Tedd az epreid 30 perces morzsasütibe, hadd induljon a nyár

Az eperszezon alatt párhuzamosan versenyzik a kegyeinkért több édesség is: mindegyik azt szeretné, hogy belé kerüljenek a gyönyörű, piros gyümölcsszemek. Választani nehéz, és az alábbi félórás morzsasüti sem segít majd a helyzeten.

Legyen az alábbi epres crumble az idei szezon kiskedvence – hiszen végülis minden adottsága megvan hozzá: fél óra alatt elkészül, valószínűleg a hozzávalók nagy része ott lapul a kamránkban és egyszerűségében mégis olyan isteni, hogy el fogjuk tőle dobni az agyunkat. Mindezek mellé már csak egy kis akarat valamint elhatározás kell, és már kezdődhet is az epres crumble készítése – csak arra vigyázzunk, nehogy túlságosan ráfüggjünk!

Az epres crumble receptjéért kattints a képre!

A legropogósabb morzsa

Minden crumble-nek két része van: egy morzsás-ropogós és egy gyümölcsös-lekváros. Ahhoz, hogy a legmorzsásabb, legaranyszínűbb, legomlósabb felső morzsaréteget kapjuk, oda kell figyelnünk néhány apró dologra.

Használjunk puha vajat, hogy könnyebb legyen a morzsa eldolgozása (kézzel, de robotgéppel is csinálhatjuk), azonban ne gyúrkásszuk túl hosszan, nehogy aktiválódjon a lisztben a glutén.

Az epres crumble receptjéért kattints a képre!

Ha szeretnénk, fűszerezhetjük is a morzsát (például jelen esetben chai fűszerkeveréket szórhatunk bele), így még izgalmasabb aromája lesz. Amit azonban soha ne hagyjunk ki, az a csipet só, ami – mint minden édesség esetében – itt is elengedhetetlen az ízharmónia szempontjából.

Fűszerekkel felébresztett gyümölcs

Persze nemcsak a morzsát érdemes ellátnunk ízesítőkkel, hanem a gyümölcsöt is: a cukron kívül (amiből nem kell sok, főleg, ha jó érett a gyümölcs) kerüljön hozzá citromhéj és -lé, valamint gyömbér is – ez az epernek kifejezetten jó barátja.

Az epres crumble receptjéért kattints a képre!

Ha pedig igazán sűrű, szaftos, tényleg lekvérszerű állagot szeretnénk elérni a gyümölcsös rétegben, ne hagyjuk el a keményítőt sem: ugyanis ez a titok nyitja.

Süssünk epres crumble-t!

Hozzávalók: 100 g zabpehely, 100 g finomliszt, 75 g nádcukor (puha), 1 tk mézeskalács fűszerkeverék (chai mix), 1 csipet só, 100 g vaj, 600 g eper, 40 g nádcukor, 1 tk gyömbérpor, 1 kk fahéj, 1 db citrom, 2 ek étkezési keményítő, 25 dkg vanília fagylalt

A zabpelyhet, a lisztet, a cukrot, a fűszerkeveréket és a sót késes aprítóban összezúzzuk.
Hozzáadjuk a kockázott, puha vajat, és a robotgéppel morzsásra daráljuk. Egy sütőtepsiben összekeverjük a negyedelt epreket a cukorral és a fűszerekkel, majd hozzáreszeljük egy citrom héját és belefacsarjuk a levét is.

Sűrítésképpen megszórjuk kevés keményítővel az epret, majd alaposan összeforgatjuk (így nem fogja eláztatni a morzsát a tetején).

Az epres réteget elegyengetjük, majd rászórjuk a vajas-zabos morzsát, úgy, hogy viszonylag egyenletesen befedje a gyümölcsös réteget. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd azon melegében tálaljuk, ízlés szerint vaníliafagylalttal megbolondítva.

Az epres crumble receptjéért kattints a képre!

Az epres crumble teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kirobbanó tavaszi-nyári édesség vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...