Ennyibe kerül a friss magyar szamóca a piacokon - megéri az árát?

Bár nagyon jól indult a szezon, a csapadékos, hűvös idő nem kedvezett a szamóca érésének. Mutatjuk, mennyibe kerül most az egyik kedvenc gyümölcsünk!

Bár kifejezetten jól indult április közepén a fogyasztók által eperként vagy földieperként ismert szamóca szezonja, a hűvös, csapadékos időjárásban lelassult a gyümölcs érése, és az árak is magasabbak az ilyenkor szokásosnál - írta a Világgazdaság. Néhány hete mi is beszámoltunk róla, hogy a meleg időjárásnak köszönhetően előbb, és kedvezőbb áron került a szamóca a piacokra. Most azonban éppen más a helyzet, az időjárás miatt kevesebb gyümölcs, és lassabban kerül ki a piacokra, magasabb áron.

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta, a szamócaszezon csupán hat-nyolc hetes, amit egy egyhetes időjárási szélsőség is alapvetően meg tud változtatni, márpedig most már hosszabb ideje tart a hűvös, esős idő.

Receptajánló:

Az eperszezon kezdetén 980-1890 Ft körül alakult a magyar szamóca átlagára a piacokon, a boltokban pedig890-1000 Ft volt az ár. A tartós, rossz időjárás ellenére is csökkentek valamelyest az árak. Így alakultak az átlagárak a héten a piacokon:

  • Vámház körút: 898 Ft/kg
  • Fehérvári út: 980 Ft/kg
  • Debreceni piac: 1200 Ft/kg
  • Szegedi piac: 1000 Ft/kg

Ennél olcsóbban is eperhez juthat az, aki vállalkozik arra, hogy maga szedi a szabadföldi epret. A „Szedd magad” akció keretében idén is megnyitották az eperföldeket. A lelőhelyeket a gyümölcsvadász.hu weboldalon találod.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...