Ezek voltak az első receptek, amiket valaha lejegyeztek

Van tipped, mikor jegyezték le az első recepteket? Itt az ideje, hogy megismerkedj az első, kőtáblára vésett fogásokkal!

A legtöbb történész egyetért abban, hogy a Guinness World Records listáján is szereplő leírások az első lejegyzett receptek: az a három agyagtáblára vésett receptgyűjtemény, amely Kr. e. 1700 körül keletkezett. A táblákat Mezopotámiában alkották meg a sumerek.

Ezek voltak az első receptek, amiket valaha lejegyeztek

De mégis milyen receptek szerepelnek rajta?

Az egyik táblán összesen 25 fogás hozzávalói, a másik két kövön részletesebb útmutatók találhatók 10 recepthez. Ez utóbbiak közé tartozik az a leírás, amelyik az állagában az európai szláv országokban elterjedt borscshoz hasonló ürühúsos réparagu elkészítését tartalmazza, egy másik a vegetáriánus póréhagyma–vöröshagyma ragukombinációt ismerteti, és akad köztük egy báránytej-alapú erőleves.

Ezeken kívül látható még egy tésztát és szárnyashúst egyfajta pástétomba rétegező és tejes szósszal körítő ételkülönlegesség.

Új fejlemények

Nemrégiben azonban egy még ennél is régebbi receptet rekonstruáltak Walesben, amely körülbelül hatezer éves lehet. A „csalánfelfújt” megalkotásához aprócsalán-kötegekre és vízre van szükség, melyet gombóccá gyúrva állati belsőségbe helyeznek, így erőlevesben megfőzhető. A nemrég megfejtett recept kőkorszaki megfelelője a levesbe helyezett grízgombócnak és a töltött gyomornak (a skót haggisnak).

Forrásunk volt.

A kép csak illusztráció.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...