Bajai vagy szegedi? Tésztával, kenyérrel vagy magában? Vegyesen vagy csak egyféle hallal? Passzírozva vagy szentségtörő sűrítménnyel, kockával? Esetleg "sima" fűszeres paprikás-halas alappal? A lényeg, hogy a halászlé többféle lehet, de mint minden tradicionális ételnek, ennek is megvannak a maga keményvonalas, szigorú szakértői, akik sosem térnének el saját, megmásíthatatlan receptúrájuktól: mi most egy olyan bajai változatot mutatunk, ami mohácsi főszerkesztőnk, Andris édesapja nyomán került az asztalra, és házi gyufatészta gazdagítja.
Amit leszögezhetünk, hogy a mohácsiak a bajaikkal egyetemben vallják, hogy a halászlé receptje egyszerű, csupán pár alapanyagot igényel, igazán jót készíteni viszont kvázi művészet, és csakis sok gyakorlással megvalósítható.
A bajai halászlé főzésekor két hibát TILOS elkövetni a helyiek szerint:
- halászlékockát használni, mert semmi köze az autentikussághoz, és tele van ipari, feldolgozott hozzávalókkal
- a passzírozás a "pancsereké", ahogy ők fogalmaznak, mert a jó minőségű alap hozzávalók és a darált paprika művészi kombinációja adják a sűrűséget
+1 tipp:
Mindig legyen friss a ponty, és/vagy busa, kárász, compó, hiszen a mondás szerint annál finomabb lesz a halászlé, minél több (és többféle!) hal van benne. Az ajánlott mennyiség 2,5-3 kg hal, amit bográcsban, fatűzön főznek tökéletesre.
Fontos tanács továbbá, hogy a tradicionális halászlé mindössze körülbelül 30 percig fő, intenzív tűzön vagy nagy lángon. A pontyot és a többi halat - ha van – , ajánlott előre besózni, legalább 1-2 órával a főzés megkezdése előtt, de inkább 4-5 órával, vagy akár előző este.
A házi gyufatészta pedig opcionális, de az autentikus élmény végett érdemes rászánni azt a plusz kis időt, hogy a pár hozzávalós levesbetét tényleg finom legyen, jó étvágyat nektek!
Recept és fotók: Hering András
'Az eredeti bajai halászlé, házi gyufatésztával' receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept Hering Andrástól: