A legtöbb történész egyetért abban, hogy a Guinness World Records listáján is szereplő leírások az első lejegyzett receptek: az a három agyagtáblára vésett receptgyűjtemény, amely Kr. e. 1700 körül keletkezett. A táblákat Mezopotámiában alkották meg a sumerek.
De mégis milyen receptek szerepelnek rajta?
Az egyik táblán összesen 25 fogás hozzávalói, a másik két kövön részletesebb útmutatók találhatók 10 recepthez. Ez utóbbiak közé tartozik az a leírás, amelyik az állagában az európai szláv országokban elterjedt borscshoz hasonló ürühúsos réparagu elkészítését tartalmazza, egy másik a vegetáriánus póréhagyma–vöröshagyma ragukombinációt ismerteti, és akad köztük egy báránytej-alapú erőleves.
Ezeken kívül látható még egy tésztát és szárnyashúst egyfajta pástétomba rétegező és tejes szósszal körítő ételkülönlegesség.
Új fejlemények
Nemrégiben azonban egy még ennél is régebbi receptet rekonstruáltak Walesben, amely körülbelül hatezer éves lehet. A „csalánfelfújt” megalkotásához aprócsalán-kötegekre és vízre van szükség, melyet gombóccá gyúrva állati belsőségbe helyeznek, így erőlevesben megfőzhető. A nemrég megfejtett recept kőkorszaki megfelelője a levesbe helyezett grízgombócnak és a töltött gyomornak (a skót haggisnak).
A kép csak illusztráció.
Még több friss hír: