Így főztünk mohácsi virtussal bajai halászlevet, a helyiek szigorú szabályai szerint

"...a passzírozást el kell felejteni, ezt hagyjuk meg a pancsereknek, ugyanis a bajai halászlé sűrűségét nem a passzírozás, hanem az alap hozzávalók és a darált paprika művészi kombinációja adja" – erősen indul az alábbi receptleírás, de egy mohácsi főszerkesztő és az ő családja nem tévedhet sokat, ha (bajai) halászléről van szó, nem igaz? Amúgy is, el kell fogadni: nincs olyan, hogy "eredeti". Mint mindent, a halászlevet is másképp csinálja minden egyes család.

Bajai vagy szegedi? Tésztával, kenyérrel vagy magában? Vegyesen vagy csak egyféle hallal? Passzírozva vagy szentségtörő sűrítménnyel, kockával? Esetleg "sima" fűszeres paprikás-halas alappal? A lényeg, hogy a halászlé többféle lehet, de mint minden tradicionális ételnek, ennek is megvannak a maga keményvonalas, szigorú szakértői, akik sosem térnének el saját, megmásíthatatlan receptúrájuktól: mi most egy olyan bajai változatot mutatunk, ami mohácsi főszerkesztőnk, Andris édesapja nyomán került az asztalra, és házi gyufatészta gazdagítja.

Az eredeti bajai halászlé, házi gyufatésztával - recept a képre kattintva elérhető! / Recept és fotók: Hering András

Amit leszögezhetünk, hogy a mohácsiak a bajaikkal egyetemben vallják, hogy a halászlé receptje egyszerű, csupán pár alapanyagot igényel, igazán jót készíteni viszont kvázi művészet, és csakis sok gyakorlással megvalósítható.

A bajai halászlé főzésekor két hibát TILOS elkövetni a helyiek szerint:

  • halászlékockát használni, mert semmi köze az autentikussághoz, és tele van ipari, feldolgozott hozzávalókkal
  • a passzírozás a "pancsereké", ahogy ők fogalmaznak, mert a jó minőségű alap hozzávalók és a darált paprika művészi kombinációja adják a sűrűséget

+1 tipp:

Mindig legyen friss a ponty, és/vagy busa, kárász, compó, hiszen a mondás szerint annál finomabb lesz a halászlé, minél több (és többféle!) hal van benne. Az ajánlott mennyiség 2,5-3 kg hal, amit bográcsban, fatűzön főznek tökéletesre.

Az eredeti bajai halászlé, házi gyufatésztával - recept a képre kattintva elérhető! / Recept és fotók: Hering András

Fontos tanács továbbá, hogy a tradicionális halászlé mindössze körülbelül 30 percig fő, intenzív tűzön vagy nagy lángon. A pontyot és a többi halat - ha van – , ajánlott előre besózni, legalább 1-2 órával a főzés megkezdése előtt, de inkább 4-5 órával, vagy akár előző este.

A házi gyufatészta pedig opcionális, de az autentikus élmény végett érdemes rászánni azt a plusz kis időt, hogy a pár hozzávalós levesbetét tényleg finom legyen, jó étvágyat nektek!

Az eredeti bajai halászlé, házi gyufatésztával - recept a képre kattintva elérhető! / Recept és fotók: Hering András

Recept és fotók: Hering András

'Az eredeti bajai halászlé, házi gyufatésztával' receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Az eredeti bajai halászlé, házi gyufatésztával - recept a képre kattintva elérhető! / Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...