Bár kifejezetten jól indult április közepén a fogyasztók által eperként vagy földieperként ismert szamóca szezonja, a hűvös, csapadékos időjárásban lelassult a gyümölcs érése, és az árak is magasabbak az ilyenkor szokásosnál - írta a Világgazdaság. Néhány hete mi is beszámoltunk róla, hogy a meleg időjárásnak köszönhetően előbb, és kedvezőbb áron került a szamóca a piacokra. Most azonban éppen más a helyzet, az időjárás miatt kevesebb gyümölcs, és lassabban kerül ki a piacokra, magasabb áron.
Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta, a szamócaszezon csupán hat-nyolc hetes, amit egy egyhetes időjárási szélsőség is alapvetően meg tud változtatni, márpedig most már hosszabb ideje tart a hűvös, esős idő.
Receptajánló:
Az eperszezon kezdetén 980-1890 Ft körül alakult a magyar szamóca átlagára a piacokon, a boltokban pedig890-1000 Ft volt az ár. A tartós, rossz időjárás ellenére is csökkentek valamelyest az árak. Így alakultak az átlagárak a héten a piacokon:
- Vámház körút: 898 Ft/kg
- Fehérvári út: 980 Ft/kg
- Debreceni piac: 1200 Ft/kg
- Szegedi piac: 1000 Ft/kg
Ennél olcsóbban is eperhez juthat az, aki vállalkozik arra, hogy maga szedi a szabadföldi epret. A „Szedd magad” akció keretében idén is megnyitották az eperföldeket. A lelőhelyeket a gyümölcsvadász.hu weboldalon találod.
Ezeket olvastad már?
Ennyibe kerül a friss szamóca a boltokban - megéri már...
A meleg időjárásnak köszönhetően már itt van a szamócaszezon. Utánajártunk, mennyiért lehet hozzájutni most a népszerű gyümölcshöz.
Fenes GábrielHogyan válasszuk ki a legfinomabb epret? Megmutatjuk!
Végre itt az eperszezon, mostantól szabadon válogathatunk a legszebb magyar szamócák közül. Hogyan válaszd ki a legjobbat? Megmutatjuk!
Masszi- Rigó CsillaEpret ettél és viszket a szád, kapar a torkod? Ez...
Az eper az egyik legklasszabb gyümölcs, színes, édes, illatos. Sajnos azonban vannak, akik nem fogyaszthatják, mert allergia-szerű panaszokat okoz náluk.
Szabó AEper - C-vitamin piros köntösben
Megkezdődött az eperszezon, használjuk ki ezt a pár hetet! Amellett, hogy nagyon ízletes és lédús, kiváló beltartalmi értékei is okot adnak a rendszeres fogyasztásra.
Bodon Judit dietetikus