3 recept, ami segít felhasználni az éretlen szilvát

Attól még, mert a szilvaszezon derekán járunk, sajnos sosem garancia, hogy nem kapunk éretlen gyümölcsöt a piacon. Ha ez bekövetkezne, mérgelődés helyett nyúljunk inkább az alábbi 3 recept egyikéért!

Egy zamatos, szaftos, dzsemesen édes szilva maga a későnyár ajándéka…már ha ilyet kapunk a boltban. Mert sajnos abszolút nem egységes a gyümölcskínálat sem a piaci árusoknál, sem a szupermarketekben – bármikor kifoghatunk egy olyan adag szilvát, ami belül még kemény, rágós, szájhúzósan fanyarkás. Ezek sajnos nem kerülhetnek puha piskótába vagy légies lepénybe – felhasználhatjuk őket azonban az alábbi receptekben, amelyek kifejezetten savanyú, éretlenebb szilvát kívánnak.

3 recept, ami segít felhasználni az éretlen szilvát

Készíts éretlen szilvából savanyúságot

A boltok polcain is megtalálható ecetes szilva savanyúság egy igen különleges lény: egyszerre édes, mégis savanykás, ugyanúgy el tudjuk képzelni sült húsok, sült sajtok és zöldséges ételek mellé, mint egy pörkölt kísérőjeként.

Ráadásul ezt a savanyúságot otthon is megalkothatjuk, csupán keményebb, éretlenebb gyümölcsre és egy ecetes felöntőlére lesz hozzá szükségünk.

A gyümölcsöt mossuk meg, felezzük és magozzuk ki, majd tegyük egy tiszta üvegbe. A felöntőléhez forraljunk össze 1:1 arányban vizet és ecetet cukorral, sóval és tetszőleges fűszerekkel (bors, mustármag, koriander, stb.). A még forró levet öntsük a szilvára, majd kihűlés után tegyük a hűtőbe érni 1-2 napig. Utána fogyasszuk kedvünk szerint!

Süsd húsok mellé, ha túl kemény a gyümölcs

Mivel az éretlenebb gyümölcs édességekbe nem kerülhet, kénytelenek leszünk sós fogásokhoz, főételekhez elhasználni. Például, ha csirkét vagy más szárnyast sütünk, mindenképpen tegyünk a combok-szárnyak mellé pár szem szilvát a tepsire.

A sütő forróságában még az a kevés cukor is karamellizálódik a szilvában, így egy fokkal édesebb lesz, azonban épp annyira marad fanyar, hogy ilyen komplexen, édes-savanyúan kellemesen passzoljon a sült húsfalatok mellé.

Szőlős - szilvás csirke

Az ősz gazdag gyümölcskínálatát nemcsak süteményekhez, hanem különféle sültek kísérőjeként is felhasználhatjuk. Különösen jól harmonizálnak ezek a gyümölcsök a szárnyas ...

Keverd salátába, hisz’ úgysem édes

Szintén fanyarságát használhatjuk ki, ha a szilvát salátákba keverjük. Persze nem vegyes gyümölcssalátákba, hanem zöld levelesekkel, roppanós zöldségekkel, friss sajtokkal és pirított magokkal kevert köretekbe.

Ahogy a nyárból átlépünk az őszbe, ezek az alapanyagok persze változhatnak: szerencsére a szilva sült gyökérzöldségekkel, főtt hüvelyesekkel és egyéb alapanyagokkal is jól kijön.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ízes nyári ötletekért kattints ide:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...