E heti gasztrobloggerünk, Coffeinmentes, egy fantasztikus, ízig-vérig tavaszi tortát hozott el nektek. Némi konyhai jártasság szükségeltetik hozzá, de elképesztően látványos desszert!
Ez a torta két olyan alapanyagot ötvöz, amelyek klasszikus párosnak számítanak: az epret és a fehér csokoládét. Elkészítése némi gyakorlatot igényel, így, ha ezzel szeretnénk valakit megörvendeztetni, érdemes előbb próbasütést végezni.
De a gyakorlás megéri, hiszen legalább olyan finom, mint amilyennek látszik!
Hozzávalók egy kb. 18 cm átmérőjű tortához:
a piskótához:
- 4 tojás
- 12 dkg liszt
- 13 dkg kristálycukor
- egy csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál víz
- 1 teáskanál vaníliaaroma vagy vaníliapaszta
a krémhez:
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg jó minőségű fehér csokoládé
- 150 ml hideg tejszín
az összeállításhoz:
- kb. 3 evőkanál eperlekvár
- kevés reszelt fehér csokoládé
- 1 nagy marék friss eper
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 35x26 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd félretesszük.
2. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a cukor felével robotgépben habosra keverjük. Alacsony fokozaton hozzáadjuk a vizet, olajat, vaníliát és még egy percig keverjük.
3. A lisztet, sütőport, sót egy kisebb tálba kimérjük, kanállal összekeverjük.
4. A tojások fehérjét magas fokozaton fehéredésig felverjük, majd evőkanalanként hozzáadjuk a maradék cukrot. Addig verjük, amíg a habban keletkező csúcsok megtartják az alakjukat.
5. A lisztes keveréket hozzáadjuk a tojások sárgájához, homogénre keverjük. A felvert fehérje harmadát hozzákeverjük az előző lisztes-tojássárgás elegyhez, spatula segítségével csomómentesre keverjük.
6. Hozzáforgatjuk óvatosan a maradék habot, majd a masszát az előkészített tepsibe öntjük. Felületét egyenletesen elsimítjuk. 12–15 percig sütjük, kivétel előtt tűpróbát végzünk. A megsült tésztát a tepsiben hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni.
7. Eközben elkészítjük a krémet: a tojások sárgáját vízgőzfürdőn besűrítjük. (Vigyázat, könnyen rántottává válhat! Éppen ezért a tál alja soha ne érjen bele a vízbe, illetve a víz ne forrjon, csak éppen gyöngyözzön!)
8. A fehér csokoládét szintén vízgőzfürdőn megolvasztjuk, majd a tojások sárgájához keverjük, kihűtjük.
9. A tejszínt kemény habbá verjük. Ez akkor lesz viszonylag egyszerű, ha a tejszín nagyon hideg és elég zsíros. (Ha esetleg nem sikerül tökéletesen kemény habot nyerni belőle, adjunk hozzá kevés vízben felfőzött, egy evőkanálnyi zselatint, majd langyosan keverjük a tejszínhez. Különben a krém folyni fog!)
10. A felvert tejszínt óvatosan összeforgatjuk a fehér csokis eleggyel egy kézi habverő segítségével. Ha a krém selymes és sima, hűtőbe tesszük és alaposan lehűtjük.
11. Hozzálátunk az összeállításhoz: a piskótát kivesszük a tepsiből. Egy madzag vagy mérőszalag segítségével hosszában megfelezzük. Fontos, hogy pontosan félbevágjuk (nem szemmértékre), különben a torta, mint végeredmény ferde lesz, és billegni fog.
12. Ezután a sütőpapírt egy olló segítségével a vágás mentén szintén elvágjuk, de a papírt még a piskótán hagyjuk. Ennek segítségével lehet később feltekerni.
13. A két felet ismét egymáshoz illesztjük, majd a lap tetejét vékonyan megkenjük eperlekvárral. A lekvár tetejére pedig rákenjük a kihűlt fehér csokis krémnek körülbelül a felét.
14. Ekkor az egyik csík piskótát fogjuk és a papír segítségével óvatosan feltekerjük. Közben a sütőpapírt lehúzzuk. Ügyeljünk arra, hogy a piskóta vágott fele ne sérüljön meg, hiszen ez lesz a torta teteje. Lehetséges, hogy a feltekerésnél a piskóta megreped, eltörik, de ezt a hibát végül a krémmel szépen el lehet majd takarni.
15. Ha megvan az első tekercs, hozzáillesztjük a következő csíkot, kevés krémmel összeragasztjuk a találkozó széleket. Ha kész a tekercs, kézzel szép kerek alakra igazgatjuk. Folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük kb. fél óra hosszáig. Közben a maradék krémet is hűtjük.
16. A lehűlt tortát tortatálra helyezzük és a maradék krémmel kívülről bevonjuk. A torta tetején lévő spirálvonalat követve, a krémet vékonyan megcsurgatjuk kevés eperlekvárral, a piskóta vonalát pedig reszelt fehér csokival.
17. Az oldalát vékonyra szeletelt eperrel díszítjük, esetleg fehér csokoládéval megszórjuk, tálalásig hideg helyen tartjuk.
{ GALÉRIA = title:Epres-feh%C3%A9rcsokis%20spir%C3%A1l%20torta%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l-l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }
A receptet itt tudod elmenteni >>