Gyerekkorunkban megtanultuk, hogy nem játszunk az étellel, és nem mondjuk rá, hogy gusztustalan. Különösen nem, ha vendégségben vagyunk, akkor meg pláne nem, ha idegen kultúrában. Állítólag rengeteg külföldi idegenkedik a kedvenc túrós csuszánktól, és biztos vagyok benne, hogy sokan közülünk hidegrázást kapnak a nagyon geil amerikai desszertektől is - de hát ezek az ételek azért még bőven nem undorítóak.
A következő 13 étel a nagyvilágból már inkább abba a kategóriába tartozik, amit akár gyomorforgatónak is nevezhetünk:
Gyomorforgató ételek a nagyvilágból
Casu Marzu A Szardínia szigetén készült sajt jellegzetessége, hogy élő kukacok vannak benne - tőlük lesz olyan jellegzetes íze és textúrája a sajtnak. Az íze annyira intenzív, hogy állítólag még órákig érződik a szánkban. Nos tény, hogy a Casu Marzu furcsa fogás, de egy késhegynyit egyszer akár meg is kóstolnák! (foto: wikipedia)
Hakarl Grönlandi specialitás, tulajdonképpen erjesztett cápahús. A cápahús önmagában még nem durva, de a Grönland környéki cápák húsa frissen mérgező, így miután kibelezték, egy lyukba ássák, és 12 hétig erjesztik. Anthony Bourdain szerint: a leggusztustalanabb, legborzasztóbb, legrosszabb ízű dolog a világon. (fotó: wikipedia)
Balut A Fülöp-szigeteki specialitáshoz tényleg kell gyomor. A főtt kacsaembriót - nem ám szemes tojást, hanem csontokkal, pehellyel, szervekkel rendelkező kikelés előtti állapotban lévő kismaradat - a tojáshéjból eszik ki. A nyugati hatások miatt mára már veszített a népszerűségéből, de az idősebb lakosok még mindig szívesen fogyasztják és a férfiasság jelképének tartják. (fotó: modern farmer)
Boodog Mongol fogás, kecskéből és mormotából is készítik. Az állatot lenyúzzák a hússal együtt, a belsőségeit hagymával és fűszerekkel elkeverik, és néhány forró kő társaságában visszatöltik az állatba. A szőrét kívülről lepörkölik, így a hús kívülről és belülről is átsül. Az ötlet amúgy nem lenne rossz, de így a visszapakolt belsőségekkel együtt inkább passzolnánk... (fotó: wikipedia)
Kiviak Grönland ünnepi étele, esküvőkre, nagy eseményekre készítik. Vesznek egy fókát, kibelezik, és megtöltik jó pár alkával. Az alka egyébként egy sirályszerű tengeri madár, és annyit pakolnak a fókába tollastul-csontostul, amennyi belefér. A fókát összevarrják, 3 hónapra jól elássák, majd kibontják, előszedik az erjedésnek indult tetemeket, és különböző módokon tálalják. (fotó: bookofdaystales)
Durian A délkelet-ázsiai országokban rendkívül népszerű gyümölcsnek nagyon kellemes íze van - az illata azonban vállalhatatlan. Rohadt sajt, lábszag, ki mihez hasonlítja az "illatát". A gyümölcs a jellegzetes szaga miatt ki van tiltva a közösségi terekről, a metróból és a repülőterekről. (fotó: wikipedia)
Sannakji Nem csak gusztustalan, veszélyes is. Koreában nyugodt szívvel esznek élő polipot - csak egy kis szezámolajat vagy magot szórnak rá és annyi. Az egy dolog, hogy a polipok ott tekergőznek a tányéron, de a a mozgó csápok a torkunkon is megakadhatnak. Egye, akinek gusztusa van rá! (fotó: wikipedia)
Ez is érdekelhet!
Retro gyerektányérok és bögrék - ti miből ittátok a főzött kakaót?
(viadiply.com)