Már itthon is megérett a fűtött fóliasátrakban termelt földieper - írja a Teol hírére hivatkozva a
Sokszínű vidék. A fóliás szamóca termesztése drágább, mintha szabad földön teremne meg a gyümölcs, hiszen a termelőknek sokkal több pénzt és energiát kell ráfordítaniuk a gondozásra, éppen ezért pedig az ára is magasabb, mint a szabadföldinek.
Tavaly egy kiló fűtött fóliás földieper április elején 6500 forint volt, ehhez képest idén jóval olcsóbb, átlagosan 4000 forintos kilónkénti áron lehet hozzájutni a tavaszi gyümölcshöz.
A kedvezőbb ár ellenére azonban kevés eper fogy mostanában, egy piaci árus szerint pedig az ok nem csak az, hogy még így is drágállják a vevők a gyümölcsöt, de a koronavírus-járvány miatt jóval kevesebben mennek el piacra vagy boltba vásárolni.
A sima fátyolfólia alatt érett földieper várhatóan április végén jelenik meg a piacokon, a szabadföldi eper pedig május közepén kerülhet a polcokra, azonban még így is nagy kérdés, mennyien fognak epret vásárolni a kialakult helyzet miatt. Bényi András, a faddi Venyige Szövetkezet tagja szerint a termelők reménykednek abban, hogy a spanyol és az olasz eper idén nem árasztja el a magyar üzleteket, hiszen azok a magyar, lengyel és román vendégmunkások, akik szedték a gyümölcsöt, a koronavírus-járvány miatt már hetekkel ezelőtt hazautaztak.
Ha nem érkezik a magyar boltokba nagyobb mennyiségű import áru, úgy a hazai termesztésű eperre is megnőhet a kereslet - derül ki a
Sokszínű vidék írásából.
Az ár azonban továbbra is nagy szerepet fog játszani abban, ki melyiket választja, hiszen a külföldről beérkező földieper kilóját most 800-1000 forintért árulják a nagyobb áruházláncok.
Ez is érdekelhet: