Tüsszögés, orrfolyás, torokkaparás, szemviszketés, orrdugulás, és csak úgy általánosságban: folyamatos szenvedés – ez jellemzi a szezonális allergiásokat. Alapvetően a legjobban az allergiát gyógyszerrel lehet kezelni (ma már rengeteg változat kapható vény nélkül is), de a gyógyszeres kezelést is meg tudod támogatni az étkezéssel – sőt, ha nem olyan súlyos a baj, akár ezeknek az ételeknek a fogyasztásával mérsékelheted is a a szezonális allergiás tüneteket.
Brokkoli
A kis, faszerű növények gazdagok szulforafánban, egy olyan antioxidánsban, amelyről kimutatták, hogy küzd a légúti gyulladások ellen, és segíti az allergiás és asztmás betegek légzését. A Nutrients szaklapban megjelent tanulmány szerint a vegyület segíthet csökkenteni az allergiás tüneteket összességében is. Nagyjából napi 100-200 grammot érdemes elfogyasztani a zöldségből, hogy érezni lehessen az előnyeit.
Lazac
A lazacban található ómega-3 zsírsavak, az EPA és a DHA gyakorlatilag antioxidánsként működnek, és megakadályozzák, hogy a szervezet hisztamint szabadítson fel, ami a sejtek allergiás reakciókat okozó immunválaszában játszik szerepet.
Ha a lazacot nem bírod, választhatsz más, omega-3 zsírsavban gazdag halat, például a makrélát, a szardíniát és a tonhalat.
Citrusfélék
A citrusfélékben, például a narancsban és a citromban található kvercetin nevű flavonoid segíthet enyhíteni a tüsszögést, orrfolyást és orrdugulást. A kvercetin is segít tompítani a hisztamint szabályozó gének expresszióját, ami megint csak az allergia tüneteinek mérséklésében lehet hasznos. Az alma és a vörösbor is gazdag egyébként kvercetinben, ha nem szereted a citrusféléket.
Még több életmód: