Eper - C-vitamin piros köntösben

Megkezdődött az eperszezon, használjuk ki ezt a pár hetet! Amellett, hogy nagyon ízletes és lédús, kiváló beltartalmi értékei is okot adnak a rendszeres fogyasztásra.

Számomra az eper megjelenése a piacokon jelzi a nyár megállíthatatlan közeledését. Ilyenkor már nehezen bírom kivárni, hogy az ára alacsonyabb legyen, napi szinten vásárolom, kisfiaim percek alatt befalják. Lédús, édes, és rendkívül változatosan felhasználható. Szezonja sajnos nagyon rövid, de ha jót akarunk magunknak, és a hideg őszi, téli napokon is szeretnénk egy falat nyarat, készítsünk belőle lekvárt, szörpöt. Kisebb adagokban akár le is fagyaszthatjuk a pürésített epret, amelyet a későbbiekben sütemények krémjébe, joghurtunkba, reggeli turmixunkba keverhetünk.

Erről a csodálatos gyümölcsről azonban általában nem ismert, hogy C-vitamin-tartalma magasabb a citroménál, ráadásul jóval nagyobb mennyiségben is fogyasztjuk, ha egyszer nekiülünk. Egy tál eperrel a napi C-vitamin-szükségletünk több mint kétszeresét biztosíthatjuk. De ne ijedjünk meg, túladagolni nem fogjuk, szervezetünk a C-vitamint nem raktározza el, hanem a kiválasztás során megválik a feleslegtől, dohányosoknak, várandós és szoptató kismamáknak, sportolóknak pedig direkt jól jön ez a többlet.Mennyei íze mellett fogyasszuk magas élelmi rost- és folsavtartalma miatt is, ráadásul alacsony energiatartalmú, 30 dkg eper mindössze 96 kcal*. Készítsünk belőle reggelire gyümölcsjoghurtot (görög joghurttal még krémesebb!), keverjük müzlinkbe, de tízóraira, uzsonnára ehetjük magában is.Kiválogattam nektek öt ínycsiklandó epres receptet, de ha ti is annyira szeretitek, mint én, akkor itt még bőven találtok ötleteket a felhasználására.

  1. 1.

    Eper smoothie

  2. 2.

    Eperkrémleves mandulás túrógombóccal

  3. 3.

    Vasalt csirkecomb filé citrusos salátával

  4. 4.

    Epres spárgasaláta

  5. 5.

    Epres-rebarbarás pite

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...