Ennyi ideig eheted biztonsággal az ünnepi maradékot

A legtöbben túltervezzük az ünnepi menüt, így biztos, hogy sokunk hűtője még most is tele van az újévi maradékkal. De meddig fogyaszthatók a különböző ételek?

Ugyan nem kell azonnal minden maradékot a kukába dobni, de az egészséged érdekében nem árt, ha tisztában vagy azzal, mit mennyi ideig fogyaszthatsz. Az ételeket nem abban a lábasban, fazékban ajánlott tárolni, amiben főzted, hanem légmentesen záró fóliába vagy tárolóedényekbe érdemes csomagolni, hogy minél kisebb esélyt adj a baktériumoknak. Dr. Duane Mellor, Dr. Claire Munialo és Lisa Winnall, a Coventry Egyetem élelmiszer- és táplálkozás-szakértői a következőket ajánlják a fogyaszthatóságra vonatkozóan:

Húsok

A hűtőben tárolt pulykát, csirkét az elkészítés után 2 napon belül el kell fogyasztani, és különösen óvatosnak kell lenni, ha újra melegítjük. A húsokat egyszer szabad csak felmelegíteni, mivel a többszöri melegítés során a baktériumok toxinokat termelhetnek: ugyan 75 ° C felett a húsban lévő baktériumok elpusztulnak, a toxinok azonban megmaradnak. A sertéshúst 3 napon belül ajánlott megenni.

Halak

A halak rendkívül gyorsan romlanak, és a többi húshoz hasonlóan állandó hűtést igényelnek. A füstölt lazacot például a készítéstől számított 3 napon túl már nem ajánlott elfogyasztani, a füstölés nélküli, zsírosabb halakat maximum 2 napig eheted biztonsággal.

Maradékmentő fogások:

Krumplipüré-pogácsa

A maradék krumplipüré utóélete. Az Ikrek nem eszik meg mostanában a krumplipürét. Viszont ezt a pogácsát imádják. Lehet, azért nem eszik meg a pürét, hogy több pogi legyen másnap?? A ...

Mártogatósok, szószok, levesek

Ha a házi készítésű szósz vegetáriánus, akkor 4 napig fogyaszthatod, de addig is hűtőben kell tárolni. Ha a kaszinótojáshoz nem használtál fel minden főtt tojást, hűtőben tartva, akár 2 hétig is eheted a főtt tojást. A leveseket 2-3 napig fogyaszd, utána jó eséllyel megsavanyodnak.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...