A gyomrod és a beleid is károsíthatja, ha mosogatógépet használsz?

Nem túl vidám mellékhatásai lehetnek, ha hosszú távon használsz mosogatógépet – megint a vegyszerek a ludasak.

Egészen meglepő felfedezést tettek a svájci Allergia- és Asztmakutató Intézet szakemberei: hiába idő- és víztakarékosak a mosogatógépek, a hozzájuk használt öblítőszerek egyik összetevője káros hatással lehet a gyomor-bél traktusra. Miután sok készülékben nincs további mosási ciklus a maradék öblítőszer eltávolítására, az könnyen a belekbe juthat – írja 24.hu.

A mosogatógép-öblítőszerek káros hatással lehetnek a gyomor-bél traktusra

Hogy mi a probléma pontosan?

Az öblítési ciklus vége fele egyes mosogatógépek öblítőszert is adagolnak, ami nem tűnik el maradéktalanul az edények felületéről...

...ez pedig, károsítva a gyomor védőrétegét és a nyálkahártyát, akár ételallergiához, elhízáshoz, cukorbetegséghez, reumás ízületi gyulladáshoz, májzsugorodáshoz, krónikus depresszióhoz, sőt, Alzheimer-kórhoz is vezethet

– írja az eredeti tanulmány.

A kísérlet sajnos bebizonyította, hogy az öblítőszerek nagy dózisban elpusztítják a bélhámsejteket, az alacsonyabb dózisok pedig áteresztőbbé teszik azokat, sőt, emellett olyan fehérje aktiválódására is felfigyeltek, amelyek gyulladásos reakciót válthatnak ki.


Ezeket is olvasd el, ha fontos az egészséged:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...