Késik a szezon, de júniusban ezeken a helyeken már magunknak is szedhetünk epret

Tavaly júniusban már javában az eperszezon közepén jártunk, idén viszont még akár júliusra is maradhat a magyar szamócából. Ennek értelmében a Szedd magad! akciók is később indulnak, de szerencsére lesz alkalmunk arra, hogy mi magunk menjünk el a szebbnél szebb eperföldekre.

Bár már június van, a magyar eperföldeken még bőven akad olyan termés, ami az elmúlt hetek esős, napsütésmentes időjárása miatt nem tudott kellő szinten megérni. Az idei eperszezon késik, ennek függvényében viszont tovább is fog tartani, a termelők pedig hamarosan megnyitják majd kapuikat a "Szedd magad!"-akció keretein belül.

A Sokszínű vidék több fontos dologra is felhívta a figyelmet az idei akcióval kapcsolatban, többek között figyelmeztetett minket arra, hogy indulás előtt mindenképpen informálódjunk arról, nyitva van-e az eperföld, illetve, hogy milyen keretek között, milyen szabályzat mentén várják a látogatókat ezek a helyek. Ha saját kezünkkel szeretnénk magunknak epret gyűjteni, a következőkre érdemes figyelni az információgyűjtés mellett:

  • Érdemes minél korábban érkezni, a friss, érett, szedhető eper ugyanis hamar elfogy!
  • Vigyünk magunkkal saját, laposabb fajta edényt, amit az érkezéskor mérjünk le üresen.
  • Az érett epret kocsányostul szedjük le, így otthon is tovább eláll.
  • Figyeljünk arra, hova lépünk az eperföldön! Csak a kijelölt utakon sétáljunk, nehogy kárt tegyünk a palántákban vagy a még érőfélben lévő termésben.

A Sokszínű vidék a Gyümölcsvadász oldalának segítségével összegyűjtötte a "Szedd magad!" - akcióban résztvevő termőföldeket is. Mielőtt elindulnánk epret szedni, járjunk utána annak, nyitott kapukkal vár-e az adott termőföld!

Zala megye

Lakhegy
Cím: Zala, Lakhegy, Pefőfi utca 28.
Leírás: Nyitva tartás naponta, vasárnap is 8-20 óra között. Rossz időjárás esetén előzetes egyeztetés szükséges. Telefonszám: 0036 30/779-1638
Nyitás 05.28-tól

Nagykanizsa
Kercsmarics Családi Gazdaság, Sarló út
Tel: (70) 369 9749
Szezon indulás Facebookon lesz meghirdetve, várhatóan június elején.

Vasboldogasszony
Cím: Zala, Vasboldogasszony, Petőfi út
Leírás: Telefonos egyeztetés szükséges. 06309576194
Szezon: Facebookon megjelölt időpontban

Misefa
Cím: Zala, Misefa, Fő u. 65.
Leírás: Nyitva tartás naponta, vasárnap is 8-20 óra között, de bejelentkezés szükséges!
Tel: 0036 70/533-7898

Epres gofri

Imádom a gofrit. :). Egy kis változatosság a sima helyett az eperszezon idejére. Ha már nem friss az eper, akkor jó ez a recept a felhasználására, de anélkül is érdemes elkészíteni, ...

Epermisu

Amennyire vissza tudok emlékezni, egészen kicsi koromtól kezdve szerettem a  konyhában ólálkodi. Sokáig bőven elég volt azonban, ha adogatom a hozzávalókat, és anyukámat vagy a ...

Bodzás-epres fool

A fool egy tradicionális angol édesség, aminek két alapvető alkotóeleme az épp csak megfőzött gyümölcs és a sodó. Ezen kívül lehet még kekszet vagy piskótát is törni az aljára, a ...

Somogy megye

Marcali
Cím: Somogy, Marcali, Árpád u, Hegyalja u. végén
Tel: (30) 990 6663
Leírás: Edényt mindenki hozzon magával, amibe szedi! Aki nem szeretne szedni, csak rendelni, arra is van lehetőség.
Szezon: legkorábban június elején, Facebook-kiírás szerint

Lengyeltóti
Cím: Somogy, Fonyódtól 10 km-re, Lengyeltóti, Nagytatárvár út.
Tatárvári Szabó Kertészet
Tel: (30) 371 4739
Szezon: ha lesz szedhető mennyiség, a Facebook-oldalon írják ki az indulást

Győr-Moson-Sopron megye

Csikvánd
Cím: Győr-Moson-Sopron, Csikvánd, Arany János u. 17.
Tel: +36302043600
Leírás: Kapható hőkezeléssel tartósított 100%-os natúr gyümölcslé alma, őszibarack, kajszi, körte, meggy, eper, bodza, vegyes zöldség és cékla ízben. Ezek fele a címadó gyümölcsöt tartalmazza, a másik fele alma. Érdeklődni telefonon érdemes.
Szezon: május végétől

Koroncó 1.,2.
Cím: Győr-Moson-Sopron, Koroncó közút mellett
Tel: 06307409899
Szezon: Előreláthatóan június elején. Facebookon meghirdetik.

Gyömöre
Cím: Győr-Moson-Sopron, Gyömöre, Juliska mama kertje
Tel: (70) 675 7591
Szezon: várhatóan június elejétől. Facebookon meghirdetik.

Fertőszentmiklós
Cím: Győr-Moson-Sopron, Fertőszentmiklós, Rákóczi F. u. 60.
Az aktuális nyitvatartást a szedd magad akciókhoz mindig a Facebook-oldalra írják ki. Kérdéseket várják üzenetben vagy az alábbi telefonszámokon:
Tel: (20) 354 9010, 06-30-572-1603

Epres tejpite

Talán a legegyszerűbb francia desszert a clafoutis, amit magyarul többnyire csak tejpitének szoktunk fordítani. A gazdag, tojásos édesség Limousin régióból származik, és hagyományosan ...

Epres-rebarbarás rácsos pite

A rebarbara és az eper a piték Stan és Pan-ja: biztos működnének külön is, de minek szétválasztani őket, olyan jó amikor az édes eperíz mellett megbújik a rebarbara visszafogott ...

Epres sajttorta-lasagne

A sajttorta a világ egyik legjobb sütije. Elronthatatlan és nagyon sokféleképpen variálható. Mutatunk egy epres verziót, melynek a sajttorta-lasagne nevet adtuk. Méghozzá azért mert egy ...

Fejér megye

Nagyvenyim
Cím: Fejér, Nagyvenyim Gyümölcse major 1.
Tel: +36204699761
Bejelentkezni kötelező a Facebook-oldalon keresztül.
Nyitás: 2021. május 22.

Székesfehérvár
Cím: Fejér, Székesfehérvár, Borbás kert
Tel: 0036 20/427-0570
Szezon: várhatóan június elejétől, Facebookon meghirdetve.

Pest megye

Áporka
Cím: Pest, 2338 Áporka, Maláta Gazdaság
Tel: +36703845056
Leírás: Nyitva tartás Facebookon meghirdetve

Budakalász
Cím: Pest, Budakalász, 11-es főút – Erdbeerland
Tel: (26) 368 000
Leírás: Minden információ megtalálható a Facebook-oldalukon. Az idei évben 600 Ft/kg lesz eper ára. A vödör 250Ft/db, a láda 200 Ft/db, a háncskosár pedig 350 Ft/db lesz.
Mindenképpen kérik az egyeztetést, melyik földön éppen mennyi eper van.

Pomáz
Cím: Pest, Pomáz, Dobogókői út mellett – Erdbeerland
Tel: (26) 368 000
Leírás: Minden információ megtalálható a Facebook-oldalukon. Az idei évben 600 Ft/kg lesz eper ára. A vödör 250Ft/db, a láda 200 Ft/db, a háncskosár pedig 350 Ft/db lesz.
Mindenképpen kérik az egyeztetést, melyik földön éppen mennyi eper van.

Pomáz – Pomázi eper
Cím: Pest, Pomáz
Tel: (20) 292 7589
Szezon: A Facebookon meghirdetett időponttól.

Solymár
Cím: Pest, Solymár, Téglagyári bekötőút. – Erdbeerland
Tel: (26) 368 000
Leírás: Minden információ megtalálható a Facebook-oldalukon. Az idei évben 600 Ft/kg lesz eper ára. A vödör 250Ft/db, a láda 200 Ft/db, a háncskosár pedig 350 Ft/db lesz.
Mindenképpen kérik az egyeztetést, melyik földön éppen mennyi eper van.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Szolnok-Szandaszőlős
Cím: Jász-Nagykun-Szolnok, Szolnok
Tel: 0036 30/928-4668
Szezon: időjárás miatt csúszik a szezon, Facebookon meghirdetik, ha van elég érett eper.

Heves megye

Tarnaszentmária
Cím: Heves, Tarnaszentmária, Rózsa utca
Leírás: Telefonos egyeztetés szükséges. 06704156700, az idén csak időpontfoglalással lehet epret szedni.
Facebookon is érdemes figyelni a kiírásokat. Indulás Május vége, június eleje.

Hajdú-Bihar megye

Esztár
Cím: Hajdú-Bihar, Esztár, Rákóczi utca
Telefonos egyeztetés: 06306810871, Kozák Zsuzsanna
Szezon: Facebookon kiírt időpontban

Bocskaikert
Cím: Hajdú-Bihar, Bocskaikert, Teleki utca
Tel: (30) 867 4372
Leírás: Indulás előtt mindig tájékozódj! Facebook-oldalukon (Dancsi kertészet) mindig megosztják a legfrissebb információkat.
Szezon: június elejétől

Békés megye

Békéscsaba
Cím: Békés, Békéscsaba, Felsőnyomás 269/1
Tel: (70) 602 2401
Leírás: Békéscsabai külterületen hirdetünk Szedd magad akciót! Aktuális tájékoztatás a Facebookon.
Szezon: várhatóan június elejétől.

Bács-Kiskun megye

Kecskemét
Cím: Bács-Kiskun, Kecskemét, Szarkás tanya 14. – Hirös Eper
Tel: (30) 385 7276
Szezon: kis késéssel, várhatóan június elejétől. Tájékoztatás a Facebookon.

Lajosmizse
Cím: Bács-Kiskun, 6050 Lajosmizse, Mizse tanya 194.
Leírás:  Telefoni egyeztetés szerint a térképen jelölt helyen (Mizse tanya 194). Figyelem: A minimális tőszám miatt kizárólag magán személyeke​t szolgálnak ki.
Tel: (30) 466 8552
Szezon: Várhatóan június 1-2. hetétől. Facebookon érdemes figyelni.

Komárom-Esztergom megye

Vértesszőlős
Cím: Komárom-Esztergom, Vértesszőlős
Megközelíthetőség: a síneken át, az Által ér hídja mellett a bal oldalon.
Tel: 0036 70/314-5043
Szezon: várhatóan június elejétől. Érdemes figyelni a Facebook-kiírást.

További részletes tájékoztatás a Sokszínű vidék oldalán érhető el.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek, ha már alig várod az eperszezont!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...