Epres sütikavalkád: Charlotte-torta erdei változatban, óriás kehelyben és királyi kupolában

Ti mit terveztetek, milyen epres sütit fogtok készíteni az idei szezonban? Ha még nincs elképzelésetek, vagy szívesen kipróbálnátok valami újat, akkor ezeket a recepteket ajánljuk nektek!

Ugye ti is láttátok azt a millió kis fából ácsolt pultocskát az út mentén, akár a város közepén, akár vidékre kalandozás közben? Igen, beindult az eperszezon, itt vagyunk a kellős közepén, így most hoztunk nektek pár menő epres desszertreceptet. Ha van kora nyári szülinaposotok a családban, neki mindenképpen készítsétek el ezeket, vagy csak úgy, mert megérdemlitek!

Epres trifle

Egy óriási kehely, benne minden finomság, amit csak el tudtok képzelni. Jelen esetben a főszerepet az eper kapta, de mindig az évszaknak megfelelő primőrrel érdemes készíteni. Ennek híján a kompót és a befőtt is játékos lehet. Ha a gyümölcs nem opció, csokis-diós, kávés-mandulás, kókuszos-csokis, vagy akár csokis-avokádós változatot is kipróbálhattok. Igazából, amit fagyiízesítésben el tudunk képzelni, az mind működik ebben a „pohárkában”.

Tudtad?

A trifle egy angol desszert, mely meghódította az egész világot. Egy nagy üvegtálban gyümölcsöket, gyümölcszselét, sherrybe avagy rumba áztatott babapiskótát és pudingot rétegeznek egymásra, legalább négy egymástól elkülönülő rétegben. Nagyon sokféle receptet találhatunk hozzá akár csokis, kávés és vaníliás változatban. Mindegyik tetejére tejszínhab vagy syllabub, azaz borhab kerül. Ezt korábban tejből, most már tejszínből habosítják.

Epres Charlotte

Epres Charlotte - recept itt!

Magyar oldalakon böngészve lekváros csigákkal körbeborított tortát találunk, míg mindez teljesen más képet mutat, ha idegennyelvű receptoldalakon keresgélünk. Itt babapiskótával körbebástyázott desszertköltemények tárulnak a szemünk elé. Megfejtettem a rejtélyt, vagyis remélem ez az igazság. Ez itt a sima Charlotte-torta babapiskótával. A következő tünemény más nevet visel, de ezt úgyis látni fogjátok. Nekem nem sikerült kivárnom, hogy a krém egy kicsit kihűljön, és úgy öntsem a formába, így átáztatta a piskótákat, de ilyet legalább nem láttok máshol. Teljesen egy kis mohával benőtt erdei manóházra hasonlított, amikor lehúztam róla a sütőpapírt. Így adott volt a díszítés: pici eperbokrokkal ültettem körbe, elég bájos lett.

Epres Charlotte - recept itt!

Tudtad?

Egy francia séf, Marie-Antoine Carême (1784-1833) találta ki a Charlotte tortát, melyet IV. György egyetlen leánygyermeke, Charlotte hercegnő tiszteletére nevezett el a kis hölgyről. Az orosz cári udvarban készítette el először, ezért orosz Charlotte néven is hallhattatok már róla.

Charlotte royal

A királyi kupolasüti. Ismerhetjük éppen tigrissütinek is. Kiskoromban a Gerbeaud-ban, ami a legközelebbi cukrászda volt a lakásunkhoz, úgy emlékszem állatira így hívták. A legnagyobb üvegtálat keressétek meg, lekváros piskótatekerccsel tapétázzátok ki, töltsétek meg habkönnyű bavaroise-zal, hűtsétek be, forgassátok ki egy tányérra és faljátok be! Ugye, milyen egyszerűen hangzik? Pedig ennyire nem az, de tényleg megéri a fáradozást.

Tudtad?

A bavaroise vagyis bajor krém keletkezése a Wittelsbach uralkodó család francia vendégszakácsaihoz vezethető vissza. Ez egy tojásos-tejszínes mousse, melyhez zselatint adnak, hogy elnyerje szilárdságát. Gyümölcsökkel vagy csokival ízesítik, és általában sütik töltelékként használják.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több szuper gasztrotartalom:

Címlapról ajánljuk