Napjainkban már a legtöbb háztartásban megtalálható az olívaolaj. Általában főzéshez vagy saláta öntetként használjuk, pedig jó néhány felhasználása van a konyhán túl.
Nagyon sokoldalú, így a legkülönbözőbb helyzetekben is érdemes lekapni a polcról. Következzen 7 tuti tippünk, ahol még hasznát vehetjük!
Bútorápolás
Ha kissé fakó már a „nagyi komódja”, keverjünk ki olívaolajat citromlével, és egy puha ronggyal töröljük át a bútor felületét. Csodákat művel az „élettelen” felszínnel!
Festék eltávolítás
Hiszed vagy sem, de az olívaolaj nagyon jól használható erre a célra. Ha éppen lakásfelújításban vagy, és rád fröccsent egy kis festék a falról, vagy bútorról, egy pillanat alatt eltávolíthatod a bőrödről. Töröljük át vele bőrünket, hagyjuk pár percig, hogy kifejtse hatását, majd mossuk le szappanos langyos vízzel. Bőrünket szuper puhává és szennyeződésmentessé varázsolja.
Hangtompítás
A csöpögő csapnál, csak a zsanérok, és csuklópántok nyikorgó hangja irritálóbb. Nem igaz? Ha nincs otthon kenőanyag, de van bőven olajunk a konyhában, nyugodtan nekieshetünk a bútorok, sőt még a biciklilánc, és egyéb fémszerkezetek megolajozásának is, mielőtt az őrületbe kergetnének minket csikorgásukkal. Egy jó darabig nem kell foglalkoznunk majd velük! Persze biztos sokan felhorkannak most, hogy nem túl drága megoldása ez a probléma áthidalásának? Személy szerint nekem minden pénzt megér egy "csendes bútordarab", így simán beáldozom - a napjainkban már nem is oly drága -olívaolajat, főként, hogy szó sincs óriási mennyiségekről.
Bőrkondicionáló
Az olívaolaj egy csodás varázsszer, ha bőrápolásra kerül a sor. Könnyedén megbirkózik az apró bőrhibákkal és ráncokkal. Használjuk rendszeresen, és nem marad el a végeredmény. Öntsük egy szórófejes palackba, majd fújjuk be vele bőrünket, és jó alaposan masszírozzuk be.
Smink eltávolítás
Egy pillanat alatt eltávolítja a szemfestéket, rúzst, alapozót,vagy épppúdert. Nincs szükség más kozmetikai lemosókra. Sőt az olaj kevésbé károsítja a bőrödet, mint más boltban kapható sminklemosó. Érzékeny bőrűek, és allergiások, ideális eszköze lehet a mindennapokban. Bőrünket szuperpuhává és szennyeződésmentessé varázsolja, anélkül, hogy kicsit is irritálná azt.
Hajdúsító
Ahogyan már egy korábbi cikkünkben is írtuk, az olívaolaj természetes hidratáló és a haj kondicionáló egyben. Már egy teáskanál olaj is elég ahhoz, hogy a hajkoronáddal csodákat művelj. Masszírozd a hajadba, majd hagyd 20 percig rajta, végül öblítsd le. Ezt heti rendszerességgel ismételgesd, nem fogod megbánni, ezt garantáljuk!
Természetes test- és arcradírt, készíthetsz egy kevés olívaolajból, mézből, citromból, zöld fűszerekből, és valamilyen szemcsés halmazállapotú anyagból, például sóból, vagy cukorból. Ha azonban utóbbiakat szódabikarbónával helyettesíted, szuper fürdőbonbont készíthetsz. Mindkét változat igazi csodaszer a bőrnek.
Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...
Sütés nélküli nagyon finom kis desszert, és még nem is kerül sokba sem. Csak gondoltam egyet, mit is kéne készíteni, mivel kókuszreszelék mindig van idehaza......hát ezt találtam ki ...
A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...
A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.
Logikusnak tűnik, hogy amíg az ételünk szépen melegszik a mikrohullámú sütőben, addig mi elpakoljunk a szobában vagy leszaladjunk a szeméttel. De ahogy a gáztűzhelyen nem hagyunk ételt őrizetlenül – legalábbis csak kivételes esetekben –, úgy a mikrót sem jó ötlet működés közben magára hagyni.
Legyen szó húslevesről, fasírtról vagy pörköltről, a petrezselyem bármelyikben helyet kaphat, ahogy sok más magyaros fogásban is. Mégis aligha vagyunk tisztában azzal, hogy ezek a zöld levélkék valódi szuperélelmiszernek számítanak.
A karácsonyi sütemények szépsége felől nincs vita: a mák, dió, alma, kókusz, a különféle krémek és díszítések mind-mind varázslatos hangulatot teremtenek. Lássuk a legszebbeket!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...