Ennyit drágultak az alapélelmiszerek a rendszerváltás óta - emlékeztek még a 12 forintos kenyérre?

Régen tényleg minden jobb volt és olcsóbb? Megnéztük, mennyibe kerültek az alapélelmiszerek az elmúlt 30 évben. 

"Holnaptól jelentősen emelkednek az élelmiszerárak a mezőgazdasági támogatások csökkentése miatt. A drágulás átlagosan 16-17 %-os" - erről a hírről sokan azt mondanák, hogy a tegnapi vagy a mai híradóban hangzott el, mert manapság csak arról hallani, hogy valami drágul. Pedig ez a két mondat 1989 januárjában, a Kossuth Rádió híradásában volt hallható. A rendszerváltás évében sem volt rózsás a helyzet az élelmiszerárak terén. Ti emlékeztek, mennyibe került akkoriban egy kiló kenyér, egy liter tej, egy kiló párizsi vagy egy liter olaj?

A KSH adatai alapján megnéztük, mennyit drágultak az élelmiszerek a rendszerváltás óta. Az áremelkedés egészen elképesztő, de minden más gazdasági tényezőt egybevetve, az átlagárakban nincs semmi meglepő:

Élelmiszerek átlagárai1989199920092018
1 kg kenyér12Ft106 Ft241 Ft294 Ft
1 liter tej12,90 Ft98 Ft201 Ft250 Ft
10 db tojás34 Ft140 Ft310 Ft430 Ft
1 kg kristálycukor27,90 Ft135 Ft215 Ft207 Ft
1 kg liszt10,90 Ft51 Ft123 Ft145 Ft
1 liter napraforgóolaj42,30 Ft274 Ft420 Ft488 Ft
200-250 g margarin20,80 Ft117 Ft237 Ft280 Ft
1 kg párizsi100 Ft406 Ft995 Ft1440 Ft
1 kg rövidkaraj170 Ft638 Ft1290 Ft1470 Ft
1 kg burgonya9,70 Ft62 Ft110 Ft184 Ft

Az adatok alapján jól látszik, hogy a kenyér 24-szeresére, a tej 20-szorosára drágult 30 év alatt, de a többi élelmiszer esetében is sokszoros drágulásról lehet beszélni. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy ez idő alatt a fizetések is jelentősen növekedtek.

A HVG egy korábbi cikkéből kiderül, hogy míg 1989-ben a kiadásokat átlagosan nettó 7723 forintos bérből kellett kikalkulálni, ennek 28,41-szerese volt a tavalyi nettó átlagbér. Egyes élelmiszerekből jóval többre futná a mostani fizetésünkből, mint a rendszerválátás évében.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...