A sajttortákat egyszerű összeállítani, csak idő kell hozzájuk. Viszonylag sokáig sülnek és hűlnek, ezért szükség lesz egy kevés türelemre is, hogy kivárjuk, amíg a tányérunkra kerül. A várakozás természetesen embert próbáló, de az eredményért mindenképp megéri! A kávét nemcsak ital formájában érdemes fogyasztani, főleg ilyen fülledt, nyári napokon, amikor szükségünk van a plusz energiája. Íme a megoldás, ami felpörget: egy lélegzetelállító esperessós-csokis sajttorta!
A torta elkészítése 3 fázisból áll:
1.) a kakaós-kekszes alap
2.) a kávés sajttortaréteg
3.) végül a csokoládéganache.
Kakaós kekszréteg
Az alap elkészítése előtt a sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 20 cm-es rugós tortaforma alját és oldalát sütőpapírral kibéleljük, ezután aprítógépbe tesszük a kekszeket, a barna cukrot és a kakaóport, és az egészet finom, homokszerű állagúra daráljuk. Dobjuk a robotgépbe az olvasztott vajat is, és daráljuk össze a kekszmorzsával. Nyomkodjuk a morzsát a tortaformába egy kis kerek aljú pohár segítségével úgy, hogy a morzsából kerüljön a forma oldalára is egész magasan. Sütőben 10 percig süssük elő 160 fokon, majd hagyjuk kihűlni. Csomagoljunk alufóliát a tortaforma köré, hogy biztosan elzárjuk a víztől, amikor majd vízfürdőbe tesszük sütéskor.
Kávés sajttorta
A kávés krémhez egy nagy tálban keverjük habosra a krémsajtot. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot. Kevergetés közben, néha kaparjuk le az edény oldalát, majd szórjuk bele az instant kávéport, és óvatosan elegyítsük. Jöhet bele a tejföl és a vaníliakivonat is, ezután adjuk hozzá egyesével a tojásokat, és a legvégén a keményítőt. Keverjük alacsony sebességgel, amíg össze nem áll. Miután teljesen elkeveredett, kaparjuk le a tál oldalát, és bizonyosodjunk meg arról, hogy kellően sima és egynemű az állaga.
Öntsük a krémet a tortalapra, és néhányszor ütögessük le a pulton, hogy a légbuborékok kipukkanjanak. Forraljunk fel vizet, és öntsük egy nagy, legalább 5 cm magas sütőtálba, majd helyezzük a vízfürdőbe a formát. A víz kb. a tortatorma feléig érjen. Óvatosan emeljük be a tepsit a sütőbe, ügyelve arra, hogy ne kerüljön víz az alufólia alá.
Süssük kb. másfél órát 160 fokon. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le fóliával.
Az idő letelte után kapcsoljuk ki a sütőt, kissé nyissuk ki a sütő ajtaját, és hagyjuk kihűlni benne a sajttortát, majd vegyük ki a vízfürdőből. Szedjük le az alufóliát, és hagyjuk teljesen kihűlni szobahőmérsékleten. Végül, ha már szobahőmérsékletű, tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk dermedni legalább 6-8 órát, vagy akár egy egész éjszakát.
Mi is az a ganache?
A ganache csokoládé és meleg tejszín általában 1:1 arányú keveréke. Sima, selymes és fényes, a legtöbb cukrászsütemény alapeleme.
Nemcsak egyszerű és gyors, hanem egyedülállóan sokoldalú. A csokoládéganache lehet töltelék, mártogatós, kenhető cukormáz, öntet vagy egy torta rétege is. Felhasználási lehetősége gyakorlatilag végtelen!
A torta befejezése ganache-sal
A torta megkoronázásához a csokoládét a tejszínnel, vajjal és mézzel gőz fölött összeolvasztjuk, majd spatulával óvatosan simára keverjük. A kicsit kihűlt ganache-t ráöntjük a kidermedt sajttorta tetejére, és szépen, egyenletesen szétterítjük. Csokoládéforgácsokkal és friss gyümölccsel díszítjük. Tálalás elött mindenképpen tartsuk a hűtőszekrényben, ahol 4-5 napig el is áll.
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több finomság Flórától itt: