Számomra az eper megjelenése a piacokon jelzi a nyár megállíthatatlan közeledését. Ilyenkor már nehezen bírom kivárni, hogy az ára alacsonyabb legyen, napi szinten vásárolom, kisfiaim percek alatt befalják. Lédús, édes, és rendkívül változatosan felhasználható. Szezonja sajnos nagyon rövid, de ha jót akarunk magunknak, és a hideg őszi, téli napokon is szeretnénk egy falat nyarat, készítsünk belőle lekvárt, szörpöt. Kisebb adagokban akár le is fagyaszthatjuk a pürésített epret, amelyet a későbbiekben sütemények krémjébe, joghurtunkba, reggeli turmixunkba keverhetünk.
Erről a csodálatos gyümölcsről azonban általában nem ismert, hogy C-vitamin-tartalma magasabb a citroménál, ráadásul jóval nagyobb mennyiségben is fogyasztjuk, ha egyszer nekiülünk. Egy tál eperrel a napi C-vitamin-szükségletünk több mint kétszeresét biztosíthatjuk. De ne ijedjünk meg, túladagolni nem fogjuk, szervezetünk a C-vitamint nem raktározza el, hanem a kiválasztás során megválik a feleslegtől, dohányosoknak, várandós és szoptató kismamáknak, sportolóknak pedig direkt jól jön ez a többlet.Mennyei íze mellett fogyasszuk magas élelmi rost- és folsavtartalma miatt is, ráadásul alacsony energiatartalmú, 30 dkg eper mindössze 96 kcal*. Készítsünk belőle reggelire gyümölcsjoghurtot (görög joghurttal még krémesebb!), keverjük müzlinkbe, de tízóraira, uzsonnára ehetjük magában is.Kiválogattam nektek öt ínycsiklandó epres receptet, de ha ti is annyira szeretitek, mint én, akkor itt még bőven találtok ötleteket a felhasználására.