Elképesztő: vegán "túrós" tésztát készítettünk padlizsánpörccel, és működik!

Hiányzik a túró, a tejföl és a szalonna? Könnyedén veganizálhatod őket! Most megmutatjuk a legjobb túrós tésztát a témában, és még isteni padlizsánpörc is jár hozzá!

A lehetetlen nem létezik? De!

Túrós tészta szalonnával (na persze nem igazival)!

Ebben az ételben aztán minden benne van, ami egy vegánnak tiltólistás. Hiszen a régi, jó nagykocka tésztában ott figyel a tojás. A túró tejből készül. A szalonna pedig…hát a szalonna az aztán végképp állati tartozék.

“A túrós csusza hagyományos magyar étel. Elkészítéséhez főtt tört-, kockatészta, egyes vidékeken szabógallérnak is nevezett tészta használatos, továbbá tehéntúró, vagy juhtúró és apróra vágott sült szalonna, valamint tejföl szükséges.”

A vegánként is fel-feltörő vágyak azonban leleményessé teszik az embert. Miért ne lehetne ennek az ételnek is megtalálni a vegán megfelelőjét, miért ne lehetne veganizálni? Lehet!

Íme a túrós tészta összetevői veganizálva:

  • Tészta: tésztából ma már simán találni tojásmenteset minden formában. Nagykocka is van!
  • Vegán túró: az összemorzsolt tofu durván túró hatású. Tudtad?
  • Vegán szalonna: apadlizsán a megoldás! Ha jól van elkészítve, meg nem mondod róla, hogy valaha egy lila növény volt.
  • Tejföl: létezik már egészen tejfölízű vegán szójakészítmény – megtévesztő a hasonlóság!

Kis túlzással (és sok éves vegán főzőcskézéssel a hátam mögött) állíthatom, hogy szinte mindenből van vegán változat. Nyilván nem lesz ugyanolyan, de amikor kísértetiesen hasonlít, az már bőven jó eredmény. És erről még a húsevő kísértetek se biztos, hogy meg tudnák mondani, hogy állati-e vagy növényi.

A mennyei receptért kattints IDE!

Aki szalonnát akar, miért nem eszik szalonnát?

“De minek akar olyan ételt enni a vegán, mint régen? Nem azért lett vegán, hogy ne szalonnázzon? Miért jó az neki, ha úgy is néz ki, mint egy darab zsír? Nem kéne undorodnia tőle?”

A vegánok sem egyformák (jééé). Van köztük olyan, aki undorodik az állati termékektől, de még azoktól is, amik állatinak akarnak látszani, és van köztük olyan, akinek igenis hiányzik a hús vagy a tejtermék. Lehet, hogy szereti az ízét, és nehezen engedi el a vele járó emlékeket, szokásokat is. Ettől még nem lesz rosszabb vegán, és ettől még nem lesz megkérdőjelezhető a döntése, hogy miért választotta ezt az utat.

Sokféle indok és magyarázat létezik:

“Szeretem a húst, de a bolygónkat még jobban.""Szeretem a sajtot, de nem éri meg azon az áron, ahogyan a tehéntől elveszik.""Szeretem a régi ízeket, de nem szeretném a régi szokásomat folytatni, amivel állatokat ölök.”

Nem vagyok vegán. Minek főzzek vegánul?

Bevallom: én sem vagyok vegán. De a húsevés luxus, és ez egyre inkább központi téma lesz a világunkban. Alternatívákat keresni pedig nemcsak felelős döntés, de igazán jó móka is. Mondom! Rájönni, hogy mi minden rejlik a növényekben, bárki számára izgalmas gasztronómiai utazás lehet.

A kezdő vegán bevásárlólistája

Ennek a receptnek a segítségével tökéletesen lehet szemléltetni, hogy mennyiféle új alapanyaggal érdemes ismerkedni, ha az ember a “régi” ízeket szeretné megidézni.

Ha sajtos, tojásos, füstös élmény kell, van rá megoldás állati összetevő nélkül is:

  • Sajtízsajt nélkül? A megoldás: sörélesztőpehely!Néha csak úgy szórja az ember, mint a parmezánt, de bele is lehet keverni különböző ételekbe.
  • Füstös aroma hús nélkül? Igen:folyékony füsttel!Ez a cucc csoda. 1-2 fújás, és olyan mintha grilleznél a kertben.
  • Tojásos buké, tojás nélkül: Himalaya fekete sóval!Konkrétan büdi a cucc első szippantásra. Pedig csak olyan tojásos. Óvatosan használva baromi hatásos helyettesítő.

És még annyi, de annyi trükk van…Érdekel? Mondjuk egy jó bolognai hús nélkül?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Csákvári Péter

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek