Így néz ki ma egy szelet II. Erzsébet 75 éves esküvői tortájából

A királynő tortáját aukcióra bocsátó cég, biztos, ami biztos, leszögezte, hogy az 1947-ben készült sütemény már nem ehető.

Senki sem gondolná, hogy egy 1947-ből megmaradt esküvői tortaszelet még licitre bocsátható, ha azonban személyesen II. Erzsébet királynő lakodalmának süteményéről van szó, már más a helyzet. A Cheffins nevű aukciós ház júliusban árverezi el a királynő esküvőjéről származó, több mint hetvenöt éves tortaszeletet, a kikiáltási ár pedig 200-400 angol fontról indul majd.

A világhírű torta és készítője, a középen álló Fredrick Schur (fotó: J. A. Hampton/Topical Press Agency/Getty Images)

II. Erzsébet és Fülöp herceg egykori esküvői tortája csaknem 270 centiméteres volt, és több mint 2000 szeletből állt össze. Az impozáns sütemény Ausztráliából származó szárított gyümölcsöt valamint Dél-Afrikából hozott brandyt és rumot is tartalmazott, készítője pedig Fredrick Schur cukrászmester volt.

A szóban forgó tortaszelet korábbi birtokosa Sir Norman Joseph volt, aki több mint 25 éven keresztül szolgált a királynő étkeztetőjeként, valamint több mint 100, a Buckhingam Palotában adott fogadás és party szervezője volt.

A torta eredeti, az esküvő dátumával (1947. november 20.) ellátott, celofánba csomagolt díszdobozban kerül licitre. Nem ez az első alkalom, hogy a királyi esküvő egyik tortaszelete eladásra kerül, 2013-ban például 560 fontért kelt el a fentebb látható darab.

Forrásunk volt. Címlap: Keystone/Getty Images


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...