Több ezer ember tanul vagy dolgozik most otthonról, ilyenkor pedig saját magunknak kell gondoskodnunk az ebédről. Nincsen sulis menza, munkahelyi kantin, viszont az időnk is kevés arra, hogy nekiálljunk ráérősen főzőcskézni. Ne bízd magad a zacskós levesre vagy a pizzafutárra, készítsd el velünk életed legjobb paradicsomlevesét és sajtos tésztáját!
Ez a két étel fél óra alatt elkészül, nem mindegy azonban, hogyan kezdünk neki. Vegyél elő két lábost, az egyikbe önts minimum három liter vizet, és tekerd fel a hőfokot a tűzhelyen. Amíg a víz felforr, nekiláthatsz elkészíteni a paradicsomlevest!
Leves 30 perc alatt
Kevesen vannak, akik ne szeretnék a régi, jól ismert menzás paradicsomlevest. Ehhez az ételhez nem kell más, csak: 8 dl paradicsomlé, 3 dl víz, 3 evőkanál napraforgó olaj, 2 evőkanál finomliszt, 3 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 közepes db vöröshagyma és 20 dkg betűtészta.
Az olajból és a lisztből világos rántást kell készítened. Ha még nem csináltál rántást, először öntsd az olajat a lábosba, majd közepes hőfokra állítsd be a tűzhelyet. Ha a kezedet óvatosan a lábos fölé rakod, és már érzed, hogy sugárzik a hő, hozzákeverheted a lisztet, itt viszont folyamatos keverés szükséges ahhoz, hogy az olaj és a liszt elegye olyan szép krémes legyen, mint a videóban.
Apránként, elkeverve öntsd fel a rántást paradicsomlével.
Tedd bele a megtisztított hagymát, csak úgy egészben, és add hozzá a cukrot, a sót és egy-két kanál sűrített paradicsomot, de ez elhagyható.
Végül annyi vizet adj hozzá, amilyen hígra szeretnéd a levest. A videóban csak három deciliter kerül bele, ízlés dolga, mennyire szeretnéd sűrűre vagy éppen hígabbra.
Végül fedd le, és kb. 20 perc alatt hagyd, hogy összeforrjon a leves, majd csak úgy egyszerűen zúdítsd bele a betűtésztát, ami pár perc alatt megpuhul.
Jöhet a sajtos tészta!
Miközben fő a leves, valószínűleg elkezdett bugyogni a tészta vize is. A vízbe önts egy-két kanál sót, majd öntsd bele a spagetti tésztát. Ha a víz újra felforrt, kapcsold egy kicsit lejjebb a lángot, és a csomagolásán feltüntetett idő feléig hagyd főni a tésztát. A tészta főzővizét próbáld meg leszűrni egy másik lábosba, egy része még kelleni fog!
Ezek után szükséged lesz két teáskanál frissen őrölt feketeborsra és 8 dkg pecorino sajtra. Az eredeti recept úgy működik, hogy egész borsszemeket megpirítasz a serpenyőben, majd egy mozsárban összetöröd kicsit, idő híján viszont a már leőrölt bors is jó alapanyag, a tészta íze így is kiváló lesz!
A sajtot reszeld finomra. A tésztát tedd vissza az üres tésztafőző lábosba, merj rá két merőkanállal a főzővízből, és kis lángon, rázogatva kezdd el főzni. Pár perc után adj hozzá egy nagy adag sajtot és a borsból is bőven. Forgasd át, tegyél még hozzá egy fél merőkanálnyi főzővizet, és rázd, forgasd folyamatosan, idővel látni fogod, hogy egy sűrűbb, krémes réteg képződik a tészta körül.
A tészta akkor van kész, ha az összes sajt és bors benne van (kicsit kihagyhatsz a tálaláshoz) a tészta al dente (fogkemény), a főzővíz és a sajt pedig egy selymes krémet alkot, ami bevonja az egész tésztát
Ezeket olvastad már?
Szerintünk így készül a tökéletes BAKONYI sertésszelet
Igazi, őszre való, szaftos, laktató étel receptjét hoztuk el, amelyet nagyon könnyű elkészíteni. Előre szólunk, ha repetázni akarsz, érdemes egyszerre többet készíteni.
Masszi- Rigó CsillaSzerintünk így készül a legfinomabb rizottó – Ha először csinálod,...
Egy ízletes, szaftos rizottó mindenkit jobb kedvre tud deríteni, ezeken a szürke, hideg, otthonról dolgozós hétköznapokon pedig mi más kéne nekünk, ha nem egy kis jókedv és egy igazán finom, laktató étel?
NosaltyÍgy készíthesz (szerintünk) tökéletes PALÓCLEVEST!
Készítsd marhából vagy bárányból, esetleg ürühúsból, a palócleves az egyik legfinomabb és leglaktatóbb egytálétel, amit legalább egyszer érdemes megfőzni.
Nosalty