Az érelmeszesedés okozta szív- és érrendszeri megbetegedések Magyarországon is rengeteg életet követelnek. Az érfalak egészségét azonban megőrizhetjük, ha megfogadunk néhány tanácsot, és odafigyelünk arra, mit eszünk. Jöjjön pár olyan étel, ami segít abban, hogy egészségesek legyenek az ereink.
A legjobb nassolnivaló: mandula
Felejtsük el a chipset, a ropit és egyéb zsíros ropogtatnivalókat, és együnk inkább mandulát. A nyers, sótlan mandula tele van E-vitaminnal, valamint szívvédő kalciummal és magnéziummal. Fontos azonban figyelni a mennyiségre, mert a mandulában rengeteg a kalória, így érdemes naponta egy maréknél megállni, ha nem szeretnénk, hogy gyarapodjon a testsúlyunk.
Áfonyafélék
Ezek a fajta gyümölcsök rendkívül egészségesek, fogyasztásuk számos módon előnyösen hat a szervezetre, és az ereket és a szívet is védik. Rengeteg antioxidáns van bennük, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, így megakadályozzák, hogy lerakódások keletkezzenek az erekben, amelyek károsítanák a keringést.
Még egy mag
A lenmagban és lenmagolajban sok gyulladáscsökkentő és szívvédő hatású omega-3 zsírsav van. Készítsünk otthon magunknak lenmagtöretet úgy, hogy egyszerűen beledobjuk a turmixba a magokat, és alaposan összeőröljük. A töret azért nagyon jó, mert a szervezet így tudja a legjobban hasznosítani a magokban található olajat.
Hüvelyes ételek
Csicseriborsó, bab, lencse – mind remek érvédők, hiszen a bennük található rostok „hozzátapadnak” a káros anyagokhoz az erekben, mielőtt azok lerakódhatnának az artériákban. Ezért hatékonyan védik az erek egészségét, és ezáltal a szívet is „formában” tartják.
Még több cikk az egészséged érdekében: