogyan készítsék el, melegítsék meg maguknak az ételeket!

Gréti

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Bejgli fatörzs

Gyorsan összedobható karácsonyi desszert, ízlés szerint arany, ezüst cukorgyöngyökkel, marcipán tobozzal, apró mézeskalácsfigurákkal még ünnepibbé varázsolhatjuk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...