Sajnos nem csak akkor fordul elő, hogy elsózzuk az ételt, amikor szerelmesek vagyunk. Akkor talán könnyebben megbocsájtjuk magunknak ezt a hibát. De akkor sem kell ostoroznunk magunkat, ha nem a lila köd homályosított minket el sózás közben, hiszen akad néhány olyan trükk, amivel még menthetjük ezeket a fogásokat.
Fontos szem előtt tartani, nem mindegy, milyen ételt sikerült elsóznunk, hiszen annak megfelelően kell kiválasztanunk a megmentési technikát. Az alább lévő trükkök közül nem mindegyiket vethetjük be minden fogás esetében.
A kis édes
A cukor remek megoldás lehet, ha ellensúlyozni szeretnénk a sót az ételünkbe. Tegyünk egy evőkanálra egy kockacukrot, majd pár másodpercre tegyük az ételünkbe.
Nem szükséges, hogy elmerüljön és feloldódjon benne, bőven elegendő, ha néhány másodpercig érintkezik az ételünkkel.
A zöldség is segít
A burgonya remek megoldás lehet egytálételeknél, leveseknél, vagy mártásoknál. Hámozzunk meg egy burgonyát, majd vágjuk vékonyabb karikákra, végezetül tegyük bele a készülő fogásba.
Burgonya helyett
Ha nincs éppen burgonyánk otthon, akkor biztosan akad egy szelet kenyér. Tegyük bele a szeletet az ételbe, majd hagyjuk, hogy pár másodperc alatt magába szívja a sótöbbletet. A legjobb, ha kicsit szikkadt a kenyér, hiszen így még jobban magába szívja a sót.
Ami minden háztartásban megtalálható
Bár a vizet csak levesek és zöldségek készítésekor tudjuk felhasználni, mégis remek megoldás. Adjunk hozzá néhány decit a fogáshoz, majd főzzük újra össze. Addig ismételjük ezt, amíg nem lesz számunkra megfelelő az étel sóssága.
Tejtermék megmentő
A tejszín remekül helyrehozhatja a túlzott sós ételek ízét. Mindössze 2 evőkanálra van hozzá szükségünk belőle, és máris élvezhetjük az elkészült fogásunkat. Bátran próbáljuk ki olyan ételek esetén is, amikbe alapvetően nem kerülne tejszín.
Még több konyhai praktika: