Elő az őzgerincformákkal!

Csak a fantáziánkra van szükség ahhoz, hogy ezt a kissé mostohagyerekként kezelt sütőformát jobbnál-jobb finomságokkal töltsük meg, akár édesen, akár sósan!

Mák charlotte Vicikó konyhájából

Sütőformákból ma már Dunát lehet rekeszteni. Mindennek kitalálnak egy új forradalmi eszközt, ami még könnyebbé teszi a háziasszonyok életét és még dekoratívabb kreációkkal kápráztathatják el a családot. Ezeknek egy jó része persze valódi értékkel bír, míg sok más inkább felesleges kiadás, mert használati értéke az nem sok van. Nem árt azonban néha körbenézni a konyhaszekrényben és elővenni a régi és kevésbé divatos holmikat, hiszen ezekben is rengeteg ínycsiklandó finomság készíthető. Ilyen az őzgerincforma is, amely kapcsán ma már valódi retró érzésünk van, de csupán némi kreativitással sokkal többet kihozhatunk belőle, mint azt nagyanyáink tették!

Édesem

A neve ellenére a sláger persze itt is az édes sütemény. A receptek között rengeteg variációt találunk, nehéz dolgunk van a legszimpatikusabb kiválasztásában. Így ősz derekán a nyári gyümölcsöket – ribizlit, barackot, meggyet – nyugodtan helyettesítsük az idény hozzávalóival. Rakjunk bele körtét, almát vagy a bevállalósabbak friss fügével is megfűszerezhetik.

És ha már a fűszerezésnél tartunk, akkor keverjünk bele némi fahéjat, gyömbért vagy akár chilit. Ez utóbbival persze csínján kell bánni, éppen annyi kell az édességekbe, hogy a csípősség, csak kellemes utóízként teremtse meg a teljes harmóniát, ne pedig tolakodóan uralom alá vegye az ízlelőbimbóinkat, ezzel elnyomva a többi jegyet. Maradhatunk persze a klasszikus csokis variációnál is, bár kevés tokababbal vagy esetleg kesudió hozzáadásával rögtön első osztályú desszertté avanzsálhatjuk a hétköznapi fogást.

Csirke, csirke, csirke

Néhány éve nagy divat volt az úgynevezett csirketorta, ami gyakran őzgerincformákban készült. Nem vitatom, valóban isteni fogást lehet könnyedén az asztalra rittyenteni vele, de ebben azért jóval több van még! A külső bacon réteget váltsuk ki mondjuk füstölt erdei sonkával, a trappista helyett használjuk valami aromásabb sajtot, spékeljük meg kevés szerecsendióval és máris teljesen új étel és ízkombináció született! Sőt, bátran tehetünk bele zöldségeket is, mondjuk spenótot vagy kevés aszalt paradicsomot, elrontani biztosan nem fogja. Nézzünk szét a hűtőben és a kamrapolcon, majd legyünk bátrak és engedjük szabadjára a képzeletünket.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk