Manapság minden alapanyagot be lehet szerezni, amit csak kigondolunk. Nem volt ez így 50-100 évvel ezelőtt. Nagymamáink talán éppen azért tudnak olyan jól sütni-főzni, mert nem bonyolítanak túl semmit sem. A Nagyiprojekt epizódjaiban pedig olyan süteményeket láthattatok mindig is, amelyeket nagymamáink nagy műgonddal és a világ legegyszerűbb alapanyagaival készítenek nekünk. Nemrégiben a Balatonnál is egy ilyen szilvás pitét kóstolhattunk.
Csopakon jártunk, hogy a Nagyiprojekt legújabb epizódjában bemutassuk nektek Kati mamát, aki azon kívül, hogy főállású nagymama, fiával együtt egy kis büfét is üzemeltet a magyar tenger mellett.
Kati mama szilvás pitéjének receptjét itt találod!
Kati mama családjában hagyomány a gasztronómia. Egyik nővére pék, másik szakács, a harmadik pedig borászattal foglalkozik, így szinte elkerülhetetlen volt, hogy Kati mama is az ételek köré szerveződjön. 3 éve, miután nyugdíjba ment, fiával közösen megnyitották Csopakon a Csopajó büfét.
,,A fiam szeretett volna egy olyan üzletet, amit majd ketten tudunk csinálni. Én sütném a pogácsát, ő meg az italokkal foglalkozna" - meséli Kati mama, miközben vastagon keni meg tepertővel a pogácsa tésztáját.
Kati mama, mint a bolt örökös kabalafigurája, tüsténkedik a konyhában. Tesz-vesz, pitét süt, huszonéveseket megszégyenítő lelkesedéssel szolgálja ki a vevőket, közben pedig éppen elnyújtja a következő tepsi tepertős pogácsa tésztáját. Elmondása szerint most élvezi csak igazán az életet. A pogácsa előtt készített nekünk egy isteni szilvás pitét, és amíg a sütőben pihent a mű, Kati mama elmesélte, hogy ő bizony nem szeretett gyerek lenni, hiszen akkor a felnőttek mondták meg, mit és hogyan kell csináljon.
,,Nem szerettem fiatal lenni, én nem élveztem azt, sokkal szabadabb az ember, miután nyugdíjas lesz. Nem is jó, mikor az ember nem maga irányítja az életét."
Kati mama tehát élvezi a nagymamalétet, és szerinte az az igazi boldogság, ha egy étel, egy sütemény tökéletesen sikerül, és akkor a vendégek boldogok. Egy jó cappuccino mellett pedig elmesélte, mit szeretne még megtenni élete során: reméli, hogy elég ideje marad majd utazni, festeni, és szívesen próbálna ki még több olyan ételt és alapanyagot, amit eddig nem ismert.
Hatalmas életszeretettel, egy szelet gőzölgő szilvás pite mellőlKati mama mindenkit arra bátorít , hogy élvezze ki az életet,mert olyan hamar elrepülnek az évek, hogy észre sem vesszük.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Nudlit sodortunk Gödöllőn Marika néninél - itt a Nagyiprojekt új...
Bögyörő vagy nudli – mindegy, hogyan hívjuk, biztosan mindenki ismeri a zsemlemorzsába forgatott kis kukacokat, amiket lelkesen tömtünk a fejünkbe a nagyinál.
Hajnal StefiNagyiprojekt: Klasszikus nagyiféle sajtos rudacskát készítettünk Évi nénivel – Itt...
Mi is lehetne nagymamásabb egy kedves, csipkés abroszos asztalon, kristálytányérban szervírozott sajtos rudacskánál? A 85 éves Évi nénivel igazi klasszikust készítettünk.
Hajnal StefiNagyiprojekt: Rétest sütöttünk a 86 éves Eszter mamával, aki a...
Nem tudom, hogy az idő, a hely vagy a társaság, esetleg a két tepsinyi gőzölgő rétes, de az Anyám szerint nevű reggeliző és Eszter mama egyből a szívünk csücske lett.
Hajnal StefiDebrecenben igazi hájas tésztát kaptunk házi szilvalekvárral, Mami konyhájából
Debrecenbe' kéne enni! - avagy lerobogtunk Debrecenbe, ahol Hajnal Jánosné, azaz Mami, igazi hájas tésztát készített nekünk. Vigyázat, ez aztán nem mindenmentes!
Hajnal Stefi