Ennyibe kerül a friss magyar szamóca a piacokon - megéri az árát?

Bár nagyon jól indult a szezon, a csapadékos, hűvös idő nem kedvezett a szamóca érésének. Mutatjuk, mennyibe kerül most az egyik kedvenc gyümölcsünk!

Bár kifejezetten jól indult április közepén a fogyasztók által eperként vagy földieperként ismert szamóca szezonja, a hűvös, csapadékos időjárásban lelassult a gyümölcs érése, és az árak is magasabbak az ilyenkor szokásosnál - írta a Világgazdaság. Néhány hete mi is beszámoltunk róla, hogy a meleg időjárásnak köszönhetően előbb, és kedvezőbb áron került a szamóca a piacokra. Most azonban éppen más a helyzet, az időjárás miatt kevesebb gyümölcs, és lassabban kerül ki a piacokra, magasabb áron.

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta, a szamócaszezon csupán hat-nyolc hetes, amit egy egyhetes időjárási szélsőség is alapvetően meg tud változtatni, márpedig most már hosszabb ideje tart a hűvös, esős idő.

Receptajánló:

Az eperszezon kezdetén 980-1890 Ft körül alakult a magyar szamóca átlagára a piacokon, a boltokban pedig890-1000 Ft volt az ár. A tartós, rossz időjárás ellenére is csökkentek valamelyest az árak. Így alakultak az átlagárak a héten a piacokon:

  • Vámház körút: 898 Ft/kg
  • Fehérvári út: 980 Ft/kg
  • Debreceni piac: 1200 Ft/kg
  • Szegedi piac: 1000 Ft/kg

Ennél olcsóbban is eperhez juthat az, aki vállalkozik arra, hogy maga szedi a szabadföldi epret. A „Szedd magad” akció keretében idén is megnyitották az eperföldeket. A lelőhelyeket a gyümölcsvadász.hu weboldalon találod.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...