Eltűnik a hazai boltokból a mindenki által ismert "trappista" sajt

Lehet, hogy sokan felszisszennek e hír hallatán, pedig igaziból mindenki érdekében áll a szigorítás - úgy fest, eltűnik a trappista néven futó sajtok többsége a boltokból.

A Pénzcentrum oknyomozásának köszönhetően szomorú dolog derült ki a magyarkedvenc trappista sajtról – 2020 végére eltűnhet az eddig ismert változat a boltokból.

Azt eddig is lehetett sejteni, hogy a Magyarországon trappistaként eladott sajtok nagy százaléka nem éppen magas minőségű termék, most azonban másra is fény derült.

A mai "trappistákról" nemrég mi is írtunk:

A leghazaibb élelmiszerünk: a KAMUTRAPPISTA, amit nekünk szült meg a szocializmus

A minőségi eltérés oka ugyanis az, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) I. és II. kötetében egészen más a sajt leírása. Az első kötet még jóval lazábban szabályozza azt, hogy milyen sajtterméket lehet trappistaként eladni. A második kötet viszont már szigorúbb követelményeket állít, ám ezeket a gyártóknak csak akkor kell betartaniuk, ha "megkülönböztetett jelzéssel" illetik a sajtokat, ami viszont túl költséges.

A Nébih is alátámasztja a minőségi eltéréseket:

"a hazai piacon található trappista sajtok élelmiszer-biztonsági szempontból mind megfelelőek, érzékszervi minőségük azonban tág határok között mozog".

A legfőbb kifogás a nehezen reszelhető állomány, az üres íz és az erjedési lukak hiánya.

Hogy a sajtok körüli problémák megoldódjanak, 2019-ben kiegészítették (szigorították) a Magyar Élelmiszerkönyv I. kötetét, amely szerint:

"...a trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt."

Receptajánló trappistával:

4 sajtos rántott golyók

Sajt, sajt, és még több sajt! Igazi partikaja, rengeteg sajttal, ropogós panírban, az esti meccs mellé vagy a hétvégi bulihoz! Nem lehet abbahagyni! :)

Retró strandos lángos

A strandos lángos az egy életérzés. Mindenkit érint, nem lehet kikerülni. Olyan, mint az István a király zenéje, akkor is tudjuk, ha utoljára hat évesen hallgattuk, mint a TV maci, akit ...

További kritériumok:
  • A kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású.
  • Fóliába vagy paraffinba csomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére.
  • A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható.
  • Jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány).
  • Jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag).
  • Jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).

A módosítás hatályba lépése 2020 végére várható, ezt követően csak azt a sajtot lehet majd trappistának hívni, amely megfelel az MÉ I. kötetébe beemelt kritériumoknak. A többi olcsóbb/silányabb változat elnevezése nem is utalhat a trappistára.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...