Kicsit borsos az ára, de már kapható a magyar szamóca

Bár a külföldről érkező eper csupán a felébe kerül, ennek ellenére a vevők szívesen választják a hazait. Ha megtehetik.

A Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb körképe szerint május elejétől egyre nagyobb mennyiségben kapható a magyar szamóca a boltokban és a piacokon.

A magyar szamóca termelői ára 2000 és 2400 forint körül mozgott április végén, az import tételek esetében pedig 3 euró és 4,5 euró között alakultak az árak.

Kicsit borsos az ára, de már kapható a magyar szamóca

Egyelőre még csak az üvegházakban termő magyar szamóca került ki a boltok polcaira, hiszen a szabadban termő még csak a virágzásnál tart, így kell még két-három hét, hogy szedni lehessen. Az előbb említett azonban jóval drágább a Görögországból érkező importnál, majdnem kétszer annyiba kerül jelenleg.

A görög epret nagybani áron kilónként 500 forintért veszik, aztán 990 forintért kínálják. A magyar termelők meg 2000 forint alatt nem tudják adni, mert magas a tápoldat, a vegyszerek költsége, sőt, a palánták ára is

– nyilatkozta a szoljon.hu piaci körképében egy termelő.

A portál tudósítása szerint a szolnoki piacon 2000–2600 forintos kilónkénti áron kínálták a hazai termést.

A gazdák nagyon bizakodóak a terménymennyiségét illetően, hiszen a tavalyival szinte azonos területen szépen fejlődnek a növények, a megszokottnál azonban kevesebb virággal, ami főként az őszi időjárásnak tudható be.

A teol.hu tudósítása szerint a múlt héten a szekszárdi piacon a legtöbb árus félkilós csomagolásban adta a szamócát, de úgy tűnt, ezt is drágának tartották a vásárlók. A fél kiló ára 1200–1400 forint volt.

Forrásunk volt.


Még több izgalmas cikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...