Ennek a magyar péknek a kenyere díjnyertes Nagy-Britanniában

Először neveztek országos versenybe, és az ő kovászos kenyércipójuk lett a legjobb. A díjnyertes kenyér készítőjével, Nádházi István pékkel beszélgettünk.

Magyar pék kovászos kenyerét díjazták a World Bread Awards-on. A szigetországban 2013 óta több kategóriában is díjazzák a pékeket. A legjobb kenyércipó kategóriáért járó fődíjat ezúttalNádházi István, a dél-angliai Pokesdownban (Bournemouth) találhatóM’s Bakerytárstulajdonosa nyerte hagyományos, francia kovászolási technológiával készült kenyerével.

„Még szinte el sem hisszük, ami történt. Csütörtökön nyitottunk ki először, sokan jöttek gratulálni” - meséli nekünk Nádházi István, aki családjával 2011-ben költözött az Egyesült Királyságba. A mezőtúri születésű férfi alapvetően nem péknek készült, de tanulmányai után pékségekben dolgozott. Mint mondja:„elkezdte érdekelni a kenyérkészítés”.

Amikor elköltöztek Magyarországról először a The Artisan Bakery nevű helyen kezdett el dolgozni, ami Londonban egy elég ismert pékségnek számít, majd a Gail’s Pékségnél folytatta, aminek már több mint 40 boltja van a szigetországban. Nádházi mindeközben sokat tanult a kovászolási technikákrólVincent Talleu ismert francia pék videóiból is. Kisebb kitérők után aztán jött a nagy elhatározás: saját pékséget nyitnak.

István és párja, Márti

„A párom Márti álma volt a saját pékség, így hát belevágtunk. Mindenképp vidékre szerettünk volna költözni. Végül Bornemouth mellett döntöttünk, miután egy nyaralás során beleszerettünk a városba, a tengerbe"- mondja. A M's Bakery most lesz két éves. István párja is pék, együtt készítik a kenyeret és a pékárukat, rajtuk kívül még egy ember dolgozik a boltban, aki a vásárlókat szolgálja ki.

A World Bread Awards-ra először neveztek, és rögtön sikerült nyerniük, ami óriási siker. 17 kategória közül összesen 4-re neveztek, kovászos kenyércipójuk pedig a döntőbe jutva nyerte el a rangos díjat. S, hogy miből készül a díjnyertes cipó, azt rögtön meg is tudjuk Istvántól:

„Ez egy hagyományos, francia kovászolási technológiával, hűvös kelesztéssel készült kenyér, ami kizárólag biolisztekből készül. 90 százaléka fehérliszt, 5 százaléka korpaliszt és 5 százaléka rozsliszt, egy félbarna kenyérnek mondható"- magyarázza István. Csak helyi alapanyagokból dolgoznak, a lisztet a Stoate & Sons malomból szerzik be.

Istvánnak és Mártinak óriási elismerés a díj, és az a tervük, hogy még egy boltot nyitnak Bornemouth környékén. Nagy-Britanniában van kereslet a jó minőségű, kovászos kenyérre. Az pedig szinte biztos, hogy jövőre is neveznek a rangos versenyre az alkotásaikkal.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!