Ennyi BORRAVALÓT adnak az amerikaiak vagy a franciák - hol mennyi az annyi?

Körbenéztünk a világban, mennyire elterjedt a borravaló... tudtad, hogy van olyan ország, ahol egyáltalán nem jattolnak a vendégek? 

Sokáig azt hittem, hogy borravalót adni így vagy úgy, de mindig, mindenhol illik adni. Ha másik országba utaztam, akkor is hagytam valamennyit a végösszegen felül - tény, hogy volt olyan, ahol nem vették el a fennmaradó összeget fizetéskor. Olyat viszont csak itthon tapasztaltam, hogy a kedvenc vietnami éttermemben kifejezetten visszautasították a jattot, ez pedig elgondolkodtatott, hogy utánanézzek, a világ és a kontinens többi részén hogyan állnak a szervízdíj kérdéséhez.

Nálunk átlagosan a (minimum) 10 százalékos borravaló az elfogadott, azt mondják, ennyit érdemes otthagyni fogyasztás után az étteremben, ha meg voltunk elégedve a szolgáltatással (kivéve persze, ha nem). Lássunk most pár népszerű turisztikai célállomást, hol, milyen összeget illik hagyni!

Ezt olvastad már?

A 7 legjobb török étel egy kalap alatt

USA

Amerikában, nem meglepő módon, a borravaló tarifái is magasak, így 20 százalék körüli összeggel érdemes kalkulálni: ha kiemelkedő volt a szolgáltatás, akkor nagyon jó néven veszik az ennél magasabb arányt is. Naná. Mivel a pincérek fix órabére igencsak a minimumon mozog, ezért az alkalmazottak arra apellálnak, hogy a jattolás során ki tudják egészíteni azt, ennek a hagyománya pedig jó húsz éve nem változott. Ha a kiszolgálás osztályon felüli, mehetsz 30 százalékig, de ez a fogyasztás nagyságától is függ - egy pohár sörnél nem kell szórni a dollárokat.

Mexikó

Mexikói kalandra vágsz? Az itteni jattolási szokások nagyban megegyeznek az amerikaiakkal, 10-15 százaléknál ne add alább, de ha különösen elégedett vagy, a 20% fölötti borravalóra sem fogja senki húzni a száját!

Mexikói grillezett kukorica

Tulajdonképpen majonézes kukorica ez, csak mexikói módra. A legjobb, ha a szabadban meggrillezitek a kukoricát, hogy jó füstös legyen, de az sem gáz, ha grillserpenyőben pirítotok neki ...

Mexikói húsleves kukorica salsával

Egyszerű, de nagyszerű leves, ami van olyan jó, mint amit rendelni szoktunk, ráadásul gyorsan elkészíthető. Próbáljátok ki mindenképpen, különösen ha annyira imádjátok a koriandert, ...

Argentína

A dél-amerikai országban is van hagyománya a borravalónak, amit illik 10-15 százalék körül tartani, és odafigyelni, hogy Argentínában szeretik a helyi valutában kapni.

Egyesült Királyság

Itt nem kell aggódnod, ugyanis az Egyesült Királyságban az a szokás, hogy a számla végén feltüntetik a szervízdíjat, amit egyúttal bele is foglalnak a végösszegbe, így nem kell agyalnod a végén, hogy mennyi az annyi. Ha mégsem számolják fel automatikusan a kiszolgálás díját, akkor a 15 százalékkal itt is kalkulálhatsz.

Franciaország

A sajtok fellegvárába utazva nem árt megtanulni egy kifejezést: ha a “service compris” szavakat olvasod a számla végén, akkor nem kell extrán jattolni, mert a végösszeg már tartalmazza a szervízdíjat. Ha különösen kedvesek voltak veled, beleszerettél a francia vörösbe, és ezt mégis honorálnád pluszban, akkor néhány euróval felkerekítheted a számla végösszegét. A borravaló “pourboire” gyűjtőnéven fut franciául, és vélhetően egyetlen pincér sem fog megsértődni, ha kiegészíted az órabérét.

Francia hagymaleves vajas pirítóssal

A kiindulópont Julia Child hagymalevese volt, de az marha alaplével készül, nincs benne szerecsendió, ellenben van brandy, úgyhogy más ez, de mégis nagyon hasonló. A lényeg: szánjunk rá ...

Francia zöldséges pite

Ezen a héten a VegaSaltyban egy nagyon finom, egyszerűsített francia pitét mutatunk, amit akár a franciák pizzájának is nevezhetnénk. Az eredetit sokkal lassabban, többféle ...

Olaszország

A tészták hazájában a “pane e coperto” kifejezéssel találkozik minden vendég, amikor megkapja a fogyasztásról szóló összesítést: szerencsére ma már egyre kevesebb helyen vetik be, lényegében semmi mást nem jelent, mint terítéket és kenyeret, amit automatikusan a fogyasztás végösszegéhez számolnak. Máshol szervízdíjként említik a számlán, ezen felül nem szükséges már borravalót adni.

Villámgyors lasagne

A lasagne nem tartozik a leggyorsabban elkészíthető receptek közé. A recept jelzőjében a villám itt is enyhe túlzás, de ez a leggyorsabb lasagne, amit valaha csináltam, az íze pedig nem ...

Izrael

Izraelben járva sem kell aggódnod a borravaló kérdéskör miatt, mert a kézhez kapott számla a végén tartalmazza a kiszolgálás ellenértékét. Pár shekelnyi borravalót azért szívesen fogadnak, és ha már így tesztek, a társaság minden tagja tegyen így.

Kína

Korábban Kínában a borravaló intézményét egyáltalán nem ismerték, az egyre sokasodó trendi éttermekkel ez változóban van, és szívesen fogadják az extra elismerést pénzben, ha a vendég elégedett a szolgáltatással.

Thaiföld

Itt sem szokás a borravaló, viszont a számla végösszegének felkerekítése ellen senkinek sem lesz kifogása.

Ezeket olvastad már?

via Insider

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...