Tudva tudjuk, hogy egyes ételek jóval több tápanyagot, vitamint, rostos, antioxidánst stb. tartalmaznak, mint a többiek, de vajon azt is rá tudnánk vágni, melyek a leglegek? A Házipatika cikke összeszedte, mik azok, amelyek mindenkit megelőzve jutottak a dobogó tetejére. Mire tippeltek, dió? Citrom? Avokádó? De mi még?
Lazac céklaágyon
Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...
Currys burgonyaleves
Klasszikus új köntösben: burgonyaleves curryvel felcsapva, friss korianderrel és chilivel fűszerezve.
Sütőben sült fokhagyma
Pofonegyszerű és olcsó, mégis a világ egyik legjobb dolga a sütőben sült fokhagyma. Friss bagettel az igazi!
Lássuk a 10 legegészségesebb alapanyagot:
A 10 legegészségesebb ételért kattints ide!
Brokkoli: nemcsak virágát, hanem a szárát is érdemes fogyasztani, hiszen értékes K- és C-vitamin-forrás. Sose főzzük túl, mert úgy renteget veszít a benne levő tápanyagokból! Brokkolis receptek itt.
Citrom: benne megtalálható a napi C-vitamin-szükségletünk több mint 100 százaléka, emellett gyulladás- és rákellenes hatásukért kedvelt flavonoidokban is gazdag. Érdemes egy szeletet a zöld teánkba tenni, ugyanis a citrom segíti a teában lévő antioxidánsok hatékonyabb felszívódását. Citrompite itt!
Dió: ómega-3-tartalma mellett azért is ajánljuk, mert természetes formában található meg benne a melatonin, amely az alvás szabályozásában segíthet. Ha nyugodt alvásra vágyunk, érdemes vacsora után elfogyasztani egy kis maroknyi diót.
Fokhagyma: természetes antibiotikum, antivirális hatásával simán felveszi a kesztyűt számos betegséggel szemben, immunrendszerünk szinte körbebástyázza. A népi babona megfigyelései szerint hét évvel hosszabbítja meg az életet a rendszeres fokhagymafogyasztás.
Avokádó: "jó" zsírokban gazdag, emellett egyetlen darab elfogyasztásával gondoskodhatunk a napi ajánlott rostbevitel feléről és a javasolt folsavbevitel 40 százalékáról is. Cikk itt!
Étcsokoládé: a kakaóban csomó egészséges anyag található, például polifenololok, amelyből többet tartalmaz, mint a zöld tea és vörösbor. Fontos megemlíteni a flavonoidokat is, valamint alkategóriáit, a flavonolokat – oligomer procianidineket és az epikatechint. További összetevők a koffein, a teobromin, a triptofán és a β-feniletilamin.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több kreatív konyhai ötlet vár: