A cink kulcsszerepet játszik az anyagcsere és az immunrendszer megfelelő működésében, valamint a sejtek és szövetek regenerálódásában is.
Az ajánlások szerint a felnőtt férfiaknak naponta 11, míg a nőknek 8 milligramm cinket érdemes fogyasztaniuk.
Várandósság és szoptatás alatt azonban ennél több javallott: 11 és 12 milligramm. Kisgyermekek, serdülők, idősek, valamint terhes vagy szoptató nők esetében valamelyest magasabb a cinkhiány kialakulásának kockázata, azonban a megfelelő ételekkel könnyedén hozzájuthatunk a cinkhez.
Húsfélék
A húsfélék általában nagyon jó cinkforrások, ezek közül is a vörös húsok kiemelkedőek – 100 grammnyi marhahús elfogyasztása már a napi cinkbevitel több mint 40 százalékát biztosítja. Azonban érdemes inkább sovány húsokat fogyasztani.
Tengeri herkentyűk
Ezen kívül a tengeri herkentyűkben is sok a cink, ezért alkalomadtán bátran fogyasszunk osztrigát, rákot, kagylót vagy garnélát. Várandósoknak azonban nem javasolt semmilyen nyers halféle, csakis hőkezelve!
Hüvelyesek
A hüvelyesek olcsó alapanyagok, beszerzésük rendkívül egyszerű. Emellett nagyon sokféleképpen elkészíthető, rostban gazdag táplálékforrások, és irtó egészségesek. Például 100 gramm főtt lencse elfogyasztása a napi ajánlott cinkbevitel körülbelül egytizedét fedezheti. Azért, hogy még jobban felszívódjon a szervezetben, főzzük, fermentáljuk, és áztassuk be.
Magvak
A különféle magok, mint a tökmag, lenmag, szezámmag, kendermag rendszeres fogyasztása is segíthet növelni a cinkbevitelt. Érdemes tehát ezekkel megszórni a salátáinkat, házi készítésű péksüteményeinket, leveseinket.
Tejtermékek
A tejtermékek között is van olyan, amelyben sok a cink: 100 gramm cheddar sajtban például benne van a napi szükséges bevitel csaknem egyharmada, de már egy pohár magas zsírtartalmú tejjel is bevihetjük a napi szükséglet körülbelül 9 százalékát.
Diófélék
A dióféléknek is igen magas a cinktartalma, egy csészényi kesudió elfogyasztása például fedezheti a napi ajánlott cinkbevitel körülbelül 15 százalékát. De nemcsak a cinktartalom miatt éri meg dióféléket fogyasztani, hiszen rengeteg hasznos tápanyag található még bennük.
Még több hasznos tápanyag: