Ennek a magyar péknek a kenyere díjnyertes Nagy-Britanniában

Először neveztek országos versenybe, és az ő kovászos kenyércipójuk lett a legjobb. A díjnyertes kenyér készítőjével, Nádházi István pékkel beszélgettünk.

Magyar pék kovászos kenyerét díjazták a World Bread Awards-on. A szigetországban 2013 óta több kategóriában is díjazzák a pékeket. A legjobb kenyércipó kategóriáért járó fődíjat ezúttalNádházi István, a dél-angliai Pokesdownban (Bournemouth) találhatóM’s Bakerytárstulajdonosa nyerte hagyományos, francia kovászolási technológiával készült kenyerével.

„Még szinte el sem hisszük, ami történt. Csütörtökön nyitottunk ki először, sokan jöttek gratulálni” - meséli nekünk Nádházi István, aki családjával 2011-ben költözött az Egyesült Királyságba. A mezőtúri születésű férfi alapvetően nem péknek készült, de tanulmányai után pékségekben dolgozott. Mint mondja:„elkezdte érdekelni a kenyérkészítés”.

Amikor elköltöztek Magyarországról először a The Artisan Bakery nevű helyen kezdett el dolgozni, ami Londonban egy elég ismert pékségnek számít, majd a Gail’s Pékségnél folytatta, aminek már több mint 40 boltja van a szigetországban. Nádházi mindeközben sokat tanult a kovászolási technikákrólVincent Talleu ismert francia pék videóiból is. Kisebb kitérők után aztán jött a nagy elhatározás: saját pékséget nyitnak.

István és párja, Márti

„A párom Márti álma volt a saját pékség, így hát belevágtunk. Mindenképp vidékre szerettünk volna költözni. Végül Bornemouth mellett döntöttünk, miután egy nyaralás során beleszerettünk a városba, a tengerbe"- mondja. A M's Bakery most lesz két éves. István párja is pék, együtt készítik a kenyeret és a pékárukat, rajtuk kívül még egy ember dolgozik a boltban, aki a vásárlókat szolgálja ki.

A World Bread Awards-ra először neveztek, és rögtön sikerült nyerniük, ami óriási siker. 17 kategória közül összesen 4-re neveztek, kovászos kenyércipójuk pedig a döntőbe jutva nyerte el a rangos díjat. S, hogy miből készül a díjnyertes cipó, azt rögtön meg is tudjuk Istvántól:

„Ez egy hagyományos, francia kovászolási technológiával, hűvös kelesztéssel készült kenyér, ami kizárólag biolisztekből készül. 90 százaléka fehérliszt, 5 százaléka korpaliszt és 5 százaléka rozsliszt, egy félbarna kenyérnek mondható"- magyarázza István. Csak helyi alapanyagokból dolgoznak, a lisztet a Stoate & Sons malomból szerzik be.

Istvánnak és Mártinak óriási elismerés a díj, és az a tervük, hogy még egy boltot nyitnak Bornemouth környékén. Nagy-Britanniában van kereslet a jó minőségű, kovászos kenyérre. Az pedig szinte biztos, hogy jövőre is neveznek a rangos versenyre az alkotásaikkal.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...