A csonttörés vagy egy csont elrepedése olyasmi, amit senki nem szeretne átélni, mégis igen gyakori, főleg a gyerekek körében. Egy rosszul tompított esés, egy véletlen baleset vagy túlzásba vitt játék, és már meg is van a baj. A legtöbb csonttörés fájdalommal és sok kellemetlenséggel jár, akár 6-8 hétig is eltarthat, míg összeforr a csont.
Langyos kölessaláta tökmaggal és gránátalmával
Egyszerű és nagyszerű recept, ami önmagában vegán, de nagyszerű köret is lehet roston sült húsokhoz vagy halakhoz. Ha krémesebb sajtokat - például fetát vagy kecskesajtot - morzsolunk ...
A legkrémesebb rántotta
A rántotta mindig máshogy szokott nálam sikerülni, de ezzel a recepttel tuti nagyon krémes lesz.
Fullos petrezselyemsaláta
Plusz kiegészítőkkel tabbouleh-nek is hívhatnánk, de ez így egyszerűen sokkal többféle étel mellé felszolgálható, próbáljátok ki.
Most összeszedtük, melyek azok az ételek, amelyek fogyasztása segíti a csontok regenerálódását, és megkönnyíti a gyógyulást!
Kattints a képre a galériéráért!
7 étel, ami felgyorsítja a csonttörés utáni regenerációt
Tejtermékek vagy szójatej
Az erős csontokhoz nélkülözhetetlen a kalcium, amiből a tejtermékekben jó sok van. A tej, a sajt és a joghurt emellett kiváló D vitamin forrás is, ami szintén elengedhetetlen a csontok regenerálódásához. Vigyél be minél több tejterméket, ha eltörted egy csontodat, ha viszont laktózérzékenységgel élsz, esetleg vegán vagy, a szójatej és az abból készült termékek is kiváló kalciumforrásként szolgálnak.
Tökmag
A tökmag gazdag magnéziumban, ami segíti a kalcium felszívódását, ezáltal hozzájárul az erősebb és ellenállóbb csontok kialakulásához. Tegyél tökmagot a krémlevesed tetejére vagy keverd salátába, esetleg nassold magában - hidd el, a csontjaid meghálálják majd!
Fekete bab
A fekete bab a tökmaghoz hasonlóan kiváló magnézium forrás, így ha eltörted valamidet itt az idő, hogy mexikóit készíts vacsorára! Mindegy, hogy salába rakod, burritoba csavarod, vagy főzöl egy nagy adag chilis babot, a lényeg, hogy minél több fekete babot vigyél be a szervezetedbe.
Petrezselyem
Tavasz van, és végre friss petrezselymet tehetünk a levesbe. A fehérrépa zöldje nem csupán fűszernek jó, K-vitaminban gazdag, ami segíti a kalcium felszívódását. Tedd friss salátákba, levesbe, vagy készíts petrezselyempesto-t belőle!
Zsíros halak
Az olyan zsíros halak, mint a lazac vagy a tonhal gazdagok fehérjében. A testnek pedig nagyon is szüksége van a fehérjére ahhoz, hogy begyógyítsa az eltört vagy repedt csontokat. Emellett a halak D-vitamin-tartalma is magas, ami szintén felgyorsítja a csontgyógyulást.
Tojás
A tojásban mindent megtalálsz, amire a csontgyógyuláshoz a szervezetnek szüksége lehet. Gazdag D-vitaminban, tartalmaz kalciumot, magnéziumot, vasat, fehérjét és B-vitamint is.
Készíts mondjuk egy csinos buggyantott tojást!
Még több életmód és egészség itt: