Elő az őzgerincformákkal!

Csak a fantáziánkra van szükség ahhoz, hogy ezt a kissé mostohagyerekként kezelt sütőformát jobbnál-jobb finomságokkal töltsük meg, akár édesen, akár sósan!

Mák charlotte Vicikó konyhájából

Sütőformákból ma már Dunát lehet rekeszteni. Mindennek kitalálnak egy új forradalmi eszközt, ami még könnyebbé teszi a háziasszonyok életét és még dekoratívabb kreációkkal kápráztathatják el a családot. Ezeknek egy jó része persze valódi értékkel bír, míg sok más inkább felesleges kiadás, mert használati értéke az nem sok van. Nem árt azonban néha körbenézni a konyhaszekrényben és elővenni a régi és kevésbé divatos holmikat, hiszen ezekben is rengeteg ínycsiklandó finomság készíthető. Ilyen az őzgerincforma is, amely kapcsán ma már valódi retró érzésünk van, de csupán némi kreativitással sokkal többet kihozhatunk belőle, mint azt nagyanyáink tették!

Édesem

A neve ellenére a sláger persze itt is az édes sütemény. A receptek között rengeteg variációt találunk, nehéz dolgunk van a legszimpatikusabb kiválasztásában. Így ősz derekán a nyári gyümölcsöket – ribizlit, barackot, meggyet – nyugodtan helyettesítsük az idény hozzávalóival. Rakjunk bele körtét, almát vagy a bevállalósabbak friss fügével is megfűszerezhetik.

Citromos cukkinikenyér

Nagyon régen szerettem volna cukkinis sütit sütni, de nem találtam nekem tetsző receptet. Az összesben amit láttam, szinte ugyanannyi (kb. 5 dkg-mal kevesebb) cukrot írtak hozzá, mint ...

És ha már a fűszerezésnél tartunk, akkor keverjünk bele némi fahéjat, gyömbért vagy akár chilit. Ez utóbbival persze csínján kell bánni, éppen annyi kell az édességekbe, hogy a csípősség, csak kellemes utóízként teremtse meg a teljes harmóniát, ne pedig tolakodóan uralom alá vegye az ízlelőbimbóinkat, ezzel elnyomva a többi jegyet. Maradhatunk persze a klasszikus csokis variációnál is, bár kevés tokababbal vagy esetleg kesudió hozzáadásával rögtön első osztályú desszertté avanzsálhatjuk a hétköznapi fogást.

Csirke, csirke, csirke

Néhány éve nagy divat volt az úgynevezett csirketorta, ami gyakran őzgerincformákban készült. Nem vitatom, valóban isteni fogást lehet könnyedén az asztalra rittyenteni vele, de ebben azért jóval több van még! A külső bacon réteget váltsuk ki mondjuk füstölt erdei sonkával, a trappista helyett használjuk valami aromásabb sajtot, spékeljük meg kevés szerecsendióval és máris teljesen új étel és ízkombináció született! Sőt, bátran tehetünk bele zöldségeket is, mondjuk spenótot vagy kevés aszalt paradicsomot, elrontani biztosan nem fogja. Nézzünk szét a hűtőben és a kamrapolcon, majd legyünk bátrak és engedjük szabadjára a képzeletünket.

Pulykamell őzgerincben

A lányom születésnapjára készítettem el ezt az ínycsiklandozó ebédet. Nagy sikert aratott, pláne a nővéremnek tetszett nagyon! Sőt! Keresztanyukámnak a fogai elvesztése miatt jött be ...

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...