Elmondjuk, hogy miért hazugság a várandósságot okolni a szülés előtti alakunk elvesztéséért

Összesen 30 ezer nő adatait elemezték egy egyetemi kutatás során, majd arra jutottak, hogy a terhesség nagyjából semmit nem jelent a gyerekes nők hízása szempontjából.

A Michigani Egyetem tudósa, Olga Yakusheva kutatása során megvizsgálta és összehasonlította a gyereket nevelő anyák tartós súlygyarapodását a gyermektelen nők várható súlynövekedésével.

Yakusheva és kollégái mintegy 30 ezer olyan nő adatait elemezték, akik 1-4 gyereket szültek. Miközben a legtöbb nő sohasem szerezte vissza szülés előtti alakját, a szülés után 1-2 évvel mért testsúlyuk szinte megegyezett azzal a súllyal, melyet gyerekszülés nélkül értek volna el – mutatta ki a kutatás.

A szakértők eredményei ellentmondanak annak az általános vélekedésnek, mely szerint a várandósság alatt szerzett plusz kilogrammok okozzák a tartós túlsúlyt. A tanulmány alapján a hízás az életkor és a szülői életmód számlájára írható:

sok anya a túlterheltség miatt gyakran mond le a testedzésről és az is gyakori, hogy elfogyasztják a kisgyerekük tányérján maradt ételt.

Mind a gyereket nevelő, mind a gyermektelen nők évente átlagosan 0,8 kilogrammal lesznek nehezebbek az életkor előrehaladtával, emellett az anyák évente csaknem fél kilogrammal többet híznak, mint a gyermektelenek.

"Sok nő lelkesen diétába kezd és sportol egy rövid ideig, hogy visszaszerezze szülés előtti alakját, majd elkedvetlenedik az eredménytől. Sokkal jobb, ha holisztikusan közelítik meg a dolgot és hosszú távon figyelnek az egészséges életmódra a várandósság előtt, alatt és után" – vélte Yakusheva. Az eredmények miatt az anyáknak nem kell bűnösnek érezniük magukat – tette hozzá.

"Az anyasággal járó igénybevételt és az életkorral járó testsúlynövekedést figyelembe véve fontos a pozitív testkép erősítése terhesség után" – tette hozzá.

Bár sokan a várandósságot okolják az anyák testsúlytöbbletéért, sőt az elhízásért is, a tanulmány rávilágított arra, hogy

a fő bűnös valószínűleg a gyerekneveléssel járó életforma és az életkor.

Ezeket olvastad már?

(via Nosalty/MTI)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...