Elképesztő, mennyi ideig képes életben maradni a koronavírus ezeken a tárgyakon

Úgy tűnik, sokkal tovább képes életben maradni a vírus, mint az eddig hittük.

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) kutatói úgy vélik, hogy az elsősorban az emberek köhögése, tüsszentésevagy beszéde nyomán terjedő vírus az eddig feltételezettnél jóval hosszabb ideig életképes marad felületeken - idézi az MTI.

Kiderült, hogy miközben az influenzavírus 17 napig marad életben 20 Celsius-fokon sima felületeken, addig a Covid 28 napig is életképes lehet ugyanilyen körülmények között. Ilyen tárgyak például a bankjegyek, a mobiltelefonok képernyői, illetve a friss és a fagyasztott élelmiszerek.

„A vírus életképessége idejének megállapítása segít minket abban, hogy pontosabban előrejelezzük és csökkentsük terjedését, jobban megvédjük az embereket" - idézte Larry Marshallt, a CSIRO vezérigazgatóját a BBC News.

A friss kutatás szerint a magasabb hőmérsékleteken a vírus kevesebb ideig él, 40 fokon például 24 órán belül elveszíti fertőzőképességét bizonyos felületeken. Az ausztrál kutatók közzétették továbbá, hogy vizsgálatuk alátámasztotta azt a korábbi kutatást, hogy a vírus képes életben maradni friss vagy fagyasztott élelmiszeren.

via GIPHY

A kutatók közölték, hogy a SARS-Cov-2-vírus azon képessége, hogy életben marad rozsdamentes acélon hűvösebb körülmények között, megmagyarázhatja a tömeges megbetegedés kitörésétpéldául a húsüzemekben, a hideg tárolólétesítményekben. Világszerte több ezer dolgozó koronavírus-tesztje lett pozitív vágóhidakon és húsfeldolgozókban. Korábban feltételezték a kutatók azt is, hogy a dolgozók egymáshoz való közelsége, a nedves, párás környezet és a hangos gépek miatt az egymás közötti kiabálás szükségessége okozza a tömeges fertőzést ezeken a munkahelyeken.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...