Ezek voltak az első receptek, amiket valaha lejegyeztek

Van tipped, mikor jegyezték le az első recepteket? Itt az ideje, hogy megismerkedj az első, kőtáblára vésett fogásokkal!

A legtöbb történész egyetért abban, hogy a Guinness World Records listáján is szereplő leírások az első lejegyzett receptek: az a három agyagtáblára vésett receptgyűjtemény, amely Kr. e. 1700 körül keletkezett. A táblákat Mezopotámiában alkották meg a sumerek.

Ezek voltak az első receptek, amiket valaha lejegyeztek

De mégis milyen receptek szerepelnek rajta?

Az egyik táblán összesen 25 fogás hozzávalói, a másik két kövön részletesebb útmutatók találhatók 10 recepthez. Ez utóbbiak közé tartozik az a leírás, amelyik az állagában az európai szláv országokban elterjedt borscshoz hasonló ürühúsos réparagu elkészítését tartalmazza, egy másik a vegetáriánus póréhagyma–vöröshagyma ragukombinációt ismerteti, és akad köztük egy báránytej-alapú erőleves.

Ezeken kívül látható még egy tésztát és szárnyashúst egyfajta pástétomba rétegező és tejes szósszal körítő ételkülönlegesség.

Új fejlemények

Nemrégiben azonban egy még ennél is régebbi receptet rekonstruáltak Walesben, amely körülbelül hatezer éves lehet. A „csalánfelfújt” megalkotásához aprócsalán-kötegekre és vízre van szükség, melyet gombóccá gyúrva állati belsőségbe helyeznek, így erőlevesben megfőzhető. A nemrég megfejtett recept kőkorszaki megfelelője a levesbe helyezett grízgombócnak és a töltött gyomornak (a skót haggisnak).

Forrásunk volt.

A kép csak illusztráció.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...