Epres-rebarbarás álompite

Klasszikus piterecept eperrel és rebarbarával megbolondítva, a Gyömbér bloggereitől. Végre itt a nyár és a jó idő, készítsétek el velük együtt ezt a csodálatos desszertet!

Rengeteg tavaszi, kora nyári zöldség és gyümölcs csal mosolyt a vitaminhiánytól még kissé fakó, télben megkopott arcokra, de van egy, ami kiemelkedik a többi közül. Az eper.

Bármennyire is jólesik egy csokor újhagymát vagy egy köteg zöldspárgát szagolgatni, a frissen szedett, érett, lédús eper illatát nehéz lenne bármivel is felülmúlni. Szinte bódítóan tömény aroma ez; az ember akaratlanul is úgy érzi, valami bűnös élvezetben van része, amikor mélyen beleszippant.

Utánozni, feldolgozni, üvegbe zárni, megőrizni képtelenség. Éppen ezért ebben a könnyű, rebarbarás krémmel és vajasan omlós, klasszikus francia tésztával készült nyári pitében is a friss eperillat játssza a főszerepet.

A receptet itt tudod elmenteni >>

A tészta hozzávalói (a messze földön híres tésztamester, Michel Roux receptje alapján):

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg felkockázott, puha vaj
  • 1 tk só
  • 1 csipet kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál hideg tej

A krém hozzávalói:

  • 20 dkg rebarbara, megmosva és kb. 1 cm-es kockákra vágva
  • 12 dkg kristálycukor
  • 6 evőkanál víz
  • ½ tk reszelt citromhéj
  • 1 rúd bourboun vanília, kikaparva
  • 3 dl zsíros habtejszín
  • 3 evőkanál sűrű görög joghurt

Elkészítés:

1. A rebarbarát, a cukrot, a vizet, a citromhéjat és a kikapart vaníliát egy vastag aljú lábosba tesszük, lefedjük és alacsony lángon 8-10 percig főzzük, míg a rebarbara meg nem puhul.

2. Levesszük a fedőt, feltekerjük a lángot közepesre, majd további 8-10 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük lekvárállagúra. Félretesszük hűlni.

3. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A lisztet egy sima felületre szitáljuk, a közepébe mélyedést vájunk, az ide öntött tojást, sót, cukrot és vajat az ujjainkkal összemorzsoljuk.

4. Apránként, óvatosan hozzádolgozzuk a lisztet is (nem gyúrjuk), míg egy morzsalékos, kezdetleges tésztát nem kapunk.

5. Erre a tésztára öntjük a tejet, ezt is beledolgozzuk, majd a tenyerünk segítségével sima tésztává gyúrjuk. Fontos, hogy ne legyen „agyongyúrva”, 5-6 gyúró-nyújtó mozdulat elegendő a megfelelő állag eléréséhez.

6. A tésztát liszttel meghintett felületen kör alakúra nyújtjuk. 25-28 cm átmérőjű piteformát használunk, de a tésztát ennél valamivel nagyobbra kell nyújtanunk, hogy ki tudjuk vele kényelmesen bélelni a forma oldalait is. A kinyújtott tésztát tekerjük fel a sodrófára, egyengessük el a formában, gyengéden nyomkodjuk bele a forma belső széleibe is. A sodrófát a forma tetején végiggörgetve le tudjuk vágni a felesleges, kilógó részeket. A kibélelt formát tegyük 20-30 percre hűtőszekrénybe.

A receptet itt tudod elmenteni >>

7. A tészta alját sütés előtt villával megszurkáljuk, hogy a sütés során keletkező gőzöknek szabad utat biztosítsunk.

8. A formát beborítjuk egy sütőpapírral, szárazbabbal kiöntjük, majd berakjuk az előmelegített sütőbe. Így elkerüljük, hogy a tészta alja felhólyagosodjon. Ezt nevezik ”vakon” sütésnek.

9. 20 perc elteltével kivesszük a sütőpapírt és a sütőbabot, a tésztát további 5-10 percig sütjük így is, hogy halvány aranybarna színt kapjon. Miután kivettük, hagyjuk kihűlni.

10. Míg a tészta pihen, a krémhez felverjük a habtejszínt, aztán beleforgatjuk a kész, kihűlt rebarbaralekvárt és a görög joghurtot.

11. A pitetésztában egyenletesen eloszlatjuk a rebarbarakrémet, majd legalább 30 percre betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt beborítjuk a gyönyörű, friss, tetszés szerint félbevágott vagy egészben hagyott eperrel.

12. Végső lépésként porcukorral enyhén meghintjük és friss mentalevelekkel díszítjük.

{ GALÉRIA = title:Epres-rebarbar%C3%A1s%20%C3%A1lompite, 1,2,3,4,5,6,7,8 }

Gyömbér-blog >>

Gyömbér-blog a Facebookon >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...