Epres Saint Honoré torta nyárra

E heti gasztrobloggerünk, Zsani, a Mézes Otthon szerzője, egy francia torta nyárias verziójával lepi meg a NoSalty-olvasóit. Égetett tészta, könnyű krém és gyümölcsök – csak erős idegzetűeknek!

Ami késik, nem múlik

Sokszor, sok helyen találkoztam a Saint Honoré tortával, de az elkészítése bizony sokat váratott magára. Az első alkalommal, amikor sütöttem, akkora sikere volt, hogy azóta a kedvenc süteményeim közé sorolom, és ezzel a kis családom is egyetért. Leírás alapján bonyolultabbnak tűnhet az elkészítése, mint amilyen valójában, de ez senkit ne tartson vissza!

Saint Honoré torta recept

Vajas tésztához

  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 mk sütőpor
  • csipet só
  • reszelt citromhéj

Fánktésztához

  • 4 egész tojás
  • 16 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 160 gramm víz
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál cukor

Karamell

  • 10 dkg cukor
  • 2-3 evőkanál víz

Töltelékhez

  • 2 dl tejszín
  • 2-3 evőkanál porcukor

Tetejére

  • 3 dl tejszín
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • kb. 30 dkg gyümölcs vegyesen

Elkészítés

  1. Először összeállítjuk a vajas tésztát. Egy tálban a lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, a közepébe beleütjük a tojást. Tésztát gyúrunk belőle, gyorsan dolgozunk, hogy a vaj ne olvadjon meg. Ha a tészta összeállt, hűtőbe tesszük.
  2. Ameddig a vajas tészta pihen, elkészítjük a fánktésztát. Egy fazékban elkezdjük a vizet melegíteni, hozzáadjuk a sót és beledaraboljuk a vajat. Addig főzzük, amíg a vaj el nem olvad, majd egyszerre hozzáöntjük a lisztet is. Addig kavarjuk, amíg összeáll és elválik a lábas falától. A tűzről levéve egyenként hozzákeverjük a tojásokat, végül a cukrot.
  3. A vajas tésztát lisztezett deszkán kör alakúra kinyújtjuk, kb. 25-27 cm átmérőjű legyen. Egy kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a kinyújtott tésztát beleillesztjük. Ha nem sikerül pontos méretre kinyújtani a tésztát, akkor egyszerűen csak vágjuk a forma mentén körbe. Közben előmelegítjük a sütőt. A fánktésztát habzsákba vagy tortadíszítőbe tesszük és a vajas tészta alapra, középről kifelé haladva, köröket nyomunk belőle. Egy-egy kör közt maradjon hely, mert sütés közben összenőnek. A tésztalap szélére, 2-3 cm szélesen, magasabb peremet készítünk a fánktésztából. Az alapot kb. 30-35 percig sütjük előmelegített sütőben, közepes hőfokon. A sütő ajtaját nyitogatni nem szabad!
  4. Ameddig sül az alap, egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral és kb. 3 cm-es apró halmokat nyomunk a fánktésztából. Ha az alap elkészült, akkor a fánkokat is betesszük a sütőbe. Kb. 15 percig magasabb fokozaton, majd 5-10 percig alacsony fokozaton ropogósra sütjük. Közben nem szabad a sütőt kinyitni.
  5. A kisült alapot és a fánkokat rácson hagyjuk kihűlni.
  6. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. A fánkok oldalába kis lyukat fúrunk a csillagcső segítségével és mindegyiket megtöltjük az édes tejszínhabbal. Ezután karamellt készítünk, hogy a gombócokat az alaphoz tudjuk ragasztani. A cukrot egy kis lábasban addig melegítjük, amíg barna színe nem lesz, óvatosan hozzáadunk néhány evőkanál vizet és addig főzzük, amíg a cukor újra el nem olvad. A gombócok alját karamellbe mártjuk és az alap peremére ragasztjuk őket, a tetejét is ezzel díszítjük.
  7. A gyümölcsöket feldaraboljuk, a tejszínt cukorral kemény habbá verjük. A tejszínhabot a torta közepére halmozzuk és gyümölcsökkel díszítjük, azonnal tálaljuk!

Mézes Otthon a NoSaltyn >>

Zsani blogja, a Mézes Otthon >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...