Az IGAZI bolognai sosem volt spagetti – Ezek a tökéletes ragu titkai

Gyakran megesik, hogy egyes nemzetek tradicionális ételei torzulva kerülnek át más országok konyháiba: a bolognai ragu például iskolapéldája az ilyen félrefordításoknak. Hiszen ég és föld választja el egymástól a zsírban tocsogó, száraz húsos spagettit és a gazdag ízeket felvonultató, szaftos raguban dőzsölő szélesmetéltet. Nézzük, pontosan mi!

A bolognai spagetti kifejezés hallatán több dolog is eszünkbe juthat: a kedvenc menzás tésztánk, a legkedvesebb komfortételünk, egy totális gasztronómiai félreértés.... Nos igen, sajnos kénytelenek leszünk szembenézni azzal a csúnya igazsággal, hogy a tészta, amit istenítünk, nem létezik, sőt, mi több, egy hatalmas pofon a tradicionális olasz konyha arcán. Persze nem vagyunk (teljesen) okolhatóak a félrefordításért, de azért jobb, ha megismerkedünk a bolognai valódi arcával, a több órán át rotyogtatott, minőségi alapanyagokból készített, szigorúan szélesmetélten tálalt sűrű raguval, ami kisujjal kenterbe veri a menzák zsírban úszó, száraz húsos verzióját.

Az eredeti bolognai ragu receptjéért kattints a képre!

Mivel a bolognai ragu alapreceptje viszonylag egyszerű és egyértelmű (mint a legtöbb tradicionális olasz recept), ezért a tökéletes végeredményt nem apró trükkökkel és technikai bravúrokkal érhetjük el, hanem sokkal inkább a hagyományok tiszteletben tartásán keresztül.

Mondhatnánk, hogy az igazán finom bolognai legfontosabb összetevője a türelem – amire a többórás, lassú főzés során biztosan szükségünk lesz.

Ezen kívül persze érdemes minőségi alapanyagokkal dolgoznunk, ugyanis egy silány hozzávaló bármelyik ponton képes elrontani a ragu ízét és állagát. A sofrittóhoz felaprított hagyma, répa és szárzeller, a lepirított darált hús (marha és sertés), a hozzáöntött vörösbor és passzírozott paradicsom, illetve a gazdag alaplé – mindezek az összetevők csak akkor képesek egy egésszé összeállni, ha önmagukban is kellően frissek, zamatosak, ízesek.

Az eredeti bolognai ragu receptjéért kattints a képre!

Tegyük különleges alkalommá a bolognai megfőzését (adjunk magunknak időt és energiát, türelmet és figyelmet), hogy utána annak elfogyasztása is hasonlóan ünnepi lehessen. Jó főzést, jó étvágyat!

Az eredeti bolognai ragu receptjéért kattints a képre!

Az eredeti bolognai ragu teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Az eredeti bolognai ragu receptjéért kattints a képre!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...