Epres-rebarbarás álompite

Klasszikus piterecept eperrel és rebarbarával megbolondítva, a Gyömbér bloggereitől. Végre itt a nyár és a jó idő, készítsétek el velük együtt ezt a csodálatos desszertet!

Rengeteg tavaszi, kora nyári zöldség és gyümölcs csal mosolyt a vitaminhiánytól még kissé fakó, télben megkopott arcokra, de van egy, ami kiemelkedik a többi közül. Az eper.

Bármennyire is jólesik egy csokor újhagymát vagy egy köteg zöldspárgát szagolgatni, a frissen szedett, érett, lédús eper illatát nehéz lenne bármivel is felülmúlni. Szinte bódítóan tömény aroma ez; az ember akaratlanul is úgy érzi, valami bűnös élvezetben van része, amikor mélyen beleszippant.

Utánozni, feldolgozni, üvegbe zárni, megőrizni képtelenség. Éppen ezért ebben a könnyű, rebarbarás krémmel és vajasan omlós, klasszikus francia tésztával készült nyári pitében is a friss eperillat játssza a főszerepet.

A receptet itt tudod elmenteni >>

A tészta hozzávalói (a messze földön híres tésztamester, Michel Roux receptje alapján):

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg felkockázott, puha vaj
  • 1 tk só
  • 1 csipet kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál hideg tej

A krém hozzávalói:

  • 20 dkg rebarbara, megmosva és kb. 1 cm-es kockákra vágva
  • 12 dkg kristálycukor
  • 6 evőkanál víz
  • ½ tk reszelt citromhéj
  • 1 rúd bourboun vanília, kikaparva
  • 3 dl zsíros habtejszín
  • 3 evőkanál sűrű görög joghurt

Elkészítés:

1. A rebarbarát, a cukrot, a vizet, a citromhéjat és a kikapart vaníliát egy vastag aljú lábosba tesszük, lefedjük és alacsony lángon 8-10 percig főzzük, míg a rebarbara meg nem puhul.

2. Levesszük a fedőt, feltekerjük a lángot közepesre, majd további 8-10 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük lekvárállagúra. Félretesszük hűlni.

3. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A lisztet egy sima felületre szitáljuk, a közepébe mélyedést vájunk, az ide öntött tojást, sót, cukrot és vajat az ujjainkkal összemorzsoljuk.

4. Apránként, óvatosan hozzádolgozzuk a lisztet is (nem gyúrjuk), míg egy morzsalékos, kezdetleges tésztát nem kapunk.

5. Erre a tésztára öntjük a tejet, ezt is beledolgozzuk, majd a tenyerünk segítségével sima tésztává gyúrjuk. Fontos, hogy ne legyen „agyongyúrva”, 5-6 gyúró-nyújtó mozdulat elegendő a megfelelő állag eléréséhez.

6. A tésztát liszttel meghintett felületen kör alakúra nyújtjuk. 25-28 cm átmérőjű piteformát használunk, de a tésztát ennél valamivel nagyobbra kell nyújtanunk, hogy ki tudjuk vele kényelmesen bélelni a forma oldalait is. A kinyújtott tésztát tekerjük fel a sodrófára, egyengessük el a formában, gyengéden nyomkodjuk bele a forma belső széleibe is. A sodrófát a forma tetején végiggörgetve le tudjuk vágni a felesleges, kilógó részeket. A kibélelt formát tegyük 20-30 percre hűtőszekrénybe.

A receptet itt tudod elmenteni >>

7. A tészta alját sütés előtt villával megszurkáljuk, hogy a sütés során keletkező gőzöknek szabad utat biztosítsunk.

8. A formát beborítjuk egy sütőpapírral, szárazbabbal kiöntjük, majd berakjuk az előmelegített sütőbe. Így elkerüljük, hogy a tészta alja felhólyagosodjon. Ezt nevezik ”vakon” sütésnek.

9. 20 perc elteltével kivesszük a sütőpapírt és a sütőbabot, a tésztát további 5-10 percig sütjük így is, hogy halvány aranybarna színt kapjon. Miután kivettük, hagyjuk kihűlni.

10. Míg a tészta pihen, a krémhez felverjük a habtejszínt, aztán beleforgatjuk a kész, kihűlt rebarbaralekvárt és a görög joghurtot.

11. A pitetésztában egyenletesen eloszlatjuk a rebarbarakrémet, majd legalább 30 percre betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt beborítjuk a gyönyörű, friss, tetszés szerint félbevágott vagy egészben hagyott eperrel.

12. Végső lépésként porcukorral enyhén meghintjük és friss mentalevelekkel díszítjük.

{ GALÉRIA = title:Epres-rebarbar%C3%A1s%20%C3%A1lompite, 1,2,3,4,5,6,7,8 }

Gyömbér-blog >>

Gyömbér-blog a Facebookon >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...