Ernyey Béla és Balaton Dóri: ,,Egymás kuktái vagyunk a konyhában" - EgySztárÉtel

A mindig elegáns Ernyey Béla feleségével, Balaton Dórával látogatott el a Nosalty konyhájába, hogy készítsen nekünk egy isteni indiai levest. 

A Bécsben és Budapesten élő színészért nők ezrei rajonganak mind a mai napig. 22 játékfilmben, 128 tévéfilmben és tévéshowban, sorozatban láthatta a közönség, és partnerei között olyan neveket is találni, mint David Bowie, vagy a világhírű díva, Marlene Dietrich, akivel a Gigolo című filmben játszott együtt, és amelyben Ernyey volt Dietrich életének utolsó filmes partnere. A sokoldalú színész kilenc könyvet írt már, többek között a feleségével együtt jegyzett Ünnepek és hétköznapok című szakácskönyvet is.

Ernyey Béla feleségével, Balaton Dórival a Nosalty konyhájában járt, hogy közös szakácskönyvük egyik különleges fogását elkészítsék nekünk/nektek.

Ernyey Béla és Balaton Dóri garam masalás indiai krumplileves receptjét itt találod!

Mi volt az első, közösen főzött ételetek?

Balatoni Dóri: Szerintem Béla híres provence-i krumplija.

Ernyey Béla: Igen, ez egy köret, amit sokat készítünk. Báránysült mellé istenien passzol. Ez egy nagyon régi receptem, már a '87-es életrajzi könyvemben is benne volt.

B.D.: Azon gondolkodom, hogy most is egy krumplis ételt készítettünk, ez nem véletlen. Szoktuk mondani, hogy Béla elélne csak krumplin.

E.B.: ...és Dóri annyiféleképpen el tudja elkészíteni! Én leginkább a zsályás, tejszínes verzióját kedvelem.

Sokat utaztok, járjátok a világot. Be szoktátok lopni más kultúrák ízeit a saját konyhátokba? Magyar ételeket mennyit készítetek, ha készítetek egyáltalán?

E.B: Én imádom a magyar ételeket, és mivel az útjaink során sehol sem jutunk hozzá, ezért mikor Pesten vagyok, mindig elmegyek egy budai vendéglőbe, ahol a legjobb halászlé-túróscsusza kombót készítik.

B.D: Főzéseink 50%-a magyar ételekből áll, a másik 50% pedig a világ összes ízén osztozik. Ha utazunk valahova, olvasunk valamiről, vagy látunk egy jó receptet, akkor a főzés lendületet kap, és egy darabig különlegesebb dolgokat készítünk.

Szoktatok vendégeket hívni az otthonotokba?

E.B: Bizony-bizony. Mondhatjuk, hogy ez az egyik legnagyobb hobbink.

B.D.: Annál nagyobb az öröm, minél több embernek készítünk valamit. Ha komolyabb eseményt szervezünk, akkor mindig megtervezzük, hogy az adott vacsorának, ebédnek mi legyen a tematikája, mi kösse össze az ételeket, milyenek legyenek az italok és még azt is, hogy melyik porcelánnal és evőeszközzel terítsünk.

Egy mondatban össze tudjátok foglalni, milyenek vagytok Ti ketten a konyhában?

E.B: Egymás kuktái vagyunk a konyhában.

B.D.: Elosztjuk a teendőket, igen. A köreteket és a desszertet inkább én szoktam, a húsokat pedig Béla.

Mit tanácsoltok azoknak, akik nem tudnak jól együttműködni a konyhában?

B.D.: Csináljanak mást a konyhában, vagy menjenek el egy remek vendéglőbe. (nevet)

E.B.: Váljanak el! (nevet)

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...