Így néz ki ma egy szelet II. Erzsébet 75 éves esküvői tortájából

A királynő tortáját aukcióra bocsátó cég, biztos, ami biztos, leszögezte, hogy az 1947-ben készült sütemény már nem ehető.

Senki sem gondolná, hogy egy 1947-ből megmaradt esküvői tortaszelet még licitre bocsátható, ha azonban személyesen II. Erzsébet királynő lakodalmának süteményéről van szó, már más a helyzet. A Cheffins nevű aukciós ház júliusban árverezi el a királynő esküvőjéről származó, több mint hetvenöt éves tortaszeletet, a kikiáltási ár pedig 200-400 angol fontról indul majd.

A világhírű torta és készítője, a középen álló Fredrick Schur (fotó: J. A. Hampton/Topical Press Agency/Getty Images)

II. Erzsébet és Fülöp herceg egykori esküvői tortája csaknem 270 centiméteres volt, és több mint 2000 szeletből állt össze. Az impozáns sütemény Ausztráliából származó szárított gyümölcsöt valamint Dél-Afrikából hozott brandyt és rumot is tartalmazott, készítője pedig Fredrick Schur cukrászmester volt.

A szóban forgó tortaszelet korábbi birtokosa Sir Norman Joseph volt, aki több mint 25 éven keresztül szolgált a királynő étkeztetőjeként, valamint több mint 100, a Buckhingam Palotában adott fogadás és party szervezője volt.

A torta eredeti, az esküvő dátumával (1947. november 20.) ellátott, celofánba csomagolt díszdobozban kerül licitre. Nem ez az első alkalom, hogy a királyi esküvő egyik tortaszelete eladásra kerül, 2013-ban például 560 fontért kelt el a fentebb látható darab.

Forrásunk volt. Címlap: Keystone/Getty Images


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...