Ezek az ételek segíthetnek enyhíteni a szezonális allergiádat

A szezonális allergia kifejezetten kellemetlen tud lenni, és komolyabb esetekben nyilvánvalóan csak a gyógyszer segít rajta. De a gyógyszeres terápiát megtámogatva, vagy enyhébb esetben ahelyett, ezeket az ételeket is érdemes lehet kipróbálni.

Tüsszögés, orrfolyás, torokkaparás, szemviszketés, orrdugulás, és csak úgy általánosságban: folyamatos szenvedés – ez jellemzi a szezonális allergiásokat. Alapvetően a legjobban az allergiát gyógyszerrel lehet kezelni (ma már rengeteg változat kapható vény nélkül is), de a gyógyszeres kezelést is meg tudod támogatni az étkezéssel – sőt, ha nem olyan súlyos a baj, akár ezeknek az ételeknek a fogyasztásával mérsékelheted is a a szezonális allergiás tüneteket.

Brokkoli

A kis, faszerű növények gazdagok szulforafánban, egy olyan antioxidánsban, amelyről kimutatták, hogy küzd a légúti gyulladások ellen, és segíti az allergiás és asztmás betegek légzését. A Nutrients szaklapban megjelent tanulmány szerint a vegyület segíthet csökkenteni az allergiás tüneteket összességében is. Nagyjából napi 100-200 grammot érdemes elfogyasztani a zöldségből, hogy érezni lehessen az előnyeit.

Lazac

A lazacban található ómega-3 zsírsavak, az EPA és a DHA gyakorlatilag antioxidánsként működnek, és megakadályozzák, hogy a szervezet hisztamint szabadítson fel, ami a sejtek allergiás reakciókat okozó immunválaszában játszik szerepet.

Ha a lazacot nem bírod, választhatsz más, omega-3 zsírsavban gazdag halat, például a makrélát, a szardíniát és a tonhalat.

Citrusfélék

A citrusfélékben, például a narancsban és a citromban található kvercetin nevű flavonoid segíthet enyhíteni a tüsszögést, orrfolyást és orrdugulást. A kvercetin is segít tompítani a hisztamint szabályozó gének expresszióját, ami megint csak az allergia tüneteinek mérséklésében lehet hasznos. Az alma és a vörösbor is gazdag egyébként kvercetinben, ha nem szereted a citrusféléket.

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...