Ennek a magyar péknek a kenyere díjnyertes Nagy-Britanniában

Először neveztek országos versenybe, és az ő kovászos kenyércipójuk lett a legjobb. A díjnyertes kenyér készítőjével, Nádházi István pékkel beszélgettünk.

Magyar pék kovászos kenyerét díjazták a World Bread Awards-on. A szigetországban 2013 óta több kategóriában is díjazzák a pékeket. A legjobb kenyércipó kategóriáért járó fődíjat ezúttalNádházi István, a dél-angliai Pokesdownban (Bournemouth) találhatóM’s Bakerytárstulajdonosa nyerte hagyományos, francia kovászolási technológiával készült kenyerével.

„Még szinte el sem hisszük, ami történt. Csütörtökön nyitottunk ki először, sokan jöttek gratulálni” - meséli nekünk Nádházi István, aki családjával 2011-ben költözött az Egyesült Királyságba. A mezőtúri születésű férfi alapvetően nem péknek készült, de tanulmányai után pékségekben dolgozott. Mint mondja:„elkezdte érdekelni a kenyérkészítés”.

Amikor elköltöztek Magyarországról először a The Artisan Bakery nevű helyen kezdett el dolgozni, ami Londonban egy elég ismert pékségnek számít, majd a Gail’s Pékségnél folytatta, aminek már több mint 40 boltja van a szigetországban. Nádházi mindeközben sokat tanult a kovászolási technikákrólVincent Talleu ismert francia pék videóiból is. Kisebb kitérők után aztán jött a nagy elhatározás: saját pékséget nyitnak.

István és párja, Márti

„A párom Márti álma volt a saját pékség, így hát belevágtunk. Mindenképp vidékre szerettünk volna költözni. Végül Bornemouth mellett döntöttünk, miután egy nyaralás során beleszerettünk a városba, a tengerbe"- mondja. A M's Bakery most lesz két éves. István párja is pék, együtt készítik a kenyeret és a pékárukat, rajtuk kívül még egy ember dolgozik a boltban, aki a vásárlókat szolgálja ki.

A World Bread Awards-ra először neveztek, és rögtön sikerült nyerniük, ami óriási siker. 17 kategória közül összesen 4-re neveztek, kovászos kenyércipójuk pedig a döntőbe jutva nyerte el a rangos díjat. S, hogy miből készül a díjnyertes cipó, azt rögtön meg is tudjuk Istvántól:

„Ez egy hagyományos, francia kovászolási technológiával, hűvös kelesztéssel készült kenyér, ami kizárólag biolisztekből készül. 90 százaléka fehérliszt, 5 százaléka korpaliszt és 5 százaléka rozsliszt, egy félbarna kenyérnek mondható"- magyarázza István. Csak helyi alapanyagokból dolgoznak, a lisztet a Stoate & Sons malomból szerzik be.

Istvánnak és Mártinak óriási elismerés a díj, és az a tervük, hogy még egy boltot nyitnak Bornemouth környékén. Nagy-Britanniában van kereslet a jó minőségű, kovászos kenyérre. Az pedig szinte biztos, hogy jövőre is neveznek a rangos versenyre az alkotásaikkal.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...