Erre figyelj, ha házon kívül eszel!

Gyümölcsleves, majonézes saláta, apának egy tatárbeefsteak, desszertnek meg tiramisu vagy madártej. Egytől-egyik kockázatos ételek: figyeljünk arra, hogy hol mit eszünk!

Itt a nyári szabadságolások fő időszaka: kirándulások, strandolások, külföldi utak- ismeretlen helyeken, ismeretlen ételeket eszünk.

Magyaros tatár beefsteak recept - kattints a képre!

Mire kell odafigyelnünk, ha nem akarjuk a ételfertőzés miatt a mellékhelyiségben tölteni a szabadidőnket?

  • Fokozottan figyeljünk oda a csecsemőkre, kisgyermekekre, várandós nőkre, az idősekre, hiszen az ő esetükben a hányás, a hasmenés a fokozott víz- és ionvesztés miatt különösen veszélyes lehet.
  • Tanácsos könnyen szállítható vagy akár előre csomagolt, hűtést nem igénylő élelmiszert is magunkkal vinni, pl.: müzliszeletet, kekszeket, dióféléket, kemény gyümölcsöt (pl. alma).
  • Ha viszünk hűtőtáskát, akkor mindenképp tegyünk bele vizet is, hiszen nem tudhatjuk, hogy az adott helyszínen milyen lehetőségek lesznek folyadékpótlásra, különös tekintettel a csapvíz higiéniájára. Ha nem megfelelő a csapvíz minősége, fogmosásra és gyümölcsök megmosására se használjuk.

Olvastad már?

Ételfertőzés otthon? Így kerülheted el!

  • A cukros üdítőket hagyjuk el, ha a gyerekek kis változatosságot szeretnének, akkor gyümölcslével, vagy természetes édesítéssel készült limonádéval lehet a szomjat oltani.
  • A dobozos italok teteje is szennyezett lehet, ezért töröljük át, mielőtt a szánkhoz emelnénk.
  • A gyümölcsöt, zöldséget csak tiszta késsel szabad meghámozni, ha nem lehet meghámozni, és nem tudjuk alaposan megmosni, akkor inkább ne együk meg. A zöldségekre és gyümölcsökre ugyanaz az alapszabály vonatkozik: ”Hámozd meg, főzd meg vagy hagyd ott”!
  • Ismeretlen tisztítású, tárolású, az utcán árult gyümölcslevek, előre szeletelt gyümölcsök könnyen romlanak a nyári melegben, azért ezek is veszélyesek lehetnek.

Frissítő gyümölcsleves

Betört a meleg, ellenállhatatlan vágyat érzetem egy nagy tányér jéghideg gyümölcsleves iránt. Kevésbé édesen szeretem, inkább savanykásan, erről a meggy és a ribizli mellett a lime ...

Hamburger fűszeres marhahússal

Ez már majdnem olyan fűszerezés, mint ahogy a tatárbeafsteaket szoktam készíteni. Vagy a hagyományos só, bors, maximum egy kis Worchestershire-szószos változattal készítem a ...

  • Ha tehetjük, frissen készült, forrón tálalt ételt fogyasszunk. Kerüljük a nyers húst, tojás tartalmazó ételeket (pl. tatárbeefsteak, madártej, tiramisu stb.)
  • Ha helyi specialitást fogyasztunk és nem vagyunk vele tisztában, hogy miként készül az adott étel, akkor inkább kérdezzünk rá, hiszen kiváltképp külföldön találkozhatunk félig hőkezelt húsokkal, amelyek élelmiszerbiztonság szempontjából kockázatosnak minősülnek.
  • Ha beülünk egy vendéglátóegységbe, akkor nézzük meg mennyire tiszta a dolgozók ruhája, az evőeszközök. A meleg étel legyen forró, a hűtendő étel legyen jéghideg.
  • Mi magunk gyakori kézmosással sokat tehetünk a fertőzések elkerüléséért.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...