Talán sokan nem is gondolnánk, hogy táplálkozásunknak milyen nagy befolyása van a hormonrendszerünkre. Mindezt nagyon könnyen rossz irányba téríthetjük, ha sok olyan ételt fogyasztunk, ami negatívan hat a szervezetünkre. Ismerd meg azt a 4 ételt, ami a hormonháztartás legfőbb ellensége!
Kattints a galériára a hormonháztartás legfőbb ellenségeiért!
1. Szója
A szója híres magas fitoösztogén tartalmáról, ami nagyon hasonlít a szervezetünkben termelődő ösztradiolhoz. A fitoösztrogének képesek arra, hogy konkuráljanak bizonyos hormonokkal a testünkben, így úgy érzékelheti a szervezetünk, hogy elég magas az ösztrogénszintünk, így visszábbvesz annak termeléséből. Mindez akár az ovuláció elmaradásához is vezethet.
2. Vörös hús
Senkit nem akarunk lebeszélni egy jóféle hamburgerről, de megfontolandó, hogy milyen gyakran kerüljön a tányérunkra. A vörös húsokról általánosságban elmondható, hogy egy bizonyos fehérje, az SHBG termelését csökkenti túlzott fogyasztásuk. Az SHBG felelős a tesztoszteronszint szabályozásáért nők és férfiak esetében is, így a PCOS-es nők számára határozottan kerülendő.
3. Cukor
Az igazi mumus… a cukor, ugyanis finomított szénhidrátként hirtelen emeli meg a vércukorszintet, nem kevés munkát adva a hasnyálmirigynek. Ilyenkor megindul az inzulintermelés, hogy stabilizálja a vércukorszintünket, ami a normális alá süllyedve újabb cukor iránti kívánósságot eredményez. Ha pedig engedünk a csábításnak, akkor már csak egy lépcsőfok az inzulinrezisztencia, majd a cukorbetegség.
4. Koffein tartalmú étel (és ital)
A koffeines ételek és italok fogyasztásával jobb elővigyázatosnak lenni. Elsősorban megemeli a test kortizol-, vagyis stresszhormon-szintjét, ami jelentősen ronthatja az alvás minőségét. Nem kell lemondani a kávéról vagy teáról, de fontos, hogy mértékkel fogyasszuk és lefekvés előtt pár órával már kerüljük minden formájában a koffeint.
Még több a hormonokról: