Akár ez is megtörténhet, ha túl sok energiaitalt iszol

Egy új klinikai kutatásnak köszönhetően olyan rejtett veszélyekre derült fény az energiaitalokkal kapcsolatban, melyek igencsak aggasztóak.

Természetesen az eddig sem volt titok, hogy az energiaitalok nem éppen a legegészségesebbek. Egy új kutatásból azonban kiderült, túlzott fogyasztás esetén, a magas cukor- és koffeintartalom miatt, akár sürgősségi ellátást igénylő, életveszélyes állapotot is kiválthat.

Akár ez is megtörténhet, ha túl sok energiaitalt iszol

A különböző energiaitaloknak nagyon magas a koffeintartalmuk, emellett pedig további olyan összetevőket is tartalmaznak – taurint, guarantát –, melyekről ismert, hogy a pulzust és a vérnyomást is megváltoztatják.

Az energiaitalok a szív elektromos működését is megzavarhatják, növelve az aritmia kockázatát – ez akár hirtelen szívleállással is járhat.

– írja cikkében a hvg.hu.

A Mayo Klinika kutatásában 144 olyan ember egészségügyi adatait elemezte, akik túléltek valamilyen szívleállást orvosi beavatkozásnak köszönhetően. Adataikból kiderült, hogy 7 közülük az eseményt megelőzően energiaitalt fogyasztott.

A szívproblémákra szakosodott milánói laboratóriumi központ munkatársa, Peter Schwart arról írt cikkében, hogy bár a kritikusok legyinthetnének, biztos csak véletlen összefüggés – de valójában érdemes komolyan venni.

Mi, valamint a Mayo Klinika szakemberei tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy nincs világos és perdöntő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az energiaitalok valóban életveszélyes szívritmuszavarokat okozhatnak, és azt is tudjuk, hogy több adatra van szükség. Hanyagság lenne azonban részünkről, ha nem kongatnánk meg a vészharangot

– hangsúlyozza Peter Schwartz.

Természetesen, ha nagy ritkán fogyasztunk egy-egy doboz energiaitalt, abból nem lehet probléma, a hangsúly inkább a mennyiségen és a rendszerességen van.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...