Veled is előfordult már, hogy a vásárlásból hazatérve kikaptál egy szőlőszemet vagy egy epret a dobozából és mosatlanul elmajszoltad? Ne feledd, hogy nagyon gusztustalan kórokozók bújhatnak meg a mosatlan zöldségekben és gyümölcsökben, így minden esetben rájuk fér egy jó alapos tisztogatás. A szőlőben például pókok, az almában és a káposztában kukacok, a spárgában, az uborkában pedig bogarak tudnak megbújni – hívja fel a figyelmet a HelloVidék oldala. Most azt is megmutatjuk, miként védekezhetsz a kórokozók ellen.
5 tipp, amivel elkerülheted a kellemetlen megbetegedéseket
1. Mosatlanul eszed meg az élelmiszert
Gondolj csak bele, hogy mennyi kéz és tárgy érintkezik az élelmiszerboltban árult termékekkel, mielőtt azok a konyhádba, majd a tányérodra kerülnének. Nem beszélve arról, hogy a boltokban árult termékek nagy része jelentős mennyiségű baktériumnak van kitéve, melyek a szervezetbe jutva ételmérgezést vagy más betegséget okozhatnak. Ne feledd, hogy úgy tudsz a leghatékonyabban védekezni az ételmérgezés ellen, ha mindig megmosod az élelmiszereket, mielőtt elfogyasztanád őket.
2. Felületesen tisztítod meg az élelmiszert
A szakemberek elmondása szerint legelőször a kezedet kell megmosni, majd csak ezután kell meleg víz alatt letisztítani az élelmiszereket. Nyugodtan használj zöldségkefét olyan szilárd élelmiszerekhez, amelyek nem sérülnek meg könnyedén. A mosás után töröld őket szárazra. Utóbbi lépés segít eltávolítani a még meglévő baktériumokat is.
3. Mosás előtt szeleteled fel a zöldséget, gyümölcsöt
Nem új infó, hogy az avokádó és a sárgadinnye héja nem ehető, ám ez nem jelenti azt, hogy ne kellene őket alaposan megmosni. Előfordult már például, hogy olyan avokádót találtak a boltokban, amely héja lisztériával volt szennyezett. A liszteriózis az ételmérgezéshez hasonló tüneteket, valamint fájdalmat és hidegrázást vált ki. Ezért érdemes minden esetben leöblíteni a terméket, amit elfogyasztasz.
4. Egy deszkát használsz az összes élelmiszerhez
Egy igazi szarvashibáról van szó, amit szinte mindenki elkövet legalább egyszer az élete során. Ha eddig a nyers húst ugyanazon a deszkán szeletelted, mint amin a gyümölcsöket is, akkor itt az ideje, hogy felhagyj ezzel az egészségre ártalmas szokással. A nyers húsból származó keresztszennyeződés ugyanis hatalmas kockázatot jelent az egészségedre nézve, ezért használj teljesen külön deszkát a zöldségekhez és húsokhoz.
5. Megeszed a túlérett gyümölcsöket
Tudtad, hogy a túlérett termékek elfogyasztása akár emésztési zavarokat is okozhat? Sőt, elfogyasztásakor penészgombák vagy baktériumok is bekerülhetnek a szervezetbe. Legrosszabb esetben pedig még ételmérgezést is okozhatnak. Inkább dobd ki a megbarnult banánt, vagy a kissé viharvert barackot, mert nem éri meg kockáztatni.
Érdekes gasztrocikkek itt: