Ezek voltak az első receptek, amiket valaha lejegyeztek

Van tipped, mikor jegyezték le az első recepteket? Itt az ideje, hogy megismerkedj az első, kőtáblára vésett fogásokkal!

A legtöbb történész egyetért abban, hogy a Guinness World Records listáján is szereplő leírások az első lejegyzett receptek: az a három agyagtáblára vésett receptgyűjtemény, amely Kr. e. 1700 körül keletkezett. A táblákat Mezopotámiában alkották meg a sumerek.

Ezek voltak az első receptek, amiket valaha lejegyeztek

De mégis milyen receptek szerepelnek rajta?

Az egyik táblán összesen 25 fogás hozzávalói, a másik két kövön részletesebb útmutatók találhatók 10 recepthez. Ez utóbbiak közé tartozik az a leírás, amelyik az állagában az európai szláv országokban elterjedt borscshoz hasonló ürühúsos réparagu elkészítését tartalmazza, egy másik a vegetáriánus póréhagyma–vöröshagyma ragukombinációt ismerteti, és akad köztük egy báránytej-alapú erőleves.

Ezeken kívül látható még egy tésztát és szárnyashúst egyfajta pástétomba rétegező és tejes szósszal körítő ételkülönlegesség.

Új fejlemények

Nemrégiben azonban egy még ennél is régebbi receptet rekonstruáltak Walesben, amely körülbelül hatezer éves lehet. A „csalánfelfújt” megalkotásához aprócsalán-kötegekre és vízre van szükség, melyet gombóccá gyúrva állati belsőségbe helyeznek, így erőlevesben megfőzhető. A nemrég megfejtett recept kőkorszaki megfelelője a levesbe helyezett grízgombócnak és a töltött gyomornak (a skót haggisnak).

Forrásunk volt.

A kép csak illusztráció.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...