Erre az 5+1 dologra figyelj, ha kipróbálnád a növényi alapú étrendet!

A növényi étrend valóban jó hatással lehet az egészségedre, de csak, ha jól csinálod. Ezeket kell mindenképpen szem előtt tartanod!

Amellett, hogy a növényi alapú étrendnek valóban számos előnye van, fontos azt is szem előtt tartanunk, hogy ez az étrend is csak akkor lesz pozitív hatással az egészségünkre, ha kiegyensúlyozott, azaz megfelelő mennyiségben, minőségben és arányban tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Egy nem megfelelően összeállított növényi étrend következtében hiánybetegségek alakulhatnak ki, amelyek hosszú távon veszélyeztethetik egészségünket.

Mire kell különösen odafigyelnünk?

  1. Növényi alapú étrend esetén is fontos, hogy szem előtt tartsuk a kiegyensúlyozottságot, és megfelelő figyelmet fordítsunk a makrotápanyagok, azaz a fehérjék, zsírok és szénhidrátok bevitelére. Attól, hogy egy élelmiszer, étel nem tartalmaz állati eredetű alapanyagot, még nem biztos, hogy egészséges! Gondoljunk akár csak egy nagy adag sültkrumplira vagy egy nagy szelet vegán csokis szeletre. Emellett étkezzünk rendszeresen, és fogyasszunk megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot mindennap.
  2. Az állati eredetű termékek elhagyása miatt fokozottan oda kell figyelni a megfelelő fehérjebevitelre. Fogyasszunk növényi fehérjékben gazdag alapanyagokat, mint pl. a hüvelyesek és a diófélék, olajos magvak, gabonák. Ezek a növényi eredetű fehérjék, illetve a tofukészítmények a fő fehérjeforrások, napi szinten kell szerepelniük az étrendben.
  3. A tejtermékek hiánya miatt ennél az étrendnél a kalciumbevitelre is oda kell figyelni. Léteznek magas kalciumtartalmú növényi alapanyagok is, de ezek felszívódása kevésbé hatékony, mint az állati eredetű kalciumé, így szükség lehet pótlásra.
  4. Bár önmagában a növényi étrend nem feltétlenül jelenti azt, hogy csökken az energiabevitelünk (lásd a vegán csoki példáját), mégis általában jellemző, hogy akik ezeket az étrendeket választják, azok egészségtudatosabbak, így kevesebb köztük a túlsúlyos, elhízott személy. Ugyanakkor nem kellő körültekintéssel összeállított étrend mellett energiahiány alakulhat ki, ami az izomtömeg csökkenésén túl fáradékonyságot, koncentráció- és alvászavart okozhat, ronthatja az immunrendszer működését.

    TIPP:

    A Flora margarin tejmentes, így tökéletesen beilleszthető a növényi alapú illetve a tejfehérje-allergia és a laktóz-intolerancia étrendjeibe is. Zsírtartalmának 71%-a értékes egyszeresen és többszörösen telítetlen (omega-3, omega-6) zsírsavakból áll, amelyek hozzájárulnak szív- és érrendszerünk egészségéhez.

  5. Keveset hallunk a B-12 vitaminról, amely a vérképzésben tölt be fontos szerepet, és csak állati eredetű élelmiszerekből juthatunk hozzá. Kizárólag növényi alapú étkezés esetén ennek pótlására mindenképpen szükség van, különben vérszegénység alakulhat ki.
  6. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a vasnak nagyon fontos szerepe van a vérképzésben. Sokak által ismert, hogy egyes zöldségféléknek, pl. spenótnak, céklának viszonylag magas a vastartalma, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a növényi eredetű vas sokkal kevésbé szívódik fel és hasznosul, mint az állati eredetű. Kizárólagosan növényi alapú étrend mellett mindenképpen gondoskodnunk kell vaspótlásról.

Ha csak csökkenteni szeretnénk az állati eredetű alapanyagokat az étrendünkben, akkor a fenti hiánybetegségek kevésbé valószínű, hogy kialakulnak. Ha azonban teljes mértékben növényi alapú étrendre térnénk át, akkor érdemes dietetikussal konzultálnunk, hogy étrendünk minél kiegyensúlyozottabb legyen, és ne veszélyeztessük feleslegesen egészségünket.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...