Több marad nálad - így spórolj energiát sütés közben!

Az energiaárak drágulásával sokan váltunk tudatosabbá az áramfogyasztás terén is. Amellett, hogy a régi háztartási gépeket modern energiatakarékos berendezésekre cseréljük, tovább spórolhatunk, ha okosan használjuk őket. Nem kell tehát lemondanunk a finom házi sültekről, kenyerekről vagy süteményekről sem. A Candy szakemberei segítségével mutatjuk, hogyan!

Egy átlagos sütő teljesítménye 900 és 3500 watt között mozog, bár ez jelentősen függhet az általunk használt funkcióktól és a sütő típusától is. Amikor azt mondjuk, hogy egy háztartási elektromos sütő átlagos teljesítménye normál használat mellett 1500 watt, ez azt jelenti, hogy ha 1 órán át használjuk például egy sütemény sütésére, akkor óránként 1500 wattot, azaz 1,5 kW/h-t fogyaszt. Az MVMnext számításai szerint egy 4 fős háztartás éves szinten kb. 575 kWh áramot használ sütésre-főzésre.

Több szinten is süthetünk egyszerre

Íme, pár tipp, hogyan takaríthatunk meg energiát a sütő használata során.

Süssünk egyszerre több fogást

A gazdaságos hőkihasználáshoz érdemes nagyobb mennyiségeket, akár több fogást is egyszerre sütni. Így egyszerre pénzt, energiát és időt is spórolhatunk a konyhában.

Sütés közben ne nyitogassuk az ajtót

Előfordulhat, hogy ki kell nyitnunk a sütő ajtaját, hogy ellenőrizzük, a terveink szerint sül-e az étel, de igyekezzünk ezt minél kevesebbszer megismételni. Ilyenkor ugyanis tetemes mennyiségű hő is kikerül a sütőtérből, amit aztán újra pótolni kell.

Léteznek már olyan úgynevezett okos sütők is, amelyek rendelkeznek beépített kamerával, így a telefonunkon vagy akár a sütő képernyőjén keresztül bármikor megnézhetjük, hogy hogyan áll az étel anélkül, hogy ehhez nyitogatni kellene az ajtót.

Használjuk fel a maradékhőt is

Az étel elkészítése előtt 5-10 perccel már nyugodtan kikapcsolhatjuk a sütőt. A maradékhő elegendő lesz a fogás elkészítéséhez, és ezzel az egyszerű trükkel sokat spórolhatunk. A mikrohullámú sütő helyett is használhatjuk a sütő maradékhőjét más ételek melegítésére, amivel további energiát takarunk meg.

Ne nyitogassuk az ajtót, csak ha elkészült a fogás, akkor vegyük ki az ételt

A megfelelő sütőedények is segítenek

A megfelelő edények és sütőtálcák használata is hozzájárulhat a sütőnk által fogyasztott árammennyiség csökkentéséhez. A kerámia vagy öntöttvas edények jól tartják a hőt, a fém edények pedig gyorsan felmelegszenek, így tökéletesek olyan ételekhez, amelyeket elég csak rövid ideig sütni.

Nyugodtan felejtsük el az előmelegítést

A sütő előmelegítése csak ritkán, például kenyér, vagy kelt tészták sütésénél elengedhetetlen. Ám az újabb modellek, a hőlégkeveréses sütők esetén a sütemények, sült húsok és felfújtak előmelegítés nélkül is tökéletesen sikerülnek, ráadásul így akár 20% energiát is megspórolhatunk. További tipp, hogy a zöldségek sütés előtti főzése is csökkenti a sütési időt!

Az energiaárak drágulásával sokan váltunk tudatosabbá az áramfogyasztás terén is

+1. Válasszunk magas energiabesorolású (A, A+...) sütőt és tartsuk karban!

A sütő tisztítása és karbantartása két olyan tényező, amelyek nagymértékben növelik a készülék energiatakarékos működését. A régi készülékek esetén előfordulhat, hogy az ajtó már nem szigetel megfelelően, vagy a termosztát, esetleg a ventilátor hibásodik meg. De a jelentős mennyiségű felhalmozódott szennyeződés is eredményezhet rossz hőeloszlást a sütőtérben, így ügyeljünk arra, hogy sütőnk belső tere mindig tiszta legyen.

Most a Candy támogatja az okos és energiatakarékos döntéseket, ugyanis októberben a Candy energiatakarékos készülékek mellé akár 15 000 Ft értékű ajándékkártya jár.

Keress még több tippet és trükköt a Candy oldalán itt!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...