Kétszer gondold meg: ezért lehet veszélyes előmosott salátát venni

Bár ezek a termékek sokszor megkönnyítik az életünket, jobb velük vigyáznunk.

Valószínűleg sokan vásárolnak előre csomagolt élelmiszereket a kényelem érdekében, hogy megkönnyítsék az étkezések előkészületeit. Az előmosott, zacskós saláták – például rukkola vagy bébispenót – elsőre jó választásnak tűnhetnek, különösen, ha valaki igyekszik egészségesen táplálkozni. Azonban nem árt óvatosnak lenni.

Előre csomagolt zöldségek egy boltban
Veszélyes lehet ez az előre csomagolt étel

Élelmiszer-biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ezek a termékek nem feltétlenül a legbiztonságosabbak, az előmosott zacskós saláták ugyanis gyakrabban tartalmazhatnak baktériumokat vagy szennyeződéseket, mint azt sokan gondolnák.

Miközben a vásárlók kényelmet és biztonságot várnak az előre csomagolt élelmiszerektől, a valóság ezzel szemben aggasztóbb képet fest. Az előmosott, zacskós zöldségek – például a saláták – továbbra is az egyik legkockázatosabb terméknek számítanak az élelmiszerboltok kínálatában, mivel az ellátási láncban gyakran előfordulhat szennyeződés

– figyelmeztet Darin Detwiler, a Northeastern Egyetem élelmiszerpolitikai professzora.

Detwiler maga tudatosan kerüli a zacskós zöldségek vásárlását, mivel fennáll a súlyos E. coli-fertőzés veszélye. Mint mondta:

Ha visszatekintünk a korábbi járványokra, azt látjuk, hogy a zacskós saláták gyakran vezették az élelmiszer-eredetű megbetegedések statisztikáit. Egyes esetekben ezek súlyos következményekkel jártak: kórházi kezelést, veseelégtelenséget és akár haláleseteket is okoztak.”

A zöldségek az ellátási lánc több pontján is megfertőződhetnek különböző kórokozókkal – például E. coli-val, listeriával vagy szalmonellával –, amelyek súlyos megbetegedéseket, sőt akár halált is okozhatnak. Olivia Roszkowski, a New York-i Institute of Culinary Education növényi alapú konyhaművészetre specializálódott szakácsoktatója és élelmiszerbiztonsági tanúsítvánnyal rendelkező szakértője szerint:

A zacskós saláták nagy tételben történő mosása és feldolgozása hatékonyan terjesztheti ezeket a kórokozókat.

A leveles zöldségekkel kapcsolatos járványok sokkal gyakoribbak, mint azt a legtöbben gondolnák, így jobb elővigyázatosabbnak lenni az előre bezacskózott levelesekkel.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket se hagyd ki:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...