Ételek és tippek, amelyek segíthetnek leszokni a dohányzásról

Leszokni a dohányzásról nehéz dolog, de fontos lépés az egészség védelmében, hiszen ha megtesszük, csökken a tüdőrák illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Az egészséges táplálkozás alapvetően azt jelenti, hogy növeljük a gyümölcs- és zöldségfélék, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a sovány fehérjeforrások, a tejtermékek vagy más kalciumforrások bevitelét, valamint az egészséges zsírokat viszünk be diófélékkel, magvakkal vagy mondjuk olívaolajjal. Emellett fontos, hogy csökkentsük a magas zsír-, cukor-, és nátrium tartalmú ételek fogyasztását, és kerüljük a túlzott kalóriabevitelt. Sajnos nem mondhatjuk, hogy egy bizonyos étel elfogyasztása mágikus gyógyszerként fog működni, és eloszlatja majd a füstölés utáni vágyat. Sok esetben a dohányzási vágyat kiváltó szokások és helyzetek gyakran összefonódnak az elfogyasztott ételekkel. Például, ha általában a reggelt a szokásos csésze kávéval, fánkkal és cigarettával kezdted, érdemes gyógyteára és pirítósra váltanod, még akkor is, ha ez elképesztő változás, ugyanis ezzel ravaszul legyőzheted a szervezetedet.

Getty

A dohányzás befolyásolja az ízérzékelést, ezért a leszokás során előfordulhat, hogy az ételek más ízűnek tűnnek. Ez nagyszerű alkalom lehet új, egészséges ételek kipróbálására, arra, hogy megtalálj néhány ízletes fogást. A rendszeres étkezés mindig fontos, ám ebben az esetben különös jelentősége van annak, hogy ne hagyj ki egyetlen étkezést sem. Írj naplót, és tartsd az időpontokat. Ugyanis ha éhes vagy, azt is érezheted, hogy rá kellene gyújtani, és nagyobb eséllyel nyúlsz a cigaretta után.

Sültsárgarépa-krém

A sárgarépa az a fajta zöldség, ami hőkezelt (sült vagy főtt állapotában) egészségesebb, mint nyersen. Ha sült répából készítünk krémet, a mennyei íz mellett ezt is vegyük ...

Zelleres-almás-diós-fetás saláta

Egy barátnőm kínált meg először ezzel a salátával, azóta is az egyik legnagyobb kedvencem. Az alma édessége tökéletesen harmonizál a zeller karakteres ízével, a feta sósságával (a ...

Ha úgy érzed, hogy rágyújtanál, inkább ropogtass sárgarépát és zellert. Ráadásul mivel ezek a zöldségek kevés kalóriát tartalmaznak és egészségesek, a szervezeted is hálás lesz a jó falatokért.

Nem szereted a sárgarépát vagy a zellert?

Nem baj, keress brokkolit, karfiolt vagy szeletelj egy kis paprikát. Adj hozzá egy kevés lite mártást vagy öntetet, ha szeretnél egy kis extra ízt. Mentolos rágó mindig legyen nálad, hogy azonnal rágózni kezdhess, ha úgy éreznéd, hogy szívesen rágyújtanál. A legjobb hír pedig még hátra van: a pattogatott kukoricát is bármikor előkaphatod, ugyanis magas a rosttartalma, míg a kalóriatartalma (egész) alacsony. Készítsd otthon, kevés zsiradékkal, kis sóval!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...