6 ételcsoport, amely rengeteg cinket tartalmaz

A cinkben gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen egészségünk érdekében. Nézzük, mely ételekben van a legtöbb belőle!

A cink kulcsszerepet játszik az anyagcsere és az immunrendszer megfelelő működésében, valamint a sejtek és szövetek regenerálódásában is.

Az ajánlások szerint a felnőtt férfiaknak naponta 11, míg a nőknek 8 milligramm cinket érdemes fogyasztaniuk.

Várandósság és szoptatás alatt azonban ennél több javallott: 11 és 12 milligramm. Kisgyermekek, serdülők, idősek, valamint terhes vagy szoptató nők esetében valamelyest magasabb a cinkhiány kialakulásának kockázata, azonban a megfelelő ételekkel könnyedén hozzájuthatunk a cinkhez.

Húsfélék

A húsfélék általában nagyon jó cinkforrások, ezek közül is a vörös húsok kiemelkedőek – 100 grammnyi marhahús elfogyasztása már a napi cinkbevitel több mint 40 százalékát biztosítja. Azonban érdemes inkább sovány húsokat fogyasztani.

Tengeri herkentyűk

Ezen kívül a tengeri herkentyűkben is sok a cink, ezért alkalomadtán bátran fogyasszunk osztrigát, rákot, kagylót vagy garnélát. Várandósoknak azonban nem javasolt semmilyen nyers halféle, csakis hőkezelve!

Hüvelyesek

A hüvelyesek olcsó alapanyagok, beszerzésük rendkívül egyszerű. Emellett nagyon sokféleképpen elkészíthető, rostban gazdag táplálékforrások, és irtó egészségesek. Például 100 gramm főtt lencse elfogyasztása a napi ajánlott cinkbevitel körülbelül egytizedét fedezheti. Azért, hogy még jobban felszívódjon a szervezetben, főzzük, fermentáljuk, és áztassuk be.

Füstös sült csicseriborsó

Sós rágcsákat kerestem, melyek helyettesíthetik a pattogatott kukoricát filmnézés közben. Ez a csicseriborsós változat volt az egyik legjobb, amit életemben kóstoltam.

Hajdinás lencsesaláta

Önmagában is isteni, de akár sült húsok mellé, köretnek is tökéletes választás. Na, meg a lencseáztatással sem kell bajlódni, ugye...

Magvak

A különféle magok, mint a tökmag, lenmag, szezámmag, kendermag rendszeres fogyasztása is segíthet növelni a cinkbevitelt. Érdemes tehát ezekkel megszórni a salátáinkat, házi készítésű péksüteményeinket, leveseinket.

Paleós kenyér

Paleós kenyereim közül az első próbálkozásaim egyike, de egyértelműen kedvenc lett az íze, állaga és könnyű elkészíthetősége miatt. Na és persze egészséges is!

Sokmagvas paleo buci

Paleo-életünk egyik kincse, amivel megoldjuk a "de hát nem bírom kenyérféle nélkül"-problémát.:) Finom, mellékízmentes, szuperegészséges, rostdús, igazi kis különlegesség.

Tejtermékek

A tejtermékek között is van olyan, amelyben sok a cink: 100 gramm cheddar sajtban például benne van a napi szükséges bevitel csaknem egyharmada, de már egy pohár magas zsírtartalmú tejjel is bevihetjük a napi szükséglet körülbelül 9 százalékát.

Diófélék

A dióféléknek is igen magas a cinktartalma, egy csészényi kesudió elfogyasztása például fedezheti a napi ajánlott cinkbevitel körülbelül 15 százalékát. De nemcsak a cinktartalom miatt éri meg dióféléket fogyasztani, hiszen rengeteg hasznos tápanyag található még bennük.

Granola házilag

A bolti granolákkal az a baj, hogy legtöbbször tele van cukorral, ezzel szemben a házilag készített verziónál mi tudjuk szabályozni, hogy mennyit adunk hozzá. Mert azért kell bele, hogy ...

Forrásunk volt.


Még több hasznos tápanyag:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...