Ennyibe kerül a friss magyar szamóca a piacokon - megéri az árát?

Bár nagyon jól indult a szezon, a csapadékos, hűvös idő nem kedvezett a szamóca érésének. Mutatjuk, mennyibe kerül most az egyik kedvenc gyümölcsünk!

Bár kifejezetten jól indult április közepén a fogyasztók által eperként vagy földieperként ismert szamóca szezonja, a hűvös, csapadékos időjárásban lelassult a gyümölcs érése, és az árak is magasabbak az ilyenkor szokásosnál - írta a Világgazdaság. Néhány hete mi is beszámoltunk róla, hogy a meleg időjárásnak köszönhetően előbb, és kedvezőbb áron került a szamóca a piacokra. Most azonban éppen más a helyzet, az időjárás miatt kevesebb gyümölcs, és lassabban kerül ki a piacokra, magasabb áron.

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta, a szamócaszezon csupán hat-nyolc hetes, amit egy egyhetes időjárási szélsőség is alapvetően meg tud változtatni, márpedig most már hosszabb ideje tart a hűvös, esős idő.

Receptajánló:

Az eperszezon kezdetén 980-1890 Ft körül alakult a magyar szamóca átlagára a piacokon, a boltokban pedig890-1000 Ft volt az ár. A tartós, rossz időjárás ellenére is csökkentek valamelyest az árak. Így alakultak az átlagárak a héten a piacokon:

  • Vámház körút: 898 Ft/kg
  • Fehérvári út: 980 Ft/kg
  • Debreceni piac: 1200 Ft/kg
  • Szegedi piac: 1000 Ft/kg

Ennél olcsóbban is eperhez juthat az, aki vállalkozik arra, hogy maga szedi a szabadföldi epret. A „Szedd magad” akció keretében idén is megnyitották az eperföldeket. A lelőhelyeket a gyümölcsvadász.hu weboldalon találod.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek