Ezzel a különleges epres desszerttel búcsúztassuk el az idei szezont

Szép volt, jó volt, de sajnos már a végét járja az idei eperszezon. Búcsúztassuk el méltó módon, például ezzel az elegánsnak tűnő, de szörnyen egyszerű pohárdesszerttel!

A strawberry shortcake egy amerikai édesség, ami tulajdonképpen nem jelent mást, mint három fantasztikus dolog házasítását. Ez a három pedig a piskóta, tejszínhab és az eper. Találó párosítás, igazi nyári édesség, persze. De mennyivel elképesztőbb szintre emelhetjük ezt az önmagában szerény süteményt. Ehhez pedig csak néhány szokatlan hozzávalóra lesz szükségünk. A balzsamecetes strawberry shortcake biztosan az új kedvencünk lesz.

A balzsamecetes strawberry shortcake receptjét ITT megtalálod

Mit keres a balzsamecet egy édességben?

Ódákat zenghetnék arról, hogy az eper és a balzsamecet milyen fantasztikusan illenek egymáshoz. A balzsam amúgy is az édesebb, karakteresebb ecetek közé tartozik, ezért nem olyan erőteljesen savanyú, mint a többi.

Ráadásul, ha friss eperrel keverjük össze, fantasztikusan kiegészítik egymást. Adjunk ehhez a tökéletes harmóniához még néhány fűszeres bazsalikomlevelet, és csoda történik az asztalon: egy olyan desszert-saláta hibrid, ami egyszerre édes, savanykás, de mindenekelőtt zamatosan szaftos és gyümölcsös.

A balzsamecetes strawberry shortcake receptjéért kattints IDE

A piskóta, ami nem teljesen piskóta

Tehát adott egy fantasztikusan gyümölcsös szaftunk, amit azonban kár lenne a kelyhek alján állni hagyni. Szükségünk lesz tehát egy piskótára, ami felszívja az utolsó cseppig az eper balzsamecetes levét.

Ez a vajas, tejszínes tészta valahol félúton lavírozik a piskóta és az omlós tészta között. Kívülről enyhén ropogós lesz, belül pedig omlós-lemezes lesz. Ezért képes egyszerre elázni az eperlében, mégis megtartani az állagát. Hiszen senki nem szereti a szottyos piskótát, nem?

A balzsamecetes strawberry shortcake receptjét ITT megtalálod

Ezért is fontos, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát, amikor összekeverjük. A morzsás állag elérése után gyorsan történnek majd a dolgok, ha hozzáadjuk a folyadékokat. Tényleg csak pár mozdulat az egész, és a tészta meg is van.

A sütőben aranybarnára sülnek a korongok, a rájuk szórt cukor pedig enyhén karamellizálódik a tetejükön. Így lesznek igazán ropogósak kívülről!

A kész desszert felér egy nyári álommal: a krémes tejszín, a komplex, szaftos eper és az omlós piskóta hármasa méltó búcsúztatója a kedvenc nyáreleji gyümölcsünknek. Viszlát eper, jövőre ugyanekkor, ugyanitt!

Kattints IDE a balzsamecetes strawberry shortcake receptjéért

A balzsamecetes strawberry shortcake teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Recept és képek: Lakos Benedek


Még több fantasztikus desszert, amit kipróbálhatsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek