A Cook for Ukraine mozgalmat több neves szakácskönyvíró alapította Londonban a jelenleg is zajló háborúban rekedt ukrán lakosok megsegítésére. Olia Hercules, Alissa Timoshkina és Zuza Zak ötletét a Cook for Syria inspirálta, amely 2016 óta több mint 1 000 000 fontot gyűjtött a Unicef közreműködésével a háború sújtotta közel-keleti országok számára.
A #CookForUkraine mögé azóta egyre több mozgalom és márka áll be világszerte, akik pénzzel vagy étellel segítenek a rászorulókon. Magyarország sem maradhatott ki, így természetesen nálunk is gomba módra nő a segítő kezdeményezések száma.
A Cook for Ukraine-hez azóta Steiner Kristóf és párja, Nimrod Dagan is csatlakozott, és több budapesti, bécsi és pozsonyi étteremmel is kollaboráltak.
A #KristofAndNimi jelzéssel ellátott fogások teljes bevételét ebben a hónapban Kristófék a UNICEF-nek ajánlják fel, segíteni azonban bárki tud...még te is!
2022. március 6-án, vasárnap este 7 órától te is segítheted a rászorulókat, ha részt veszel a Steiner Kristóf és Nimrod Dagan élő főzésén a Nosalty Instagramján!
Hogy hogyan?
Kövess minket az Instagramon, és figyeld az élőzést, miközben ezen a linken adakozol!
Minden adomány az UNICEF-hez megy, amit az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítanak!
És hogy mit főzünk Kristóffal és Nimivel?
Autentikus ukrán borscs, csőben sült karfiol és kapros céklasaláta készül, még beszerezheted hozzájuk az alapanyagokat!
Zöld borscht spenóttal, cukkinivel
- 1 nagy vagy 2 kisebb vöröshagyma apróra vágva
- 1 karalábé, a reszelő nagy lyukú oldalán reszelve
- 2 nagy burgonya hámozva, kockára vágva
- 1 csésze fagyasztott spenót kiolvasztva vagy 4 csésze friss spenót apróra vágva
- 2 cukkini kockára vágva
- 2 citrom
- 200 gramm tofu, vagy fagyasztott zöldborsó
- petrezselyem - szárítva, vagy frissen, apróra vágva
- olívaolaj
- só, bors
- 200 gramm hámozott napraforgómag
- 2 evőkanál alma- vagy szőlőecet
Tsvitna kapusta z sous hirchytsia, azaz csőben sült karfiol mustáros-fehérboros zeller- és mandulamártásban
- 1 kisebb karfiol rózsákra szedve
- 300 gramm mandula, lehetőleg blansírozott
- 3 gerezd préselt fokhagyma
- 2 kiskanál mustár
- 1/4 zellergyökér apróra vágva
- friss, apróra vágott vagy szárított zellerlevél
- só, bors
- cukor vagy valamilyen természetes szirup, mint juhar-, agavé- vagy rizsszirup
- fűszerpaprika - akár füstölt is
- olívaolaj
Salat vinehret, azaz kapros céklasaláta lencsével
- 2 nyers cékla meghámozva
- 2 sárgarépa megmosva, meghámozva
- 3 ecetes, vagy kovászos uborka - vagy más savanyúság - apróra vágva
- 1 alma
- 1 csokor apróra vágott friss, vagy 3 evőkanál szárított kapor
- 1 kisebb lilahagyma, finomra vágva
- 1 csésze előfőzött lencse, vagy csicseriborsó
- olívaolaj
- ecet
- só és bors
- opcionális: reszelt, ecetes torma
Kövess tehát minket az Instagramon, figyeld az élőzést vasárnap, március 6-án 19 órakor, és főzz velünk, miközben ezen a linken adakozol! Nyugalom, az adakozáshoz szükséges link a live videóban is megjelenik majd!