Íme a legjobb érvédő ételek: még a mandula is köztük van!

Az egészséges erek elengedhetetlenek egészségünk érdekében. Szerencsére nemcsak gyógyszerekkel tehetünk érte, hanem étrendünkkel is.

Az érelmeszesedés okozta szív- és érrendszeri megbetegedések Magyarországon is rengeteg életet követelnek. Az érfalak egészségét azonban megőrizhetjük, ha megfogadunk néhány tanácsot, és odafigyelünk arra, mit eszünk. Jöjjön pár olyan étel, ami segít abban, hogy egészségesek legyenek az ereink.

Érdemes vigyázni ereink egészségére

A legjobb nassolnivaló: mandula

Felejtsük el a chipset, a ropit és egyéb zsíros ropogtatnivalókat, és együnk inkább mandulát. A nyers, sótlan mandula tele van E-vitaminnal, valamint szívvédő kalciummal és magnéziummal. Fontos azonban figyelni a mennyiségre, mert a mandulában rengeteg a kalória, így érdemes naponta egy maréknél megállni, ha nem szeretnénk, hogy gyarapodjon a testsúlyunk.

Áfonyafélék

Ezek a fajta gyümölcsök rendkívül egészségesek, fogyasztásuk számos módon előnyösen hat a szervezetre, és az ereket és a szívet is védik. Rengeteg antioxidáns van bennük, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, így megakadályozzák, hogy lerakódások keletkezzenek az erekben, amelyek károsítanák a keringést.

Áfonyás joghurtital

Az áfonyás joghurtot ízesíthetjük egy kis vanília kivonattal is. Ha nem elég édes, édesítsük egy kis cukorral vagy mézzel.

Még egy mag

A lenmagban és lenmagolajban sok gyulladáscsökkentő és szívvédő hatású omega-3 zsírsav van. Készítsünk otthon magunknak lenmagtöretet úgy, hogy egyszerűen beledobjuk a turmixba a magokat, és alaposan összeőröljük. A töret azért nagyon jó, mert a szervezet így tudja a legjobban hasznosítani a magokban található olajat.

Hüvelyes ételek

Csicseriborsó, bab, lencse – mind remek érvédők, hiszen a bennük található rostok „hozzátapadnak” a káros anyagokhoz az erekben, mielőtt azok lerakódhatnának az artériákban. Ezért hatékonyan védik az erek egészségét, és ezáltal a szívet is „formában” tartják.

Babhummusz

Hummusz, olcsóbban, mivel a csicseriborsó szerepét itt a vörös- és fehérbab veszi át. Próbáld ki!


Még több cikk az egészséged érdekében:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...