A Pénzcentrum oknyomozásának köszönhetően szomorú dolog derült ki a magyarkedvenc trappista sajtról – 2020 végére eltűnhet az eddig ismert változat a boltokból.
Azt eddig is lehetett sejteni, hogy a Magyarországon trappistaként eladott sajtok nagy százaléka nem éppen magas minőségű termék, most azonban másra is fény derült.
A mai "trappistákról" nemrég mi is írtunk:
A leghazaibb élelmiszerünk: a KAMUTRAPPISTA, amit nekünk szült meg a szocializmus
A minőségi eltérés oka ugyanis az, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) I. és II. kötetében egészen más a sajt leírása. Az első kötet még jóval lazábban szabályozza azt, hogy milyen sajtterméket lehet trappistaként eladni. A második kötet viszont már szigorúbb követelményeket állít, ám ezeket a gyártóknak csak akkor kell betartaniuk, ha "megkülönböztetett jelzéssel" illetik a sajtokat, ami viszont túl költséges.
A Nébih is alátámasztja a minőségi eltéréseket:
"a hazai piacon található trappista sajtok élelmiszer-biztonsági szempontból mind megfelelőek, érzékszervi minőségük azonban tág határok között mozog".
A legfőbb kifogás a nehezen reszelhető állomány, az üres íz és az erjedési lukak hiánya.
Hogy a sajtok körüli problémák megoldódjanak, 2019-ben kiegészítették (szigorították) a Magyar Élelmiszerkönyv I. kötetét, amely szerint:
"...a trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt."
Receptajánló trappistával:
További kritériumok:
- A kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású.
- Fóliába vagy paraffinba csomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére.
- A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható.
- Jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány).
- Jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag).
Jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).
Ezeket olvastad már?
12 olyan SAJTOS köret, amiből tuti lesz a repeta
A köreteket (is) feldobhatod, ha felturbózod őket sajttal, mert a sajt mennyei manna, ezt tudjuk mind. De még vegán sajtokkal is elérheted a (hasonló) ízhatást, próbáld ki!
NosaltyCamping sajt, Hóvirág sajt, Mese sajt és Mackó sajt –...
Emlékszel, milyen öröm volt a Camping sajtot egy apró lyukon át kinyomni - egyenesen a szánkba? És a Mese sajt íze rémlik? Ezek a sajtok jelentették az alfát és az omegát.
Petrás GabriellaEz a legújabb sós tortadivat? Nem semmi trend ütötte fel...
A születésnapi torták és esküvői desszertköltemények tengelyén azt hinné az ember, nem lehet újat mutatni. Az instant tésztából készült emeletes verzió viszont nem semmi!
Macsuga Viktória32 MAGYAR étel, amiért az amerikaiak oda meg vissza vannak
Régi lista, ami a mai napig érvényes - mi legalábbis így gondoljuk, és ti? Az amerikai oldal szerint ezt a 32 magyar ételt kéne aranyba önteni.
Brecz Judit